Geschiedenis in geuren en kleuren

Sommige gewoonten zijn gewoon heerlijk… En dus keert Roadbook in het begin van de herfst terug naar het Circuit van Spa-Francorchamps, met een soort teletijdmachine. Van 29 tot en met 2 oktober nemen de wagens van weleer de honderd jaar oude piste in en dat ter gelegenheid van een veelbelovende editie 2022 van de Spa Six Hours…

In de rangen van Roadbook wordt er bevestigd dat het aanbod aan schitterende historische wagens meer dan ooit aantrekkelijk zal zijn, waarbij zowel de kwaliteit als de kwantiteit verzorgd zullen worden.

“Alle categorieën en tijdperken komen aan bod”, aldus Vincent Collard in naam van Roadbook. “Wat de eenzitters betreft, zijn er wedstrijden met F1-wagens en Formula Junior, maar er zijn ook prototypes, GT-wagens en toerwagens. De auto’s komen uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, tot het begin van de jaren 2000. Alle toeschouwers, van welke generatie dan ook, zullen hun gading vinden en we moeten zeggen dat de ticketverkoop erg goed loopt. Er wordt naar de editie 2022 van de Spa Six Hours uitgekeken.”

De hoofdwedstrijd van de meeting, waaraan het event ook zijn naam heeft ontleend, is uiteraard de Spa Six Hours Endurance, nog steeds met een start zaterdagnamiddag. Opnieuw staan er goed honderd wagens aan de start, met uiteraard de legendarische Ford GT40, die heel waarschijnlijk weer voor de zege zullen vechten. Opgepast echter voor de Shelby Cobra, Jaguar E-Type, Lotus Elan 26R en andere bolides die in een lange race wel eens voor de verrassing kunnen zorgen…

De toeschouwers van de Spa Six Hours hebben echter ook aandacht voor wat er in de paddock gebeurt, waar altijd een schitterende, nostalgische sfeer hangt. De Paddock Experience is een echt dorp, met exposanten, winkeltjes, maar ook een school waar de studenten hun kunnen laten zien. Niet te missen dus.

Een van de belangrijke partners van de Spa Six Hours is de BEHVA, Belgian Historic Vehicle Association, en ook zij zijn meer dan ooit van de partij. Op donderdag is er een event, voorbehouden aan de wagens van voor de oorlog, met ’s avonds een schitterende opener van het weekend zelf, waarbij eigenaars van oude wagens enkele rondjes op het schitterende circuit mogen afleggen. Al deze sessies zijn echter al uitverkocht. Gedurende het hele weekend zal de BEHVA haar leden op een warme manier ontvangen, zodat zij hun oude auto’s in de beste omstandigheden kunnen tentoonstellen.

De Spa Six Hours 2022 is ook de gelegenheid bij uitstek om een schitterend eerbetoon te brengen aan de man die bekend stond onder de bijnaam ‘Beurlys’! Jean Blaton, die in december 2020 op de respectabele leeftijd van 91 jaar overleed, beleefde een rijke carrière, gekenmerkt door veertien deelnames, vijf podiumplaatsen en vier klasse-overwinningen in de 24 Uur van Le Mans, maar ook successen in de 1000 Km van Parijs, de 12 Uur van Reims enz. Hij racete eerst met Ferrari, waaronder de mythische 250 GTO en vervolgens drukte ‘Beurlys’ zijn stempel op de Belgische autosport en hielp hij vele Belgische rijders uit die tijd. Op initiatief van Willy Braillard zal een eerbetoon aan hem worden gebracht, met de aanwezigheid van vele persoonlijkheden uit de autosportwereld die hem tijdens zijn carrière nauw hebben gevolgd.

Het lijdt geen twijfel dat de editie 2022 van de Spa Six Hours zal beantwoorden aan de verwachtingen van iedereen, rijders, teams en fans, in de traditioneel gezellige en warme sfeer die de Roadbook-evenementen kenmerkt. De datum kent u nu, neem alvast uw agenda’s!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws