Meer dan geslaagde test voor Andy Lefevere in Rally van Staden

Waar hij zijn favorietenrol vooraf nog wat nuanceerde door de Rally van Staden te omschrijven als één grote test, nam Andy Lefevere van bij de start, voor zijn debuut met de Volkswagen Polo GTI R5, de leiding om die de rest van de rally niet meer af te staan. Dat zorgt ervoor dat Andy meteen de absolute recordhouder wordt qua overwinningen in Staden.

Het wisselvallige weer speelde vooral in de voormiddag de grote boosdoener voor alle teams, en bemoeilijkte enorm de keuze van banden. Zelfs op één klassementsproef kon het weer plots omslaan van droog naar een nat, en meteen spekglad, wegdek. Volgens Andy Lefevere heeft hij nog zeker de limieten niet bereikt met de Rally2 van bij SXM Compétition. “Om optimaal met zo’n bolide rond te toeren moet je goed uitgerust zijn, en dat ben ik zeker niet. Ik weet dat het beter moet om in de Omloop te kunnen meedraaien.”

Gunther Monnens

Porsche-rijder Gunther Monnens werd tweede op 47 seconden van Lefevere. De VW-piloot was gewoon een maat te sterk voor de Limburger, verklaarde hij zelf achteraf. En in het regenweer niet kunnen beschikken over de juiste rubbers, bemoeilijkte het helemaal. Wel werd er door Monnens een hele dag gestreden met Chris Van Woensel en diens Mitsubishi Lancer WRC 05. Het verschil tussen beide kemphanen op het einde van de rally: 5 seconden.

Chris Van Woensel

Op ruime afstand van het podium finishte Pieter Tsjoen (Renault Clio Rally3), bijgestaan door dochter Juliette, knap als vierde. Met als uitschieter een besttijd op KP Westrozebeke, in de regen. De Nederlander Jasper Van den Heuvel (Mitsubishi Lancer Evo X)finishte vijfde voor thuisrijders Jeoffrey Lerminez (Ford Fiesta Rally2) en Chris Vandamme (Alpine A110).

Pieter Tsjoen

Dat Paul Lietaer won bij de Historics hoeft helemaal geen betoog. Al had de Zwevegemnaar het helemaal niet onder de knie. Cedriek Merlevede (BMW M3 E30) nam de beste start, maar zag zijn winstkansen meteen verdwijnen door een gasklep die bleef hangen. Lietaer, op stap met de iets tragere Opel Manta 400, kreeg remproblemen en zag Nick Toorré (Ford Sierra Cosworth) en Damon Noyelle (Subaru Impreza 555) over hem walsen. Maar good old Polle zette in enkele kp’s orde op zaken en stevende in één ruk naar de leidersplaats bij de Historics.

Paul Lietaer

Achter Lietaer zien we Nick Toorré (Ford Sierra Cosworth) en Kurt Braeckevelt (BMW M3) de rest van de top-10 plaatsen bezetten. Maxim Decock was met de Opel Corsa Rally4 de beste bij de voorwielaangedreven wagens, na een hevige strijd met Thijs Meirlevede en diens Ford Fiesta 2RT. Na de opgave van Jeroen Vanhoutte(Mitsubishi) en een lekke band in de laatste kilometers voor Lander Depotter(Renault Clio), gingen de bloemen in Divisie 1-2 naar René Degroote (Renault Clio) .

Jasper Van den Heuvel
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws