Nieuwe auto’s, teams en circuits – Voorbeschouwing Formule E ‘Seizoen 9’

Dit weekend start in Mexico City seizoen 9 van het Formule E kampioenschap. Met nieuwe auto’s, nieuwe teams en nieuwe circuits is er heel wat om naar uit te kijken. Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Nieuwe auto’s

De nieuwe Gen3 bolides zijn lichter, kleiner, maar vooral sneller dan hun voorganger. De meest krachtige elektrische eenzitters ooit. Een topsnelheid van 320 km/u, dankzij 350kw aan vermogen – 100kw meer dan de oude Gen2. De nieuwe wagens recupereren bij het remmen ook een pak meer energie, zo’n 40% van de totale energie die verbruikt wordt tijdens een race.

Nieuwe startgrid

Het startveld is tijdens het tussenseizoen grondig herschud. Slechts één team heeft z’n piloten duo ongewijzigd gelaten.

DS Automobiles is in zee gegaan met Penske en strikte twee kleppers, onze landgenoot Stoffel Vandoorne – de regerende kampioen – en Jean-Eric Vergne – tweevoudig kampioen.

McLaren en Maserati maken hun intrede in het elektrische wereldkampioenschap. Drievoudig DTM kampioen Rene Rast vinden we terug in de papaya-oranje bolides, naast teamgenoot Jake Hughes. Maserati treedt als eerste Italiaanse automerk in FE aan met Edoardo Mortara en Maximilian Guenther als line-up.

Mitch Evans en Sam Bird blijven teamgenoten bij Jaguar TCS Racing – die als enige outfit hun rijders duo behield. Andre Lotterer vervoegt Jake Dennis bij Avalanche Andretti – vanaf dit jaar voorzien van een Porsche aandrijving.

Stoffel Vandoorne tijdens de test in Valencia

Bij TAG Heuer Porsche werd Lotterer vervangen door ex-kampioen Antonio Felix Da Costa, met Pascal Wehrlein in de zusterbolide.

Sebastien Buemi – de kampioen uit Seizoen 2 – vervoegt Nick Cassidy bij Envision Racing. NIO 333 blijft rekenen op Dan Ticktum en trok Sergio Sette Camara aan. Nissan koos voor Norman Nato en Sacha Fenestraz. Mahindra Racing tot slot doet het met de ervaring van Oliver Rowland en Seizoen 3 kampioen Lucas di Grassi.

Nieuwe locaties

Naast de vertrouwde Formula E locaties als Mexico City, Rome en Monaco wordt er dit jaar op 4 nieuwe plekken geracet: in Hyderabad (India), Kaapstad (Zuid-Afrika), Sao Paulo (Brazilië) en Oregon (VS).

Nieuwe regels

De lengte van Formule E races zal niet langer bepaald worden door een maximum tijd, maar wel door een maximum aantal ronden. Extra rondes kunnen erbij komen voor Safetycar en Full Course Yellow onderbrekingen.

Later in het jaar wordt “Attack Charge” uitgeprobeerd. Bij dit nieuwe systeem wordt de bekende “Attack Mode” niet meer geactiveerd door over een detectiepunt te rijden, maar wel door een korte pitstop van 30-seconden waarin extra energie wordt “getankt” met een 600kW ‘booster’. Na die pitstop kan een rijder twee keer “Attack Mode” activeren op een zelf gekozen moment. Tot de introductie blijft het huidige systeem van “Attack Modes” behouden.

Wat niet behouden bleef: de “Fan Boost”. Dat systeem – waarbij de fans 5 piloten kozen die tijdens de race voor 5 seconden een powerboost konden inzetten – is naar de prullenmand verwezen.

Wat en wanneer:

Vrijdag 13 januari

  • Free Practice 1 – 23:30 – 00:00

Zaterdag 14 januari

  • Free Practice 2 – 14:30 – 15:00
  • Kwalificaties – 16:40 – 17:55
  • Race – 21:03 – 22:00

(Foto’s: Formula E Press)

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws