Belgisch succes: Stienes Longin en Nicolas Saelens Europees kampioen GT2

Bij de finale van de Fanatec GT2 European Series op Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet wisten Stienes Longin en Nicolas Saelens zich tot Europees kampioen te kronen. De manier waarop maakte indruk: het PK Carsport-duo reed met hun Audi R8 LMS GT2 bij beide races als eerste over de streep. Peter Guelinckx en Bert Longin leggen in de eindstand van het kampioenschap beslag op een derde plaats. 

“We zullen twee keer moeten winnen”, had Stienes Longin in de aanloop naar het laatste raceweekend van de Fanatec GT2 European Series gesteld. Samen met Nicolas Saelens mocht hij na vijf manches dan wel bovenaan de tussenstand prijken, na de verplichte aftrek van een schrapresultaat had het tweetal 12 punten achterstand op het KTM-duo Rosina-Sladecka. 

En twee keer winnen, dat is precies wat Stienes Longin en Nicolas Saelens op Circuit Paul Ricard deden. In de eerste race bracht Nicolas Saelens na een bewogen start de wagen als tweede naar de verplichte pitstop, waarna Stienes Longin het op magistrale wijze afmaakte. In race 2 had Longin jr. het aanvankelijk wat lastig om voorbij rechtstreekse concurrent Stefan Rosina te geraken, maar eens hij de KTM was gepasseerd sloeg de Leuvenaar een beslissende kloof. Nicolas Saelens reed nadien met de #11 Audi R8 LMS GT2 zegevierend over de streep. 

“Winnaar van de 24 Uur van Zolder, Belcar-kampioen, en nu ook Europees kampioen GT2, ik heb al mijn doelen in één seizoen waargemaakt”, glunderde de 31-jarige Stienes Longin achteraf. “Je wil niet weten met hoeveel stress we hier aan de start stonden, maar bij de KTM-boys was dat duidelijk ook het geval. Onze wagen draaide perfect, de strategie was uitstekend, dit is gewoon fenomenaal.” 

Ook Nicolas Saelens was uiteraard in de wolken. “Het hoogtepunt van mijn carrière”, stelde de volgende woensdag jarige West-Vlaming. “Een dikke pluim op de hoed van het hele PK Carsport-team, en zeker op die van Stienes. Hij heeft hier hele mooie dingen laten zien. Voor de start van het weekend wisten we dat het heel moeilijk zou worden, maar het is ons toch maar mooi gelukt. Fantastisch toch!” 

Ook vader Bert Longin was tevreden met de titel van zoon Stienes. Zelf reed hij samen met Peter Guelinckx in de eerste race naar een vierde plaats, wat Longin sr. en Guelinckx beslag laat leggen op de derde plek in de eindstand van het kampioenschap. “We hadden in de laatste race graag als één en twee over de streep gegaan, maar net toen Peter aanstalten maakte om die tweede plaats te veroveren, spinde de wagen voor hem. Hij kon hem onmogelijk ontwijken en dat was dat”, legt Bert Longin uit. “Ik denk dat we met één en drie in de eindstand van het kampioenschap ook best trots mogen zijn. Anthony Kumpen en het hele PK Carsport-team hebben het hele seizoen lang hard gewerkt, en daar zijn we nu voor beloond. Tijd voor een feestje!” 

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws