De Fransman Sébastien Ogier dominant in de Monte

Sébastien Ogier overtrof zijn FIA World Rally Championship-collega’s en sloot vrijdag af met een indrukwekkende voorsprong.

Met een GR Yaris van Toyota Gazoo Racing won de achtvoudig wereldkampioen vier van de zes snelheidsproeven in de Franse Alpen en leidde de openingsronde met 36,0 seconden voorsprong op collega Kalle Rovanperä na 145 kilometer wedstrijd.

Ogier, die geboren en getogen is in de Hautes-Alpes, heeft dierbare herinneringen aan de wedstrijd in Monaco. Hij jaagt deze week op een recordbrekende negende overwinning.

Ogier bepaalde het tempo in de korte openingsetappe van donderdagavond en bleef dezelfde dominantie behouden in de ochtend. Zijn voorsprong op teamgenoot Elfyn Evans liep op tot in de dubbele cijfers, ondanks een fout in de hybride eenheid.

Toen Evans met 40 seconden terugviel door een lekke band rechtsachter op SS5, kreeg Ogier ruimte om te ademen. Hij nam minder risico’s in de namiddag, had zelfs een extra reserveband bij zich, maar vergrootte toch zijn buffer.

“Ik ben zeer tevreden”, zegt Ogier. “Uiteraard was het risico op lekke banden in de laatste etappe groter, dus heb ik het wat rustiger aangedaan. Ik ben gewoon blij dat ik de auto vandaag thuis kan brengen.”

Rovanperä won een intense strijd met Hyundai i20 N-coureur Thierry Neuville. De twee werden zelden gescheiden door meer dan een paar tienden van een seconde, maar Rovanperä vond een kleine voorsprong in de middag en eindigde 1,9sec sneller.

De vierde plaats ging naar Ott Tänak na een uitdagende dag waarin hij voor het eerst de fijne kneepjes van het besturen van M-Sports Ford Puma in competitieverband leerde. Volgens de Est voelde zijn nieuwe ros niet “racey” genoeg aan, hoewel hij toegaf dat hij zich op zijn gemak voelde in de auto.

Tänak staat met 16,3 seconden achterstand op een vierde plaats aan het begin van de voorlaatste etappe op zaterdag en ondervindt steeds meer druk van Evans, die na zijn lekke band een indrukwekkende remonte maakte.

Tussenstand

Foto: Toyota Gazoo Racing Media & Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws