De start van een nieuw veelbelovend seizoen

De IAME Series Benelux, die dit weekend van start gaan in Mariembourg, zijn opnieuw klaar om alle records te breken. Voor de eerste van vijf afspraken worden er bijna 280 piloten verwacht op het circuit van de Karting des Fagnes. De piloten uit de Benelux hebben allen de ambitie om te schitteren in hun kampioenschap, maar zullen zeker rekening moeten houden met de talrijk ingeschreven buitenlanders. In totaal zullen er niet minder dan 17 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn!

Sinds verscheidene jaren zijn de IAME Series Benelux één van de populairste kampioenschappen in Europa… en ook in 2023 zal dit het geval zijn! Al van in het begin van het nieuwe seizoen zal reeds een nieuw record aan inschrijvingen gevestigd worden in Mariembourg op 17, 18 en 19 maart: bijna 280 piloten uit 17 verschillende landen zijn ingeschreven voor de eerste van de vijf proeven van 2023. De toegankelijkheid van deze competitie, maar eveneens de betrouwbaarheid en de sensaties die de motoren van het Italiaanse merk bieden, is zeker en vast één van de ingrediënten van dit succes.

Met een deelnemersveld dat zo goed gevuld is, belooft de strijd voor de overwinning in de verschillende categorieën die op het programma staan zeer spannend te gaan worden. En om niets te missen van het spektakel worden twee opties aangeboden aan de liefhebbers van de Series. Men kan de races gratis gaan volgen ter plaatse of men kan de wedstrijden live volgen via het YouTube kanaal van het kampioenschap.

Op vrijdag en zaterdag komen de categorieën X30 Senior (14-29 jaar) en X30 Junior (12-15 jaar) aan de beurt op de Karting des Fagnes met de kwalificaties en de Finales (zaterdag vanaf 16u35) op het menu. Op zondag is het dan de beurt aan de Mini Rookie- (7-10 jaar), de Mini- (10-12 jaar), de X30 Senior- (18-29 jaar), de X30 Master- (30-39 jaar) en de X30 Super Shifter klasse (karts met versnellingsbak) om de racedag te vullen en af te sluiten met de Finales vanaf 16u20.

Momenteel is er maar één vraag van tel: wie worden de eerste winnaars van het seizoen? We overlopen even de categorieën!

X30 Senior: meer dan 100 piloten voor de overwinning

De koninginneklasse van de IAME Series Benelux, de X30 Senior klasse (14-29 jaar), beloofd uitzonderlijk geanimeerd te zullen zijn met een honderdtal deelnemers aan de start! Drievoudig kampioen en titelhouder, Elie Goldstein, heeft het statuut verworven van de te kloppen man voor deze eerste afspraak op de Karting des Fagnes. Maar de Brusselaar weet dat hij op heel wat weerstand zal kunnen rekenen van zijn titelconcurrenten uit 2022, Sam Balota en Henkie Kalteren. De Nederlander Bart Ploeg, vijfde in het kampioenschap vorig jaar, ziet zichzelf ook wel meedingen voor de overwinning, net als, onder andere, Victor Louis en Alessandro Tudisca. Maar we mogen zeker de deelnemers niet vergeten die hun tweede manche van de IAME Euro Series komen voorbereiden, die ook in Mariembourg doorgaat. Deze troep wordt aangevoerd door de leider van de Europese competitie, de Spanjaard Ruben Moya, die gemanaged wordt door ex F1 piloot Giorgio Pantano. Tijdens deze eerste proef zal het ook de gelegenheid zijn om de vooruitgang te volgen van de piloten die overkomen van de X30 Junior categorie, waaronder uittredend kampioen Aaron Ferrazzano, de Fransman Clément Outran en Simon Lacroix. Deze Rookies zullen de degens kruisen met de tenoren van deze klasse!

X30 Junior: op zoek naar een nieuwe kampioen

Met de overstap van de kampioen uit 2022 naar de hogere categorie, is het een zekerheid dat we na dit seizoen een nieuwe kampioen zullen kunnen kronen in de X30 Junior klasse (12-15 jaar). De vraag is natuurlijk wie dit zal worden? Met meer dan 60 ingeschreven piloten is het natuurlijk moeilijk om één favoriet aan te duiden. Doordat ze reeds meerdere malen terug te vinden waren in de kop van het peloton vorig jaar, maken de Nederlander Sacha van’t Pad Bosch en de Belgen Alexi Constant, Patrice Kowalewski en Anthony Bongartz alvast een mooie kans als ze erin slagen om de goeie balans te vinden tussen snelheid en regelmaat. Maar dat geldt eveneens voor Charly Glume en de Nederlander Rocco Coronel, die de voorbije weken in volle progressie waren. Aan de kandidaten voor de overwinning mogen we vast en zeker ook Fransman Thomas Quincé, vierde in de huidige tussenstand van de IAME Euro Series, toevoegen. Maar we mogen ook de nieuwkomers, komende van de Mini klasse, niet uit het oog verliezen, zoals Arthur Hoang (kampioen in 2022) en Quinten van Leeuwen, om er maar een paar op te noemen. Zelfs al moeten ze nog veel leren, aan ambitie zal het alvast niet mankeren.

Mini: spannend vooraan!

Ze zijn tussen 10 en 12 jaar jong en staan vol ongeduld te trappelen om de strijd aan te vatten. Deze zondag zullen ze met meer dan 40 piloten zijn om te strijden voor de overwinning in de Mini klasse. Deze strijd beloofd alvast hevig te worden! Op de startgrid vinden we enkele bekende namen zoals Gilles Herman, Antoine Venant en Edouard Godfroid, respectievelijk tweede, derde en vierde in het kampioenschap van 2022. Deze drie piloten kunnen profiteren van hun ervaring om het verschil te maken. Maar hetzelfde geldt voor Noah Grignet, Lorenz De Cock en de Nederlanders Juste Mulder en Tom Alderliesten. En wat kunnen de ex-Mini Rookies, aangevoerd door Priam Bruno en Jordi Broekman, betekenen in deze strijd? Het wordt met andere woorden een zeer interessante eerste manche van het seizoen!

Mini Rookie: verrassing of bevestiging?

In de IAME Series Benelux, kan men zijn intrede in de competitie maken vanaf de leeftijd van zeven jaar. Voor de kampioenen van morgen is het een mogelijkheid om de strijd aan te gaan in een zeer goed gevuld peloton. De Mini Rookie klasse (7-10 jaar) bevestigd dan ook haar succes met maar liefst 33 jonge piloten die present tekenen dit weekend in de Karting des Fagnes. Luis Bielande maakt deel uit van deze groep en wordt als één van de titelkandidaten aangeduid. Kan hij zijn veelbelovende resultaten van vorig jaar bevestigen? Hij hoopt in ieder geval van wel, maar er zijn meerdere piloten die het hem niet gemakkelijk willen maken. Hierbij denken we allereerst aan Antoine Bouts, Lewis Boodts, maar eveneens aan Levin Barbier en Tijs Richard. Maar het mooie aan deze klasse is dat er regelmatig ook nieuwe talenten naar voren komen.

X30 Master/X30 Senior Cup: Strijden op hoog niveau verwacht

Zoals we de jongste piloten terugvinden bij de Mini Rookies, zo vinden we de meest ervaren piloten terug in de X30 Master klasse (30-39 jaar), een categorie die jaar na jaar competitiever is geworden. Eén ding staat vast: dit jaar mogen we, door de afwezigheid van Kevin Lemmens, een nieuwe kampioen verwachten. De weg ligt dus open voor de Nederlander Jim Ringelberg en de Belg Bjorn Verhamme, respectievelijk tweede en derde in het kampioenschap van vorig jaar. Maar opgepast, alles moet natuurlijk nog gereden worden! Onder de kandidaten voor de overwinning vinden we onder andere Hubert Bauthier, in verve tijdens de eerste proef van de IAME Series Netherlands. Maar ook mannen als Quentin Henry, Rick Nadin en Nicolas Chapelle willen een rol spelen vooraan. Tegelijkertijd zullen Arne Van der Plaetsen, Jan Van Assche en Michaël Honnay met elkaar de strijd aangaan voor de eerste plaats in het klassement voorbehouden aan de Gentlemen.

In hetzelfde peloton lijkt ook de strijd in de X30 Senior Cup (18-29 jaar) veelbelovend te zullen zijn! Pierre Mochalski lijkt alvast goed gewapend om de strijd aan te gaan met titelverdediger Matthieu Delbauf. Of dit genoeg zal zijn, zullen we snel te weten komen! De Fransman zal desalniettemin niet de enige zijn om in de gaten te houden. Anthony Moonen, François-Xavier Venet, maar eveneens de terugkerende Matteo Raspatelli en Olivier Palmaers zullen zichzelf in de kijker willen rijden.

X30 Super Shifter: Huibers tegen de rest

De laatste categorie die dit weekend op het programma staat, de X30 Super Shifter klasse (175cc motor met versnellingsbak), is in alle geval niet de minste. Drievoudig kampioen en titelhouder Christof Huibers gooit zijn titel in de strijd en zal het moeten opnemen tegen zeer gemotiveerde tegenstanders. Als het nu gaat om Sam Claes, Jimmy Deveen of Guillaume Carette, allen hebben ze de intentie een einde te maken aan de dominantie van de Antwerpenaar. En dat is zelfs nog buiten de Est Sten Dorian Piirimägi gerekend, die de IAME Series Benelux op zijn naam schreef in 2018 en 2019 in deze klasse en met grote ambities terugkeert naar deze Series! Vervolgens mogen we eveneens met aandacht de evolutie volgen van de Nederlander Bart Ploeg en de Fransman Hugo Besson, twee piloten ingeschreven in de X30 Senior categorie. Voor hun debuut in deze klasse met specialisten zullen ze vast en zeker willen aansluiten bij de besten. Een zaak om te volgen!

(foto persbericht met dank aan P. Verheuge)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws