Zevende recordzege voor Sébastien Ogier in Mexico

Sébastien Ogier heeft zondagmiddag een nieuw record toegevoegd aan zijn toch al indrukwekkende palmares met de overwinning in de Guanajuato Rally México. De Fransman, die de tweede rally van zijn parttime 2023-campagne reed, steeg naar de top van de Mexicaanse erelijst met een recordzege op het Noord-Amerikaanse evenement, een eerbetoon dat hij eerder deelde met oude vijand Sébastien Loeb.

Met een ruime voorsprong van 35,8 seconden bij het ingaan van de laatste dag was het een relatief eenvoudige zondag voor de Toyota Gazoo Racing-man. Hij reed de resterende vier snelheidsproeven met ultieme bekwaamheid en verzamelde maximale bonuspunten op de Wolf Power Stage, waardoor hij 27,5 seconden voor Thierry Neuville eindigde op het evenement waar hij in 2008 zijn debuut maakte in het FIA World Rally Championship.

“De auto was geweldig dit weekend en het was een foutloze rally voor ons en het team,” zei Ogier, die het rijderskampioenschap nu leidt met drie punten voorsprong op Neuville. “Aangezien ik de volgende rally doe, is het belangrijk om daar als eerste te starten en het was ook belangrijk om de punten voor het team te pakken,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de Rally van Kroatië.

De koppigheid van Neuville achter het stuur van zijn Hyundai i20 N liet de fans op het puntje van hun stoel zitten terwijl hij onophoudelijk de strijd aanging met Ogier’s teamgenoot Elfyn Evans. Neuville begon de dag met een achterstand van 5,3 seconden en naderde de Welshman, die werd gehinderd door een verbogen ophangingsarm.

Het doorzettingsvermogen van de Belg betaalde zich uit en hij haalde zijn rivaal in de finale in, waardoor hij met slechts vier tienden van een seconde de tweede plaats opeiste en het vierdaagse evenement op een opwindende manier afsloot.

Kalle Rovanperä had moeite om het tempo van het leidende trio te evenaren en nam genoegen met een eenzame vierde plaats in zijn Toyota. De titelverdediger bleef verder weglopen van Hyundai’s Dani Sordo, die meer dan een minuut terug eindigde als vijfde.

Het ruwe gravelterrein eiste zijn tol van verschillende van de toonaangevende Rally1-teams, waardoor Gus Greensmith in zijn WRC2-Specificatie Škoda Fabia RS Rally2 op een machtige zesde plaats eindigde. Achter hem eindigden Emil Lindholm en Oliver Solberg.

De negende plaats was het beste wat Ott Tänak kon bereiken nadat een defecte turbo de M-Sport Ford Puma-coureur vrijdagochtend meer dan 14 minuten kostte, terwijl WRC2-ster Kajetan Kajetanowicz de top 10 completeerde.

Het WRC is terug op asfalt voor de Rally van Kroatië, die volgende maand plaatsvindt van 20 tot en met 23 april. Het evenement vindt plaats in de hoofdstad Zagreb.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws