Charles Munster op podium, Cracco zet leerproces verder

BMA trad met slechts twee teams aan in de Omloop van Vlaanderen, de zevende wedstrijd die meetelt voor het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Pieter-Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen (Hyundai i20 N Rally2) eindigden als vijfde. Puur cijfermatig had de West-Vlaming op meer gehoopt maar in zijn leerproces met de Hyundai heeft hij het voorbije weekend een grote stap voorwaarts gezet. Charles Munster en Pascaud Loris (Opel Corsa Rally4) ontbrak het een groot deel van de wedstrijd aan vertrouwen door de combinatie van constant wisselende weersomstandigheden en het gebrek aan grip. En toch eindigde Munster tweede in de Stellantis Cup en was hij derde in het Junior BRC. Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 Rally2) ontbraken in Roeselare op het appel. Zij starten later deze week in de Rally van Griekenland.

Twee weken na de Ypres Rally werd in Roeselare de Omloop van Vlaanderen georganiseerd. Beide rally’s worden op goed 24 km van elkaar georganiseerd, toch zijn beide rally’s totaal verschillend. Van de Omloop is geweten dat de wegen er niet altijd de beste grip geven. Dat in combinatie met de wisselvallige weersomstandigheden baarde menig rijder het voorbije weekend zorgen. Dat was ook het geval voor Pieter-Jan Michiel Cracco die luttele minuten voor de start zijn slicks inruilde voor regenbanden. “Het zorgde voor een moeizame start. Er was haast geen grip en de wagen deed niet wat ik wou dat hij deed. Eén keer mispakte ik me bijna maar gelukkig kon ik corrigeren. Tijdens de laatste rit op vrijdagavond dampte de voorruit aan waardoor de zichtbaarheid quasi nul was. Na vijf ritten was de rally voor ons eigenlijk al gereden. De kloof met de vierde plaats was aanzienlijk net als mijn voorsprong op mijn eerste achtervolger. En dus begonnen we op zaterdag met experimenteren en keken we niet meer naar het klassement. We hebben met succes enkele afstellingen geprobeerd waardoor we in de tweede lus één keer de tweede en twee keer de derde tijd reden. De Hyundai is een fantastische wagen maar net omdat hij zo competitief is, is het ook een complexe wagen. Hij is zodanig gevoelig aan de setup dat het jammer is om te begrijpen waarom hij minder is. Je zou eigenlijk op een wiskundige manier moeten kunnen berekenen hoe de bochten erbij liggen. Op het einde van de rally ben ik tevreden met die vijfde plaats. Alles wat ik hier opstak neem ik mee naar de East Belgian Rally”, zegt Pieter-Jan Michiel Cracco.

Eén week na de Terre de Lozère moest Charles Munster de switch maken van gravel naar asfalt. De eerste regen sinds enkele weken zorgde ervoor dat de grip constant veranderde. “Die regen was niet goed voor het vertrouwen. De klassementsritten lagen er een pak moeilijker bij, boden weinig grip waardoor ik geen vertrouwen had in de wagen. De moeilijke omstandigheden zorgden er wel voor dat we op zoek gingen naar oplossingen. Eigenlijk hebben we dat de ganse wedstrijd lang gedaan. Rustig blijven, mijn eigen rally rijden en mijn hoofd niet op hol laten brengen door de omstandigheden. Leuk is anders, maar dit hoort ook bij het leerproces dat ik doormaak. Het zoeken naar een betere afstelling loonde. Naar het einde toe ging het beter en als je het eindresultaat objectief bekijkt dan was het eigenlijk een goede rally. Ik eindig tweede in het Stellantis Cup en derde in het Junior BRC waardoor ik in beide kampioenschappen veel punten scoor en in de stand flink wat progressie maak.”

Grégoire Munster en Louis Louka nemen later deze week deel aan de Rally van Griekenland. Na de Monte Carlo, de rally van Kroatië en de Ypres Rally is het hun vierde WRC-rally van het seizoen.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws