Freddy Loix neemt beste start in Aarova Rally

62 teams dienden zich zaterdagavond op de Markt van Oudenaarde aan voor de ceremoniële start. Zondagochtend lagen de klassementsproeven er, door aanhoudende regen, bijzonder delicaat bij. Na de eerste lus van vier proeven heeft Freddy Loix de leiding in handen.

De eerste klassementsproef, de gekende proef De Bruwaan, lag er bijzonder verraderlijk bij. Favoriet Vincent Verschueren werd verrast door aquaplaning. De VW Polo GTI R5 ging hard van de baan, wat later gevolgd door de Opel Corsa Rally4 van Maxime Decock. De snelste tijd werd geklokt door Niels Reynvoet, die maar liefst 8″8 sneller bleek dan Fred Miclotte. Maar, Freddy Loix werd opgehouden door Adrian Fernémont, die door condens op de voorruit amper de weg zag en van het gas ging. De tijd van Loix werd gecorrigeerd, waardoor hij de leiding nam met 6″6 voorsprong. Na de openingsronde heeft Freddy Loix, genavigeerd door Pieter Tsjoen, 15″5 voorsprong op Niels Reynvoet.
“De eerste proef lag er verschrikkelijk moeilijk bij, met diepe plassen die voor watergladheid zorgden. De nieuwe proeven in Henegouwen waren heel verraderlijk, maar ze boden wel voldoende grip met regenbanden,” vertelde leider Loix, die voor de eerste keer aan de start staat van de Aarova Rally.
Niels Reynvoet volgt als tweede, na een strakke eerste ronde. Daarmee bevestigt de Orfys-piloot zijn reputatie als regenrijder. “De Bruwaan lag er bijzonder verraderlijk bij. De betonbaantjes liggen een beetje lager dan de velden, waardoor er veel plassen bleven staan. Ik durfde niet naar de vierde versnelling te schakelen. De wedstrijd is nog lang,” aldus Niels Reynvoet, die genavigeerd wordt door zijn overbuur Jens De Splenter.

De derde plaats is in handen van Fred Miclotte, de navigator die nog eens zelf het stuur van een Skoda neemt in zijn thuisrally. “Het is jammer dat we de tweede proef in Kruisem niet gereden hebben, want ik had als enige vier regenbanden gemonteerd. In Kruisem had ik misschien nog meer kunnen profiteren. Ik heb in elk geval genoten van die twee proeven in Frasnes-lez-Anvaing. Wat een mooie KP’s.”

Nicola Stampaert volgt als vierde op 1’06” van de leider. “Het was moeilijk, maar ik ben tevreden over onze tijden. Het is jammer dan de fans nog niet massaal langs de proeven stonden door het regenweer.”

Casper Nielsen, die sinds de lente in Oudenaarde woont, bestuurt in zijn thuisrally een fonkelnieuwe Peugeot 208 Rally4. Met die wagen wil de jonge Deen volgend seizoen aantreden in het Belgisch kampioenschap. Ondanks een gebrek aan testkilometers met de Peugeot ingezet door het team van Niels Reynvoet, is Nielsen veruit de snelste bij de voortrekkers. Jo Muylle volgt op de 6de plaats, na problemen met condens op de voorruit van zijn Skoda, voor Tim Van Parijs, die op de openingsproef De Bruwaan lek reed met zijn Porsche 997 GT3. Van Parijs heet 1″1 voorsprong op Paul Lietaer, de snelste in Historic met zijn Opel Ascona 400. Patrick Snijers, voor de eerste keer in zijn lange carrière aan het stuur van een Ford Escort Mk1, de wagen van Rudy Buyse, sluit de top 10 af op 2’26”. Daarmee doet hij een plaatsje beter dan Adrian Fernémont, die problemen had met condens op de voorruit.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws