Terug podiumplaats in klasse voor Stijn Naert en Steven Ramboer

Ook Stijn Naert en Steven Ramboer tekenden present in Kortrijk met de vertrouwde Citroën Saxo.

“De rally van Kortrijk was vorig jaar onverwacht onze eerste samenwerking en meteen scoorden we daar een tweede plaats in de klasse en de divisie 1-2” opent Steven Ramboer. “Beter doen zou dus moeilijk zijn maar de ambitie was er zeker voor de wedstrijd. Dit jaar reden we al een drietal wedstrijden samen, met goede tot zeer goede resultaten als gevolg. Zaterdag werden de verkenningen met veel aandacht voor de vele valstrikken gedaan, maar we wisten toen al dat het niet makkelijk zou zijn. Er was regen aangekondigd voor zondag en aan modder geen gebrek.

We vertrokken beiden met het doel om een goeie tijd neer te zetten zaterdagavond op Lavano. Dat hadden we vorig jaar wat minder gedaan en iets te veel het spektakel verzorgd op zaterdag. Maar op zondag hadden we daar de scratch gedraaid in onze klasse dus het doel was om te gaan voor de scratch in de klasse op zaterdagavond.

Wie echter live de tijden heeft gevolgd tijdens de wedstrijd heeft gezien dat Stijn daar een supertijd neerzette. Hij reed de kp niet zonder risico maar met het mes tussen de tanden en bezette als ongeveer 7de gestarte auto meer dan een uur de eerste plaats algemeen met als gevolg een scratch in de klasse en tweede tijd in divisie 1-2, na de Mitsubishi van Stefaan Tjoens. Maar ook nadat iedereen had gereden, stonden we op een 28 ste plaats algemeen, op 148 finishers, met een Citroen Saxo 1600 groep N met jawel, Toyo straatbanden. Mijn petje af voor deze prestatie. Meteen na de finish zei ik Stijn dat het een zeer goede tijd zou zijn, niet wetende dat het meer dan een uur de algemene scratch zou zijn. We hadden trouwens ook nog 2 keer achter een andere wagen gehangen wat ons een handvol seconden deed verliezen. Gelukkig gingen onze collega’s vrij snel aan de kant maar het breekt toch een beetje het ritme op de proef. We gingen tevreden naar ons bed.

Dat we het moeilijk gingen krijgen om de klasse te winnen hadden we vooraf wel verwacht. Alle klassekleppers waren aanwezig maar helaas moesten wij door ons startnummer ( 105 ) als bijna laatste starten, terwijl onze klasse collega’s een half uur eerder reden door een beter nummer. Eerder donker, meer vet en meer annulaties hadden we voor de start van de zondag wel verwacht gezien het herfstweer. We begonnen trouwens met een annulatie van kp Aalbeke waar onze collega’s wel reden maar het verlies was beperkt door de tijd die we kregen. Uiteraard hadden we liever gereden en zo ook de proef leren kennen voor de tweede passage.

Op Kp Marke verloren we 2,5 seconden op Stefaan Vanneste. We hielden dus vrijwel gelijke tred aangezien wij onze voorligger dienden te passeren op de proef. Gelukkig had hij ons gezien en maakte mooi plaats maar je verliest sowieso wat snelheid en je kan niet voluit gaan als je zo snel nadert.

Op Kp Rollegem liepen we wat averij op door een sortie. De schade viel al bij al mee en niks vitaals was geraakt. Maar we stonden even stil en moesten terug herbeginnen vanuit stilstand aangezien de motor was afgeslagen. Ook haalden we daarna onze voorligger nog in die terug mooi plaats maakte maar waar we toch terug 2-3 seconden mee verloren. De scratch had er dus zeker ingezeten. We verloren uiteindelijk slechts 5 seconden op onze dichtste achtervolger Stefaan Vanneste, die de scratch voor zijn rekening nam. Wij draaiden toch nog de tweede tijd in de klasse en bleven leider. Ook op de daaropvolgende proeven haalden we steeds onze voorligger in en ook daar lieten we een paar seconden liggen en verloren we uiteindelijk de leidersplaats en volgden we op 8 seconden van Stefaan Vanneste na de eerste zondagronde.

Net voor de start van KP Aalbeke 2, voor ons de eerste passage over de proef, kregen we een bui te verwerken. Hierdoor reden we met enige marge op Aalbeke, want wij kenden de valstrikken en de staat van het parcours nog niet. Onze klassecollega’s konden betere tijden rijden op deze proef. Al verloren we slechts enkele seconden. Het gat werd echter vergroot naar 16 seconden maar we stonden nog steeds tweede. Aan de stop was er ook nog even een warm moment toen onze voorligger die we hadden gepasseerd in volle snelle langs de caravan met geblokkeerde wielen het land in dook.

Op Marke 2 draaiden we opnieuw de klassescratch en verkleinden we de achterstand tot 10 seconden in de klasse. Helaas we verloren we het contact in de twee daaropvolgende proeven door 2 keer vast te zitten achter een voorligger, op Rollegem moesten we het snelle stuk voor de links 3 naar de finish vrijwel helemaal achter een voorligger blijven zitten en toen we ook op Lavano 1/3 van een rondje vastzaten achter een andere voorligger was het gat plots 26 seconden. We konden nog even terugkomen met een nieuwe klassescratch tot 19 seconden na Moeskroen 2. Maar toen het voor ons de laatste ronde op alle kp’s pikdonker was wisten we na KP Aalbeke 3 dat we beter eieren voor ons geld kozen dan verder aan te vallen met weinig kans tot succes.

Stijn reed een sublieme wedstrijd met 1 foutje die anders had kunnen aflopen maar waar we dame fortuna aan onze zijde hadden. We werden uiteindelijk 2 in de klasse, 3de in divisie 1-2 en 54 ste algemeen.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws