Titelrace en overwinning in Mettet

Het Circuit Jules Tacheny is klaar om het FIA World Rallycross Championship (WRX) te verwelkomen van 4 tot 6 augustus. Een groot spektakel wordt verwacht tijdens de World RX of Benelux, die een cruciale fase belooft te zijn in de strijd om het kampioenschap, met twee Belgen die strijden om de eerste plaats in RX2e en Euro RX1. Victor Vranckx en Enzo Ide worden aangemoedigd door duizenden toeschouwers die naar Mettet komen, waar het kampioenschap voor het eerst sinds 2018 terugkeert.

In de topcategorie zullen mensen massaal komen om de onverslaanbare Johan Kristoffersson te zien rijden en om te weten of hij eindelijk verslagen zal worden of niet. Zijn tegenstanders zullen hun uiterste best doen om hem voor het eerst in 2023 te verslaan. Als winnaar van dit evenement in 2017, werd hij onttroond in 2018 en zal hij proberen revanche te nemen.

World RX: de te kloppen man

De Zweed Johan Kristoffersson (Volkswagen) is recordhouder wat betreft het aantal overwinningen, podiumplaatsen en titels – hij heeft er al vijf op zijn naam staan – en heeft zijn zinnen gezet op een zesde wereldkampioenschap in 2023. Hij heeft dit jaar alle wedstrijden gewonnen en is ongeslagen sinds 30 oktober 2022. Hij is de grote favoriet in Mettet, waar hij in 2017 heeft gewonnen. Maar het Belgische circuit is ook de enige plaats waar hij in 2018 werd verslagen. Een gegeven waar zijn tegenstanders gebruik van zullen maken om hem te verslaan.

Zijn naaste concurrent in het kampioenschap is de Fin Niclas Grönholm (PWR), op 27 punten afstand. Na sterke prestaties in Portugal (3e) en Noorwegen (2e), verloor hij terrein op de leider in Zweden (7e). De Zweed Kevin Hansen (Peugeot), de laatste coureur die Kristoffersson in 2022 heeft verslagen, zit hem nu op de hielen.

Op dit moment zijn er vier punten verschil tussen de tweede en derde plaats, in een competitie waarbij de zilveren en bronzen medailles felbevochten beloven te worden. De Noor Ole Christian Veiby (Volkswagen), de Zweed Timmy Hansen (Peugeot) en de Duitser Timo Scheider (Seat) zijn allemaal kanshebbers. Ze hebben dit jaar allemaal minstens één keer op het podium gestaan, maar geen van hen heeft de hoogste trede bereikt. De Zweedse Klara Andersson (PWR) zou graag haar eerste overwinning van het jaar behalen, nadat ze in Noorwegen net naast het podium eindigde (4e).

Slechts 15 punten scheiden de tweede in het algemeen klassement, Grönholm, van de negende, terwijl er 23 punten te behalen zijn tijdens het weekend in Mettet. Dit betekent dat de rangorde volledig op zijn kop kan worden gezet na de World RX of Benelux!

Stand in het World RX-kampioenschap voorafgaand aan Mettet: 1. Johan Kristoffersson 69 punten, 2. Niclas Grönholm 42 (-27), 3. Kevin Hansen 38 (-31), 4. Ole Christian Veiby 35 (-34), 5. Timmy Hansen 33 (-36), 6. Timo Scheider 31 (-38), 7. Klara Andersson 30 (-39), 8. Sébastien Loeb 29 (-40), 9. Guerlain Chicherit 27 (-42), 10. Gustav Bergström 20 (-49) … Volledige ranglijst hier

RX2e: Een Belg aan de leiding

Wat is er mooier dan voor je eigen publiek te staan als leider in het kampioenschap? Dat zal het geval zijn voor Viktor Vranckx in RX2e, een elektrische klasse waarbij alle voertuigen het resultaat zijn van de samenwerking tussen QEV Technologies en Olsbergs MSE. Na een moeilijke start in Noorwegen (9e), heeft de Belg zich hersteld in Zweden (2e) en bevestigd in Groot-Brittannië (3e). Deze resultaten hebben hem aan de top van het algemene klassement geplaatst, op gelijke hoogte met de Zweed Nils Andersson.

De competitie is spannender dan ooit, want de derde plaats wordt ingenomen door zijn landgenoot Isak Sjökvist, slechts één punt achter de twee leiders. Zweden kan trots zijn op het hebben van drie vertegenwoordigers in de top vier dankzij de coureur Mikaela Åhlin-Kottulinsky op de vierde plaats, hoewel ze 10 punten achterloopt op Vranckx.

Vranckx zal kunnen rekenen op de steun van zijn fans om de overwinning te behalen. Hij zal proberen zijn eerste succes van het jaar te behalen, maar moet op zijn hoede zijn voor de man die de show stal van de Zweden op hun eigen terrein, de Noor Ole Henry Steinsholt, winnaar op Höljesbanan. De grootste bedreiging zou kunnen komen van de Fin Tommi Hallman, die een spectaculair debuut maakte in het kampioenschap door te winnen in Engeland.

Stand in het RX2e-kampioenschap voorafgaand aan Mettet: 1. Victor Vranckx 44 punten, 2. Nils Andersson 44 (=), 3. Isak Sjökvist 43 (-1), 4. Mikaela Ahlin-Kottulinsky 34 (-10), 5. Pablo Suarez 32 (-12) … Volledige ranglijst hier

Euro RX1: Ide op jacht naar de leider

De Belg Enzo Ide (Audi) is goed begonnen aan zijn campagne in 2023 met een vierde plaats in Hongarije, gevolgd door een overwinning in Portugal. Met minder succes in Noorwegen (6e) en Zweden (8e), zag hij de Zweed Anton Marklund (Ford) aan de leiding gaan in het kampioenschap. Maar de coureur uit Tielt staat slechts 5 punten achter de titelverdediger en zal vastberaden zijn om voor eigen publiek op de troon te komen. Hij zal moeten rekenen op hevige concurrentie, aangezien de eerste vier in het kampioenschap, inclusief de Let Jānis Baumanis (Peugeot) en de Brit Patrick O’Donovan (Peugeot), slechts 9 punten van elkaar verwijderd zijn.

Stand in het Euro RX1-kampioenschap voorafgaand aan Mettet: 1. Anton Marklund 61 punten, 2. Enzo Ide 56 (-5), 3. Jānis Baumanis 55 (-6), 4. Patrick O’Donovan 52 (-9), 5. René Münnich 38 (-23) … Volledige ranglijst hier

Het WRX of Benelux is niet alleen een autosportwedstrijd, maar biedt ook tal van andere activiteiten en animaties gedurende de drie dagen van het evenement, waaronder het After Race Festival: twee feestavonden op vrijdag en zaterdagavond, in de buurt van het circuit. Het is de gelegenheid voor iedereen om samen te komen, te ontspannen en te feesten op vrijdag 4 (DJ Xerox / DJ Heikki) en zaterdag 5 (DJ Cardin / DJ Heikki). Deze avonden zijn ook toegankelijk voor mensen die niet deelnemen aan de races en zij kunnen een ticket kopen voor alleen het After Race Festival. Er zullen ook foodtrucks zijn met pizza’s en hamburgers. Meer details en tickets zijn te vinden door hier te klikken.

Een fan-zone en een ontspanningsruimte worden opgezet in Mettet, om optimaal te kunnen genieten tussen de wedstrijden door. Er zal ook een speciale ruimte zijn voor het Zweedse merk Volvo, waar grote graafmachines en bulldozers worden gepresenteerd. Voor liefhebbers is het mogelijk om alle benodigde informatie te verkrijgen en zelfs een testrit te maken!

Twee categorieën zullen het weekend opvrolijken. De XCar-categorie (Crosscar), waar buggy’s met een 600cc-motor van een motorfiets worden gebruikt; en een nieuwe categorie voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Zij zullen enkele demonstratierondjes maken in kleine buggy’s. Dit is een voorproefje van de toekomst, omdat de Internationale Automobielfederatie (FIA) deze categorie zal ondersteunen vanaf 2024. De toekomst begint in Mettet!

Tickets zijn beschikbaar op Ticketmaster en in de verkooppunten en op de website van Night & Day. Er zijn verschillende opties beschikbaar: weekend of zondag, met of zonder After Race Festival, evenals kampeermogelijkheden.

(foto’s (persbericht) met dank aan Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws