Kalle Rovanperä: “Ik voelde me gelukkig in de auto”

Kalle Rovanperä is met Toyota Gazoo Racing World Rally Team voor het derde jaar op rij naar een dominante overwinning in Rally Estonia gestormd, waarmee hij zijn voorsprong in het FIA World Rally Championship heeft vergroot.

Onder leiding van bijrijder Jonne Halttunen leek Rovanperä opnieuw thuis aan boord van zijn GR Yaris Rally1 HYBRID op enkele van de snelste wegen in het WRC. Hij had een nipte voorsprong aan het einde van de vrijdag, ondanks het feit dat hij als eerste moest rijden op de losse gravelproeven, en was daarna letterlijk onverslaanbaar toen hij de concurrentie achter zich liet.

Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Hij noteerde een opmerkelijke reeks van 13 opeenvolgende etappeoverwinningen vanaf zaterdagochtend tot de Power Stage, die de rally beëindigde, op zondagmiddag. Hij werd de eerste coureur met zo’n reeks snelste tijden in een WRC-ronde sinds Sébastien Loeb 15 jaar geleden in Duitsland.

Tijdens de Powerstage was hij twee seconden sneller, waardoor hij zijn tweede overwinning van het seizoen behaalde met 52,7 seconden in totaal en de maximale 30 punten voor zich opeiste om zijn voorsprong in het klassement te vergroten tot 55 punten. De overwinning is zijn 10e in het WRC in de twee jaar sinds hij de jongste winnaar ooit werd in de Rally Estonia 2021.

Kalle Rovanperä: “Het is een geweldig gevoel om onze 10e WRC-overwinning te behalen hier in Estland en om deze rally voor de derde keer op rij te winnen. Voor mij is het een hele leuke rally en ik heb er altijd van genoten. Dit weekend was iets speciaals, met het winnen van alle klassementsproeven vanaf zaterdagochtend. Ik denk dat we onze snelheid en de mogelijkheden van de auto goed hebben laten zien, dus ik ben erg blij. We hebben het goed gedaan met Jonne, met deze snelheid rijden zonder echt momenten te hebben en de hele tijd pushen maar toch genieten van het rijden, wat niet altijd het geval is in de rallysport. Ik voelde me gelukkig in de auto en ik genoot van de mooie proeven en de geweldige ondersteuning die we hier hadden. Het was ook geweldig om met Sato te vieren net na de etappe en op het podium na afloop – hij was zo blij.”

Foto: FB Toyota Gazoo WRT

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws