Preining eerste Oostenrijker die thuisrace wint

Voor het eerst in de geschiedenis van de DTM heeft een Oostenrijker een race gewonnen op de Red Bull Ring. Die eer viel Thomas Preining te beurt. Aan het stuur van zijn #24 KÜS Team Bernhard Porsche reed hij overtuigend naar een thuiszege in de tweede race op zondag. Preining won voor de Duitsers Luca Stolz (Mercedes-AMG Team HRT) en Maro Engel (Mercedes-AMG Team GruppeM Racing).

Daar waar Maro Engel in de tweede race van op de pole positie kon starten, was de achtste plaats voor Thomas Preining, maar Preining wist na 35 ronden na een uitstekende strategie als eerste over de meet te rijden. Het werd de tweede overwinning voor de Oostenrijker. “Ik ben superblij met mijn prestatie. Voor de start had ik er al wel alle vertrouwen in en ik had het gevoel dat ik een goede race zou gaan rijden, maar zo goed, en dat ik zo snel kon opschuiven, dat had ik niet verwacht,” aldus Preining dadelijk na de race. De zeer natte weersomstandigheden maakten dat het voor elke rijder een moeilijke race zou worden. “Aanvankelijk was het alleen maar mijn bedoeling om de wagen heel te houden en niets voor te kriijgen, vooral in het begin van de race wanneer door de drukte de visibiliteit zo goed als nul is, maar het draaide dus goed uit voor me,” besluit de Oostenrijker.

En net omwille van die verraderlijke weersomstandigheden gingen ook heel wat rijders in de fout waaronder ook puntenleider Sheldon van der Linde. Hij spinde in de openingsronde al in de derde bocht en moest als laatste terug aansluiten. Van der Linde eindigde nog wel 11de, maar scoorde bijgevolg geen punten.

Wie niet in de race voorkwam, met uitzondering van een aanrijding met Maro Engel, was onze landgenoot Laurens Vanthoor. De Limburger finishte in de #92 SSR Performance Porsche 17de. Onze andere landgenoot actief in de DTM, Esteban Muth, moest omwille van medische redenen verstek geven voor de races in Oostenrijk.

Over twee weken (7 t/m 9 oktober) staat de DTM een spannende finale te wachten op de Hockenheimring. Met 130 punten blijft de Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde aan de leiding van het DTM-rijdersklassement. Lucas Auer is nu tweede met 119 punten voor René Rast (118). Thomas Preining behoort nu ook tot de titelkandidaten, omdat hij door zijn overwinning is opgeklommen naar de vierde plaats in het klassement met 116 punten. Daarna volgen de Italiaan Mirko Bortolotti (GRT Lamborghini), die na zijn achtste plaats op zondag 114 punten heeft, en Luca Stolz met 102 punten. In de twee races op Hockenheim liggen in totaal nog 58 punten voor het grijpen.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws