Comtoyou Racing 2023: vier kampioenschappen, 34 rijders

Comtoyou Racing werd in 2015 boven de doopvont gehouden, aanvankelijk om deel te nemen aan de Fun Cup, en start in 2023 aan zijn achtste volledige seizoen. Tussen 2015 en 2023 werd het team onder leiding van Jean-Michel Baert en François Verbist één van onmiskenbare referenties in de toerwagenracerij.

Als officiële vertegenwoordiger van Audi Sport in het wereldkampioenschap wist de renstal in de FIA WTCR 2021 onder andere tweede te finishen in zowel het teams- als rijderskampioenschap (met Fred Vervisch), en in TCR Europe veroverde het vier titels, twee bij de teams (2020 en 2022) en twee bij de rijders (Mehdi Bennani in 2020, Franco Girolami in 2022). Vorig jaar kwam daar nog de hoogste bekroning in de Diamond Trophy (Viktor Davidovski) bij en ook de titel bij de Rookies (Marco Butti) ging naar Comtoyou Racing, waardoor ze alle kampioenschappen op hun naam mochten schrijven !

Naast een verdere deelname aan de Kumho TCR World Tour (de opvolger van de FIA WTCR) met twee Audi’s RS3 LMS, aan TCR Europe met vier auto’s en aan de Fun Cup powered by Hankook met vijf Fun Cup Evo3, voegt Comtoyou Racing in 2023 nog een vierde programma aan zijn agenda toe: het zal ook de volledige Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS afwerken. Om dat te bewerkstelligen heeft het team uit Gembloux en Frameries drie splinternieuwe Audi’s R8 LMS Evo II gekocht, wagens die zullen rijden in de Endurance Cup, met de CrowdStrike 24 Hours of Spa als hoogtepunt, en de Sprint Cup.

Om al die programma’s in goede banen te leiden was een zekere herstructurering van Comtoyou Racing nodig. Dat gebeurde enerzijds door de aankoop van nieuwe gebouwen in Gembloux, waar voortaan de Fun Cup-afdeling en de restauratie van prestigewagens gehuisvest zijn, en anderzijds door het aanwerven van enkele belangrijke elementen.

Op donderdag 13 april, in het schitterende decor van de Lacs de l’Eau d’Heure, lichtte Comtoyou Racing elk van de vier programma’s in detail toe. Uiteraard werd daar ook bekend gemaakt welke rijders de kleuren van de renstal zullen verdedigen.

Kumho TCR World Tour

De Kumho TCR World Tour, die bestaat uit een reeks evenementen uit de regionale en nationale TCR-kampioenschappen, is voortaan de nieuwe globale maatstaf voor de toerwagenracerij. Deelnemers van de TCR World Tour en de lokale kampioenschappen racen er samen, en scoren er punten om zich te kwalificeren voor de TCR World Ranking Final. Net zoals in de FIA WTCR draagt Comtoyou Racing de officiële Audi-kleuren, en mag het zelfs als enige renstal het hele seizoen lang het label Audi Sport in zijn naam dragen.

Voor die gooi naar de mondiale titel doet Audi Sport Team Comtoyou beroep op twee ervaren rijders. Frédéric Vervisch, in 2021 samen met het team vicekampioen in de FIA WTCR, maakt zijn comeback en werkt een volledige campagne met de Audi RS3 LMS af. Hij krijgt de Brit Rob Huff als teamgenoot. Huff heeft onder andere de WTCC-wereldtitel 2021 op zijn palmares staan, en won vorig jaar de Independent Trophy, het kampioenschap voor rijders die geen officiële steun van een constructeur ontvangen. Met zo een duo mikken Audi Sport en Comtoyou Racing met de Audi RS3 LMS op het allerhoogste!

TCR Europe

Comtoyou Racing wordt de onbetwiste blikvanger in TCR Europa. Ga maar na: in 2022 wist het Belgische team met zijn Audi’s RS3 LMS absoluut alle beschikbare titels te veroveren: Teams, Rijders (met Franco Girolami), Diamond Trophy (voor gentlemen drivers ouder dan 40, met Viktor Davidovski) en Rookie (de debutanten, met Marco Butti).

Bij de start van het seizoen 2023, die eind april in het Portugese Portimão gegeven wordt, koestert het team de ambitie het minstens even goed te doen. Franco Girolami mag zijn TCR Europe-titel dan wel niet verdedigen, Comtoyou Racing kan rekenen op een aantal sterke troeven om te proberen een derde rijderstitel op vier jaar te behalen.

Zo beschikt Comtoyou Racing over de diensten van de ervaren Tom Coronel, ondertussen zowat een vaste waarde van de renstal geworden, die een beetje de rol van teamkapitein vervult. Als vicekampioen van 2022 beschikt de 51-jarige Nederlander nog steeds over al zijn snelheid en al zijn enthousiasme.

Met een enorme ervaring in de toerwagenracerij, een discipline die hij al tien jaar beoefent, wordt John Filippi één van de andere speerpunten van Comtoyou Racing. De Corsicaan, vicekampioen in 2020, is nieuw bij de Belgische renstal en mikt met zijn Audi RS3 LMS voluit op de Europese titel.

Eind 2022 mocht hij al eens van een algemene zege proeven, en Viktor Davidovski wil dit jaar op zijn elan doorgaan, nog steeds in de kleuren van Comtoyou Racing. De Macedoniër, ex-specialist in klimkoersen, is zeker kandidaat om zichzelf op te volgen als winnaar van de Diamond Trophy, het kampioenschap voor rijders boven de 40.

Voor Comtoyou Racing is de zoektocht naar nieuwe en jonge talenten al altijd belangrijk geweest, en al zeker als die Belg zijn. Dat is ook dit jaar het geval. Kobe Pauwels heeft nogal wat rallycross-ervaring, met een Europese RX3-titel in 2022 als hoogtepunt, en maakt dit seizoen zijn debuut in TCR Europe. De 18-jarige is ook een ex-karter van hoog niveau (vicekampioen in de CIK-FIA Academy Trophy van 2018) en beschikt over alle kwaliteiten om zich al in zijn eerste seizoen in de kijker te rijden, vooral dan in de strijd om de Rookie-titel.

Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS

Het is de nieuwe uitdaging voor Comtoyou Racing. Naast zijn samenwerking met Audi in TCR, zowel op mondiaal als Europees niveau, wou het team van Jean-Michel Baert en François Verbist bij hun activiteiten ook een nieuwe tak ontwikkelen. Hun passie voor de GT-racerij en de CrowdStrike 24 Hours of Spa deden de rest: in 2023 werkt Comtoyou Racing de volledige Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS af!

Er staan ondertussen drie splinternieuwe Audi’s R8 LMS Evo II in de ateliers in Frameries, rechtstreeks afkomstig van Audi Sport, en die bolides zullen zowel de vijf races van de Endurance Cup als de vijf meetings van de Sprint Cup afwerken.

In de Endurance Cup mikt de #11 helemaal op algemene zeges, met drie fabrieksrijders van Audi Sport: de Belgen Frédéric Vervisch en Gilles Magnus en de Duitser Christopher Haase. Ook op de #21, die in de Gold Cup zal uitkomen, gaan er twee Belgen aan de slag: in zijn tweede seizoen deelt Nicolas Baert de wagen met Maxime Soulet, die zijn comeback maakt in het kampioenschap, en met de jonge Duitser Max Hofer. De #12 tenslotte, die wil zich in de Silver Cup in de kijker. Aan het stuur Sam Dejonghe, waardoor er op elk van de wagens een Belg zit, de Schot Finlay Hutchison en de Nederlander Loris Hezemans.

Vijf van deze rijders komen ook in actie in de Sprint Cup. Christopher Haase en de Zwitser Lucas Légeret vormen een duo op de Audi #11, terwijl er op de #12, eveneens in Pro, met Nicolas Baert en Frédéric Vervisch een 100% Belgische duo zit. De #21 tenslotte, die zal in de Gold Cup worden bestuurd door Finlay Hutchison en Gilles Magnus.

Kronos Fun Cup powered by Hankook

Het is waar in 2015 alles begonnen is… en het blijft onmiskenbaar een vaste waarde bij Comtoyou Racing. De Fun Cup – sinds dit jaar officieel de Kronos Fun Cup powered by Hankook – is één van de basisformules van de autosport. Ze geeft gentlemen drivers de gelegenheid om met een amusante en betaalbare bolide maximaal raceplezier te beleven, maar de afgelopen jaren heeft het kampioenschap ook enkele talenten opgeleverd die nadien verder de autosportladder konden beklimmen.

Het seizoen, met zeven manches, begon eind maart op het circuit van Mettet. Comtoyou Racing liet er, net zoals het hele seizoen het geval zal zijn, drie Fun Cup Evo3 Eenzitters rijden, en twee Tweezitters, waarbij ook de wagens die in het kampioenschap 2022 én bij de openingsmanche van 2023 voor de dubbel tekenden.

Op de #260 in de kleuren van McDonalds, kunnen gentlemen drivers Marc-Olivier Van Oppens en François Bouillon rekenen op de versterking van DTM-rijder Esteban Muth.

Na samen vier Belgische titels te hebben veroverd (twee in Belcar, één in BTCS en één in Belgian GT) komen Tim Verbergt en Jean-François Hemroulle opnieuw samen in actie. De voormalige officiële rijders van Audi België gaan op de #290 vooral voor de fun aan de slag, en om de zonen van Tim, Alec en Jens, een handje toe te steken.

Nog een mooi familieverhaal op de #292, met Xavier en Maxime Delpire-Crets. In Zandvoort, voor het Franco Fun Festival en voor de Hankook 25 Hours krijgen vader en zoon het gezelschap van vicekampioen Florian Van Dooren (in 2022 ook beste Rookie en kampioen in de klassen Fun en Pure).

Bij de Tweezitters, een unieke formule die passagiers de kans geeft om de race van binnenuit mee te maken, ontfermt Comtoyou Racing zich voortaan over de beroemde #365 Car-Pass Credeco, zesvoudig kampioen in de categorie. Aan het stuur dit seizoen: Philippe Reynens, Philippe Denis, Quentin Denis, Stéphane Lémeret en Miguel Coppieters. De #315 Fun 4 Racers, tweede vorig jaar, doet er nog een jaartje bij, met Norbert Camara, Geoffrey Bara, Frédéric Taquet en Alexandre Coffe.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws