Kalle Rovanperä wereldkampioen op z’n 22ste, de jongste ooit

Het zal je maar overkomen, wereldkampioen worden een dag na je 22ste verjaardag. En dan nog eens de jongste wereldkampioen rally worden ooit. Die rol viel de jonge Fin Kalle Rovanperä, genavigeerd door Jonne Halttunen, te beurt. In hun Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid won het duo dit jaar met Zweden, Kroatië, Portugal, Kenia, Estland en nu dus ook Nieuw-Zeeland maar liefst zes rally’s en dat met nog twee rally’s te gaan.

Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen waren in het eerste jaar van het nieuwe hybride Rally1-seizoen al meteen de referentie en kwamen in februari, na de overwinning in Zweden, reeds aan de leiding van het kampioenschap. Het duo zou die ook niet meer afstaan. Rovanperä won de titel in zijn derde seizoen op het hoogste rallyniveau en is meer dan vijf jaar jonger dan de vorige recordhouder, Colin McRae, toen die in 1995 het kampioenschap won. Voor het Japanse merk is het reeds de achtste titel in het WRC, mede met dank aan Sébastien Ogier en Ott Tänak de vierde in evenveel jaren.

Ook tijdens de laatste rallydag in de WRC Repco Rally New Zealand wisten Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen twee van de vier klassementsproeven op hun naam te schrijven en wonnen ze bovendien ook nog de Wolf Power Stage.

“Kun je geloven dat het overheersende gevoel nu er eentje is van ongelooflijke opluchting?” laat Kalle weten. “We hebben zo’n ongelooflijk goed seizoen gehad, ook wel een paar moeilijke natuurlijk, maar dit weekend hebben we de klus kunnen klaren. Ik wil het team dan ook enorm hard bedanken voor een snelle en betrouwbare auto. Ook op de moeilijke momenten stonden zij voor ons klaar. Ik denk niet te veel aan het feit dat ik de jongste wereldkampioen rally ooit ben geworden, maar het blijft uiteraard wel bijzonder om dat we dit samen hebben kunnen bereiken. Kampioen worden in de sport die je beoefent blijft natuurlijk het ultieme doel, en dat hebben we dit weekend al behaald. Schitterend gewoon!”

Zeven punten

Blijft de vraag natuurlijk of Hyundai met de Est Ott Tänak een mogelijke wereldtitel heeft laten liggen in Griekenland. Een verschil van zeven punten, dat had Kalle Rovanperä nodig om zich na Nieuw-Zeeland al tot wereldkampioen te kunnen kronen.

En net die zeven punten had Tänak, die in Griekenland 18 punten pakte daar waar onze landgenoten Thierry Neuville met de overwinning er 25 scoorden, misschien wel nodig. Een rally moet immers nog altijd gereden worden. Wat er ook van zij, en ieder heeft er natuurlijk zijn of haar mening over, gedane zaken nemen geen keer. Rovanperä had wellicht de titel ook in één van de laatste twee rally’s gepakt en het is hem gegund ook!

In de algemene rangschikking staat Rovanperä aan de leiding met 237 punten, de tweede plaats is voor Ott Tänak met 173 punten. Derde staat Thierry Neuville met 144 stuks.

Vierde plaats voor Neuville/Wydaeghe

Nieuw-Zeeland is niet de rally geworden van onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe. Onze Belgen eindigden op een vierde plaats algemeen nadat ze op de laatste vier klassementsproeven telkens een vijfde tijd lieten optekenen en vierde werden in de Power Stage.

“Met alles wat we dit weekend meegemaakt hebben (tijdstraffen, spins, …) was een vierde plaats ongeveer het maximum haalbare hier in Nieuw-Zeeland. Het kenden een tegenvallende start van de rally en dan loop je al snel achter de feiten aan, er was niet veel meer wat we konden doen, enkel afwachten en kijken wat degenen voor ons deden. Alleen door hun fouten konden wij eventueel één of meerdere posities goedmaken. Het is duidelijk dat de afstellingen van onze wagen in dergelijke omstandigheden zoals we die hier de afgelopen dagen hebben meegemaakt, niet optimaal waren, en daar moet aan gewerkt worden. Ik voelde mij helemaal niet op mijn gemak in de wagen en om hard te kunnen gaan moet je uiteraard vertrouwen in de wagen hebben, maar dat ontbrak. Ook al ging het niet zoals gepland, maar het was wel leuk om terug te kunnen keren naar Nieuw-Zeeland, waar de rally een heel speciaal evenement is,” aldus een ietwat teleurgestelde Thierry Neuville.

Het WRC keert nu terug naar Europa want binnen drie weken staat de RallyRACC – Catalunya Rally de España op het programma.

(foto’s met dank aan Hyundai Motorsport en Toyota GAZOO Racing)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws