ELMS Spa met 41 wagens, één Belgisch team en vier landgenoten

Met de 4 Uren van Spa-Francorchamps zijn de European Le Mans Series 2022 tijdens het laatste weekend van september toe aan de voorlaatste manche van het kampioenschap. Op één van de meest uitdagende circuits van de wereld starten er maar liefst 41 wagens, 118 rijders en 27 teams uit maar liefst 33 verschillende landen. Er zijn in deze laatste twee races nog maximaal 52 punten te verdienen en dat maakt dat de titel in de klasse LMP2 en LMGTE wel eens in de Ardennen beslist zou kunnen worden.

Aan Belgische zijde is er met Mühlner Motorsport één Belgisch team actief. In de #21 Oreca 07 Gibson zien we in LMP2 onder andere onze landgenoot Ugo de Wilde aan het stuur.

Tom van Rompuy start in de klasse LMP3 in de Luxemburgse #4 DKR Engineering Duqueine M30 – D08 – Nissan. In LMGTE rijden er twee landgenoten mee. Alessio Picariello doet het in de #18 Porsche 911 RSR-19 van Absolute Racing uit Hongkong en Sarah Bovy komt voor het Italiaanse Iron Lynx aan de start in de #83 Ferrari F488 GTE EVO.

LMP2 – 16 auto’s en 46 coureurs

Na hun derde overwinning van het seizoen in Barcelona krijgen Louis Deletraz en Ferdinand Habsburg in de nr. 9 Prema Racing Oreca-Gibson gezelschap van de Amerikaan Juan Manuel Correa, die Lorenzo Colombo vervangt. Deletraz en Habsburg (85 punten) hebben 21 punten voorsprong in het rijderskampioenschap op het Panis Racing-trio Job Van Uitert, Julien Canal en Nico Jamin (64 punten). Als ze ten minste vijf punten voor hun Franse rivalen eindigen, zijn ze in Spa-Francorchamps zeker van de team- en rijderstitel. Het Belgische team Mühlner Motorsport zal op zoek zijn naar hun tweede podiumplaats van het seizoen in hun thuisrace, met veel thuissteun voor hun Belgische coureur Ugo De Wilde.

LMP3 – 13 auto’s en 36 coureurs

De strijd om de LMP3-titels kon niet hechter zijn, met Monza- en Barcelona-winnaars Charles Crews, Guilherme Oliveira en Nico Pino in de Ligier nr. 13 van Inter Europol Competition, die het gat met de nummer 17 van Cool Racing Ligier van Malthe Jakobsen, Michael Benham en Maurice Smith verkleint tot slechts vijf punten.

LMGTE – 12 auto’s en 36 coureurs

Met 28 punten voorsprong op hun naaste rivalen Christian Ried, reizen Lorenzo Ferrari en Gianmaria Bruni naar België in de wetenschap dat een goede prestatie in de #77 Proton Competition Porsche 911 RSR-19 de ELMS LMGTE-rijderstitel en de teamtitel van 2022 zal veiligstellen.

Foto’s met dank aan ELMS Press Area.

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws