Neuville: “Rally Mexico wordt andermaal een uitdaging”

Met de terugkeer van de ‘WRC Rally Guanajuato México’ in het FIA World Rally Championship 2023, de derde manche op de kalender, maakt ook Hyundai Motorsport zich op voor de eerste rally op gravel. Aangezien Mexico voor de laatste keer in 2022 verreden werd is het nu in 2023 voor de eerste keer met de hybride wagens.


Het effect van de grote hoogte (tot 2700m boven de zeespiegel), gecombineerd met verzengende temperaturen, vormt een enorme belasting voor de motoren, waarbij sommige tot 20% van hun vermogen verliezen. Dit is waar de hybride units van de Rally1-auto’s een nog belangrijkere rol kunnen spelen en waarbij de juiste strategie en het gebruik van de hybride boost de bemanningen helpen om het probleem te beperken.

Hyundai Motorsport vaardigt drie teams af in zijn Hyundai i20 N Rally1 Hybride: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Esapekka Lappi/Janne Ferm en Dani Sordo/Cándido Carrera.


“Na één evenement op voornamelijk asfalt en één op sneeuw en ijs, gaan we nu voor het eerst dit seizoen op gravel rijden. Het team heeft vorig seizoen erg goed gepresteerd op deze ondergrond, dus we zijn op een missie om dat in 2023 voort te zetten. Alle drie de rijders hebben ervaring met Rally México en de effecten van de hitte en de grote hoogte op zowel henzelf als hun auto. Dit jaar is het een andere uitdaging, want dit is de eerste keer dat de nieuwe hybride power units tijdens het evenement rijden. De bemanningen hebben er alle vertrouwen in, net als ik, dus we moeten kunnen mikken op onze eerste overwinning in Mexico,” aldus een optimistische Cyril Abiteboul, teambaas bij Hyundai Motorsport.

“Rally México is een prachtig evenement en is altijd een van mijn hoogtepunten van het seizoen. Het is een prachtig land met fantastische wegen en er is altijd veel steun,” laat onze landgenoot Thierry Neuville weten. “Het wordt echter een uitdaging om een aantal redenen: het is de eerste gravelrally van het seizoen, het is er heet en de hoge ligging is zwaar voor de auto’s. Dit jaar is het belangrijk om een goed resultaat te behalen alsook om de hybride mapping goed te krijgen en te profiteren van het extra vermogen. De auto zo afstellen dat hij een goede tractie heeft en dan nauwkeurig rijden is ook heel belangrijk om goed te presteren. Ons doel voor het weekend is om bij de snelste teams te horen en te strijden voor een nieuw podium,” besluit Thierry Neuville.

(foto’s met dank aan Hyundai Motorsport, beelden YouTube: WRC & D10M)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws