Sterke affiche voor de seizoensfinale

De 10de en laatste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, de Spa Rally, pakt dit weekend uit met een sterke en gevarieerde affiche. Spektakel verzekerd met onder andere Thierry Neuville, onze nationale trots in het Wereldkampioenschap Rally aan de start, maar veiligheid komt op de eerste plaats, zoals dat in elke rally de absolute prioriteit is.

“Er is nooit twijfel geweest over het doorgaan van ons evenement,” vertelt organisator Christian Jupsin naar aanleiding van de recente ongelukken. “De betrokken burgemeesters en de gouverneur weten dat we veiligheid hoog in ons vaandel dragen en dat we ons veiligheidsplan strikt opvolgen. Bij de minste twijfel zullen we niet aarzelen om een proef te annuleren. We rekenen op de medewerking van al onze bezoekers om de richtlijnen van onze stewards en commissarissen op te volgen.”

Het parcours van de Spa Rally telt dit jaar 18 klassementsproeven, goed voor 203,42 km tegen de klok. Op zaterdag staan 2,5 ronde op het programma met drie doortochten op de proeven Stavelot-Coo en Spa en twee passages in Chevron en Moulin du Ruy. Op zondag volgen twee ronden van 4 proeven: Fays Show, Bruyères, Charneux en Theux.

Stéphane Lefèbvre hoopt in Spa zijn Belgische titel met de Citroën C3 Rally2 van DG Sport op gepaste wijze te kunnen vieren met een zege. De Fransman krijgt hier wel weerwerk van Gino Bux, vice-kampioen met zijn Skoda Fabia. Navigator Nicolas Gilsoul heeft trouwens de Belgische titel bij de co-rijders veroverd.

Hyundai rekent op Grégoire Munster om een gooi te doen naar de overwinning. De 23-jarige winnaar van de recentste manche in WRC2 in Japan, heeft alvast het goede ritme te pakken. We zijn ook benieuwd hoe dicht Cédric De Cecco in eigen streek in de buurt van de koplopers kan blijven met de C3 Rally2 van CRT.

Aangezien men in het Kroon-Oil BRC drie resultaten nodig heeft in een “mandatory event”, zullen heel wat rijders niet geklasseerd worden in de eindstand van het kampioenschap, waaronder Vincent Verschueren, Adrian Fernémont, Grégoire Munster, Niels Reynvoet en PJM Cracco. Daardoor zal de derde plaats in de eindstand naar… Maxime Potty gaan.Een mooie beloning voor de regelmaat van de jonge Citroën-rijder.

Jos Verstappen is op weg naar de vierde plaats in de eindstand van het kampioenschap.Hij staat in Spa aan de start samen met zijn kameraden Richard Pex en Roger Hodenius. Paul Allerts is ook van de partij met een Ford Fiesta R5.

Charles Munster waagt opnieuw zijn kans met een Skoda Fabia R5, net als Emile Breittmayer, Pierre Hubin en Thibaud Mazuin. Nicola Stampaert ruilt zijn Ford Fiesta voor een Skoda Fabia ingezet door PTR Racing. Jimmy D’hondt, de winnaar van de BRC Master Cup 2022, blijft trouw aan zijn vertrouwde Ford Fiesta.

Het peloton wordt trouwens aangevoerd door onze nationale trots in het World Rally Championship, Thierry Neuville, die voor de gelegenheid een BMW M3 E30 by Mats zal besturen in klasse NCM. Samen met zijn vertrouwde navigator Martijn Wydaeghe wil hij zo de nieuwe verhuur van competitiewagens door LifeLive promoten.

De tijden van Neuville zijn een mooie referentie voor Cédric Cherain, die zijn topprestatie van de Condroz Rally wil bevestigen met de August Porsche 997 GT3, maar ook Geoffrey Leyon, die in Historic met een gelijkaardige BMW M3 E30 start. Voor de GT-titel moet Cédric Cherain nog afrekenen met Henri Schmelcher. Armand Fumal en Stefaan Prinzie zullen bij de GT’s de kleuren van Alpine verdedigen met hun A110’s.

Kortom, een affiche die heel wat spanning en spektakel garandeert, met verder de dubbele finale van de Stellantis Rally Cup en de finale in het Junior BRC.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws