En de kampioenen voor 2022 zijn…

Na de finale, met een Franco 200 op het circuit van Spa-Francorchamps die alle verwachtingen inloste, viel het doek over de 100 Series by BGDC 2022 wat de actie op de baan betrof. Bleef dan nog aan de denktank achter de discipline om alle berekeningen te maken en te controleren, om zo uit hun rekenmachines tenslotte de namen te halen van de kampioenen voor 2022, die zullen gevierd worden op 14 januari eerstkomende tijdens de BGDC Awards…

Vatten we dit overzicht van de laureaten aan bij de Divisies, met de meer dan verdiende kroning van Yvan Muller in Divisie 1. De rijder op de Renault Clio #96, die nog winnaar was tijdens de Franco 200, werd kampioen voor de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons (Honda Civic #99), die de auteurs waren van hun beste seizoen ooit in de Belgische competitie. Guy Katsers en Philippe Ménage (Vauxhall Astra Coupé #777) moesten zich deze keer tevreden stellen met de kleinste trede van het podium na een campagne die bij tijden zeer moeilijk was…

Zij namen niet deel aan alle manches, maar Caren Burton en Damien Dussoul (Peugeot 308 #23) schiepen er een duivels plezier in om bij elke van hun verschijningen ten volle te presteren. Zij werden gekroond tot de kampioenen in de Divisie 2, voor Gunther en Maxim Van den Hove (Seat Cupra #43), en ook voor Steven Teirlinck (Cupra #25), ploeggenoot van de Nederlander Yardy Hoogwerf.

Er was weinig spanning in de Divisie 3. Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel (MARC Focus V8 #2) namen met sprekend gemak de maat van de Nederlanders Michael en Johan Van Peperszeel, die overgingen van de Porsche 996 GT3 Cup naar de meer recente 991.2 GT3 Cup op het einde van het seizoen. Op de derde plaats vinden we Dirk Mertens en Maurits Van Egdom, die tweemaal geplaagd werden door mechanische pech op hun MARC BMW V8.

De Divisie 4 tenslotte kwam toe aan Ferhat en Evren Yondem (Porsche 992 GT3 Cup), doe logischerwijze de betere waren van de snelste Porsche Cayman met Rolph Lietart (#15) als uitstekende tweede voor Mees Roos (#11).

En dan in de klassen…

Dat brengt ons bij de diverse klassen, met een indrukwekkende Marco Van Belle (Honda Civic #13) die bleef doorgaan tot het bittere einde in de kleinste van de categorieën, die van 1600cc. De “Ironman” van de competitie toonde zich de betere van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten (Renault Clio #69) aan de ene kant, en van Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica (Peugeot 206 #70) aan de andere kant…

In de Klasse B, die zijn populariteit helemaal hervond, verlengde Yvan Muller zijn titel in de Divisie 1 en ging ook hier voor aan Ricky Coomber en Mark Simmons enerzijds, en Guy Katsers en Philippe Ménage anderzijds.

De bolides van de Klasse E zijn heel krachtig, dat kregen we nog eens te zien op Francorchamps. Ze deden hun naam van krachtpatsers alle eer aan met de titel voor de Peugeot van Caren Burton en Damien Dussoul, voor de Spaanse bolides van dienst, de Seat Cupra van de familie Van den Hove en de Cupra van Steven Teirlinck.
Het traditionele duel in de Klasse F draaide uit in het voordeel van André en Guillaume Patze (BMW Z4 #94), die in alle logica voorgingen aan Eric De Boeck en Jean-Luc Peigneur (Seat Leon Supercopa Mk2 #27).

De resultaten die ze bij elkaar sprokkelden met de oudere Porsche 996 GT3 Cup #996 lieten toe aan Johan en Michael Van Peperzeel om de titel in de Klasse G- op hun naam te schrijven, terwijl in S+, Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel gemakkelijk het voordeel hielden over de andere MARC Cars die de competitie rijk was, namelijk de BMW V8 #66 van Dirk Mertens en Maurits Van Egdom.

Er werd ernstig slag geleverd tussen de Porsche Cayman in de Klasse G+, met de titel die in extremis ging naar Mees Roos (#11) voor het duo Vanmol-Van Oppens (#16) en het duo Lietart-Geussens (#15).

En Ferhat en Evren Yondem, die verdubbelden hun titel in de Divisie 4 met een titel in de Klasse G++ in hun zeer efficiënte Porsche 992 GT3 Cup #12 uit de ateliers van Speedlover Racing, de structuur van André Van Hoof.

Verduidelijken we nog even dat de laureaten van het enige echte officiële kampioenschap van België in de Endurance, dat is wat de 100 Series by BGDC tenslotte is, zullen beloond worden tijdens de RACB Awards. Er zullen andere en bijkomende rijders hun verschijning maken op het palmares tijdens de BGDC Awards, aangezien de RACB rekening houdt met negen puntendelingen om het klassement op te maken, terwijl er slechts zes in rekening zullen worden gebracht voor de BGDC Awards.

Ziezo, nu rest er enkel nog om al dit schoon volk te vieren, halfweg januari, tijdens een ceremonie die zoals de gewoonte het wil, gespijsd zal worden met meerdere “speciale prijzen”. Daarna moet er worden overgegaan naar de voorbereidingen voor de campagne 2023, die zijn aftrap zal kennen op het circuit van Zolder, op zaterdag… 1 april, en dat is geen grap! Ondertussen wensen we iedereen een uitstekend eindejaar…

(foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws