Tom Rensonnet: “Het gevoel dat ik veel heb bijgeleerd”

Bij amper hun tweede deelname aan een manche van het wereldkampioenschap lieten Tom Rensonnet en Loïc Dumont een opmerkelijke prestatie noteren. Met hun Ford Fiesta Rally3 in de kleuren van het RACB National Team wist het duo beslag te leggen op de tweede plaats in JWRC en tegelijk gestaag hun tijden te verbeteren.

Na de sneeuw in Zweden kregen Tom Rensonnet en Loïc Dumont afgelopen weekend het asfalt in Kroatië voorgeschoteld. Hun prestaties werden bekroond met een mooie 21ste positie algemeen en een opmerkelijke tweede plaats in de JWRC-rangschikking.

“Blij, maar uitgeput”, gaf de rijder na afloop van de rally mee. “Dit was een verschrikkelijk lastige wedstrijd. Vroeg op, laat gaan slapen, het hield niet op. Niet alleen moesten we heel wat verbindingskilometers afleggen, ook de klassementsproeven bleken heel lastig onder de knie te krijgen. De grip veranderde voortdurend, de wegen lagen er heel vuil bij, maar toch moesten we proberen om een hoge bochtensnelheid aan te houden. Eén ding is zeker: deze Rally van Kroatië lijkt in niets op wat we in België voor de wielen geschoven krijgen. Gelukkig kon ik in een uitstekende context aan de wedstrijd beginnen. Drie weken konden we de Quattro River Rally Karlovac afwerken, een kleinere wedstrijd die een deel van het parcours van de WK-manche overneemt. Zo kregen we een duidelijk idee van wat ons te wachten stond. Tijdens de rally kregen we ook goede raad van Alexandre Bengué, de ouvreur van Thierry Neuville. Met hem hadden we ook al de Quattro Rally terdege voorbereid.”
Ook als het om de pure tijden gaat, kan Tom Rensonnet een positieve balans opstellen. “Ik heb het gevoel dat ik het hele weekend lang heel wat heb bijgeleerd. Bij heel wat chronoritten wist ik bij de tweede doortocht mijn tijden met zowat een seconde per kilometer te verbeteren, terwijl de wegen er toch vuiler bijlagen daar voorheen en nogal wat bochten met kiezel bezaaid waren.”

En dan was er uiteraard ook nog die tweede plaats in JWRC.
“Het zou niet passen om die niet naar waarde te schatten”, stelde Rensonnet aan de finish. “Maar toch ben ik wat ontgoocheld. Toen de leider de strijd moest staken, konden we die eerste plaats niet overnemen. Want net op dat moment begon de motor van onze Fiesta vermoeidheidsverschijnselen te tonen. Het was dan ook onmogelijk om nog te strijden om de zege. Maar goed, dat hoort er bij! Het belangrijkste is dat we op dit verraderlijke parcours geen fouten hebben begaan en dat Loïc en ik allebei heel wat hebben bijgeleerd. Onze droom gaat verder, maar het is wel een droom die zijn vruchten afwerpt.”

Foto’s RACB National Team

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws