Karting, éénzitterij en rally om 15 jaar RNT te vieren.

Na vijftien jaar speuren naar jonge autosporttalenten en ze de kans te geven om tot het hoogste niveau de autosportladder te beklimmen gaat het RACB National Team ook in 2023 op zijn elan door. Dit seizoen komen Tom Rensonnet en Loïc Dumont in actie in het Junior WRC, staat Yani Stevenheydens, de laureaat van de Road to F4 actie, aan de start op enkele van de meeste prestigieuze circuits ter wereld en nemen Lyssia Baudet en Daphné Henry deel aan de Clio Trophy Belgium. Tenslotte zal ook Thibaut Ramaekers deel uitmaken van de grote RNT-familie: de kerel van 13 werkt in 2023 21 kartraces af, zowel in Europese als in mondiale competities.

Het RACB National Team is zonder twijfel één van de meest actieve racefilières op het internationale autosporttoneel. Maar zelfs al telt ons land met Stoffel Vandoorne nu een regerend wereldkampioen Formule E en met Thierry Neuville één van de tenoren van het wereldkampioenschap rally, dan nog is men bij het RNT vast van plan om op zijn elan door te gaan en jonge rijders de gelegenheid te geven om stap voor stap op te klimmen in de hiërarchie van hun autosportdiscipline.

“Dit jaar wordt het programma internationaler dan ooit”, stelt Geoffroy Theunis, general manager van het RNT. “Tom Rensonnet en Loïc Dumont zullen hun eerste stappen in het WK rally zetten. We hebben ook opnieuw een eenzitterprogramma, met Yani Stevenheydens in het Franse F4-kampioenschap. In België worden de kleuren van het RNT in de rally’s verdedigd door een volledig vrouwelijk duo, met Lyssia Baudet en Daphné Henry. En dat is niet alles. Voor de eerste keer in vijftien jaar hebben we ook besloten een jonge karter te steunen: Thibaut Ramaekers. Enkele weken geleden maakte de jongeman van 13 heel wat indruk op ons tijdens de FIA Motorsport Games in Marseille. Hij wist er de Belgische kleuren met verve te verdedigen. En hoewel hij na een race-incident geen medaille kon veroveren viel zijn talent bij iedereen in het kartwereldje op. We willen nu ook rijders van jongere leeftijd steunen, en Thibaut past perfect bij het sportieve profiel waar we naar op zoek zijn.”

Recent trok de hele RACB National Team-familie naar het Zeelandse Cadzand, om er een teambuilding van twee dagen af te werken. Oriëntatieloop op het strand, running, fietstochten, sessies met de physical trainers, gesprekken met Bas Leinders (kapitein van het RNT) en Marc Duez (coach) gaven de leden van de filière de gelegenheid de banden aan te halen en hun motivatie voor het komende seizoen indien mogelijk nog een extra boost te geven.
Voortaan verdedigt Tom Rensonnet de kleuren van het RNT aan het stuur van een Ford Fiesta Rally3. Hij werkt dit jaar vijf manches af van het Junior WRC-kampioenschap.

“Tijdens de Rally van Zweden (9-12 februari) worden we meteen in het WRC-bad gegooid”, grijnst Tom. “Een heel specifieke wedstrijd, die op sneeuw en ijs wordt verreden. Blijkbaar is er toch heel veel grip, dankzij de spijkerbanden die we er gebruiken. Voorlopig leg ik me toe op het bekijken van heel wat onboardbeelden en probeer ik ook de Fiesta Rally3 uit de ateliers van M-Sport onder de knie te krijgen. Er zijn nogal wat afstellingsmogelijkheden, het stuur staat vol knoppen, en ook de startprocedure zal ik moeten aanleren.”
Ook de corijder van Tom Rensonnet is druk in de weer: “Ook ik leg me nu helemaal toe op de voorbereiding op ons seizoen. Ik heb het parcours van de rally al grondig bestudeerd en regel ook alle administratie die bij zo een deelname hoort. Door me nu al over al die aspecten te ontfermen zullen we ons ter plaatse helemaal op de verkenningen en de wedstrijd kunnen toeleggen.”
Als laureaat van het ‘Road to F4’-stuurwiel maakt de 16-jarige Yani Stevenheydens uit Westrode dit jaar zijn debuut in het Franse F4-kampioenschap. Daarnaast zet hij ook zijn studies verder.

“Ik kijk uit naar een unieke ervaring, die ik dankzij het RACB National Team kan beleven. Ik denk dat ik het, zoals steeds, sereen zal aanpakken. Positieve druk is iets wat me wel helpt. Uiteraard zal ik er voor zorgen dat mijn fysieke conditie tiptop in orde is, en ondertussen probeer ik op de simulator ook de Franse circuits onder de knie te krijgen. Ik kan haast niet wachten om bij de pre-seizoenstests achter het stuur te kruipen.”

Thibaut Ramaekers, pas 13 geworden, is sinds 2008 de jongste rekruut van het RACB National Team.

“Het is ongelooflijk om deel te mogen uitmaken van het programma dat er voor gezorgd heeft dat Stoffel Vandoorne tot in de Formule 1 is geraakt. Ook dit jaar zal ik mijn tijd tussen het karten en mijn studies moeten verdelen. In totaal werk ik 21 meetings af, en daarnaast ook nog vier testweekends. Ik wil het beste van mezelf geven om onze nationale kleuren te verdedigen.”
Dit seizoen neemt Lyssia Baudet deel aan de Clio Trophy Belgium, in het gezelschap van de ervaren corijder Daphné Henry.

“Uiteraard ben ik in de wolken dat mijn recente ervaring in de Condrozrally een vervolg krijgt. Daphné heb ik trouwens tijdens die wedstrijd leren kennen. Op het ogenblik probeer ik mijn conditie op peil te houden en zet ik tegelijk mijn studies kinesitherapie verder. Dit seizoen wil ik heel wat leren, vooruitgang boeken, en vooral geen stappen overslaan. Ik reken op de ervaring van mijn co om daar in te slagen.”

Daphné Henry heeft al een vijftigtal rally’s op haar actief

“Vorig seizoen werkte ik nogal wat wedstrijden af met een kleine voortrekker, maar ik ben ook al een paar jaar als corijder actief. Toen Lyssia me voorstelde om het hele seizoen samen met haar af te werken, heb ik onmiddellijk ja gezegd. Ik vind het een hele eer de kleuren van het RACB National Team te mogen dragen. Tijdens de Spa Rally hebben we het parcours samen verkend en het klikte onmiddellijk. Mijn hele ervaring van de rallysport staat nu in dienst van Lyssia.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws