MARC Focus V8 gaat door op zijn elan

Afgewerkt op zaterdag in het tweede deel van de dag, kende de voorlaatste manche van de 100 Series by BGDC moeilijke baancondities op het circuit van Zolder. Meer dan een deelnemer liet zich daardoor vangen, maar niet zo de MARC Focus V8 #2 VDS Racing Adventures, gereden door Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel. Die lieten er zich niet van weerhouden om een nieuwe zege te pakken in het algemene klassement, volgend op hun succes in Hockenheim…

Van bij de kwalificaties, die werden gehouden in de ochtend, zagen we talrijke verrassingen. Net toen we dachten dat de sessie in kannen en kruiken was, sprongen de broers Yondem naar de pole position aan het stuur van hun Porsche 992 GT3 Cup Speedlover Racing, Maar de ploeg van de Cupra #43 van Van den Hove, Van den Hove en Bradt besloten om slick banden te monteren en profiteerden dan volop van totaal verlaten piste…om in extremis de beste positie te pakken voor het grote vertrek van de wedstrijd. Magisch!

Van bij de start van de wedstrijd, hervond de Porsche van de Yondem broers toch opnieuw de koppositie…vooraleer een ontketende Nathan Vanspringel, die vanaf de vierde positie was gestart, zijn tegenstanders inhaalde om zich aan de kop van de wedstrijd te installeren. Het was een positie die de rode bolide met de witte en blauwe strepen, nooit meer uit handen zou geven. “Nathan leverde eenvoudigweg super goed werk”, zei Raphaël van der Straten na de finish. “Zijn eerste stint was zeer autoritair, en toen hij de auto terug in handen nam voor de laatste ogenblikken van de wedstrijd, was hij dusdanig op zijn gemak dat hij zelfs laat in de race zijn snelste ronde van de wedstrijd liet noteren!”

Een goede minuut na de MARC Focus V8, pakten de broers Ferhat en Evren Yondem een logische tweede plaats aan het stuur van hun Porsche, en wonnen ook de Klasse G++. Bolides van het merk uit Stuttgart monopoliseerden trouwens de rest van de top 5 algemeen, met een podium en de zege in Klasse G+ voor de Porsche Cayman #16 van Denis Vanmol, Fred Bouvy en Marc-Olivier Van Oppens. Zij haalden het van de familie Van Peperzeel, die uiteindelijk present gaven met een Porsche 991.2 GT3 Cup in plaats van de gewoonlijke en oudere 996 GT3 Cup! Een tweede Cayman, de #982 van White en Geeris, pakte de vijfde plaats, twee plaatsen beter dan de #11 van Roos-Roos.

Van de bolides die aanspraak konden maken op een goede klassering bij de aankomst zagen we de MARC BMW V8 #66 van Chris Van Woensel, Maurits Van Egdom en Dirk Mertens, die al snel gedwongen was op te geven, slachtoffer van een probleem met de achterwielophanging. Nauwelijks beter deed het de Porsche Cayman #15 van Rolph Lietart en Arne Geussens, die na halfkoers moesten opgeven.

In de Klasse E, was het na de demonstratie van de Cupra #43 tijdens de kwalificatie, een andere wagen van het Spaanse merk, de Cupra #25 van Yardy Hoogwerf en Steven Teirlinck, die de lauweren plukte. De twee Nederlandse rijders gingen met een ronde voor aan Van den Hove, Van den Hove en Bradt. De top 3 van de klasse werd vervolledigd door de Peugeot RCZ Cup #421 van Massin en Léonard, die aanliepen tegen een bestraffing van drie minuten voor het niet respecteren van de verplichte stop-tijden.

De BMW Z4 #96 van André en Guillaume Patze domineerde nog maar eens de Klasse F. Een meer delicate tweede wedstrijdhelft liet toe aan de Seat Leon Supercopa MK2 #27 van Jean-Luc Peigneur en Eric De Boeck om nog in hun kielzog te komen en de beide bolides gingen onder het zwart-wit geblokt met…anderhalve seconde verschil. Het ging er dus warm aan toe!

Er werd enorm uitgekeken naar de strijd in de Klasse B (2 liters), waar we al te snel de Vauxhall Astra Coupé #777 van Philippe Ménage en Guy Kasters verloren, die nog voor de helft van de wedstrijd van de tabellen verdween. Het was dan de perfect geprepareerde en bestuurde Renault Clio III #96 van Yvan Muller en Gaël Frère, die er een waar recital van maakten en de raceafstand aflegden met een ronde voorsprong op de Honda Civic Type R #99 van de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons, die dit seizoen de goede prestaties aan elkaar regen.

Het podium werd vervolledigd door een andere Clio, de #659 van Debroux, Pasteels en Ramaekers, ondanks een passage doorheen de grindbak in de Bianchi in het begin van de wedstrijd.

Daarna volgden de Clio #110 van Franken-Faucon-Martin, de Honda Civic #6 van Van Billoen-De Laet, de Clio #37 van Deger-Jeukenne-Heinen en de Clio II #50 van de teruggekeerde Benjamin Renaud, vergezeld van’Olivier Meurens, Die zijn problemen begonnen al…op de autosnelweg richting Zolder! De Clio #88 van Busschaert-Van Zandycke kende problemen met de koppeling.

In de Klasse A tenslotte werden de Renault Clio II #69 van Van Kuyk en Leten tot opgave gedwongen door een beginned brandje dat zijn oorzaak vond in een breuk van de alternatorriem. De Honda Civic wagens maakten van de gelegenheid gebruik om zich te tonen. Marco Van Belle zegevierde in de niet te onderschatten versie EK9 Type R met een mechaniek van meer dan 200 pk, voor de #18 van Ronveau-Pons, een EG versie met een twintigtal paarden minder, en de Peugeot 206 #70 van Vander Eecken-La Monica.

Er blijven minder dan twee weken, voordat in het voorprogramma van de 24H2CV/C1, de 100 Series by BGDC zijn eindverdict kent op het circuit van Spa-Francorchamps. We komen daar heel binnenkort op terug…

(foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws