Titelstrijd verhevigt als WRC terugkeert van zomerstop.

De druk op de leider in het FIA World Rally Championship, Kalle Rovanperä, neemt gestaag toe nu de Toyota Gazoo Racing-ster zijn teamgenoot Elfyn Evans op afstand probeert te houden tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland.

Rovanperä, die in 2022 geschiedenis schreef als de jongste WRC-kampioen ooit, zag zijn puntenvoorsprong aanzienlijk verkleinen na een dramatische exit uit zijn thuiswedstrijd, de Secto Rally Finland, vorige maand. Zijn collega Evans uit Wales won de rally en verkleinde zijn voorsprong met meer dan de helft.

Met slechts 25 punten tussen de twee bij het ingaan van dit tiende evenement van het 13 ronden tellende seizoen, kunnen verdere ongelukken Rovanperä in de problemen brengen en hem mogelijk de leiding in het kampioenschap kosten. De vier GR Yaris deelnemers zijn de Japanner Takamoto Katsuta en achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, die voor het eerst start sinds hij in juni de Safari Rally Kenia won.

“De Akropolis is een klassiek evenement en we hebben er de afgelopen twee jaar hoogte- en dieptepunten beleefd,” zei Rovanperä. “Ook deze keer zal het niet makkelijk zijn, want we gaan vrijdag weer als eerste de weg op. Maar samen met het team hebben we gewerkt aan verbeteringen voor deze omstandigheden en we zullen zeker ons best doen om een paar goede punten te scoren.”

De ‘Rally der Goden’, die bekend staat om zijn veeleisende rotsachtige parcours in de bergen ten noorden van Athene en zijn traditioneel verzengende omstandigheden in het midden van de zomer, heeft zijn gewaardeerde status als WRC-klassieker behouden sinds de start in 1973.

De ongekende regenval deze week heeft de klassementsproeven echter bedekt met een dikke laag modder, wat een buitengewone uitdaging vormt voor alle deelnemers. Desondanks wordt alles in het werk gesteld om het evenement volgens plan en volledig te laten verlopen.

Thierry Neuville leidde hier 12 maanden geleden een 1-2-3 finish voor Hyundai Motorsport. De Belg, derde in het klassement, heeft 11 punten achterstand op Evans en hoopt dat de geschiedenis zich herhaalt op Griekse bodem. Hij wordt gesteund door mede-rijders van de i20 N, Esapekka Lappi en Dani Sordo.

M-Sport Ford heeft een trio Puma’s voor Ott Tänak, Pierre-Louis Loubet en de Griekse privérijder Jourdan Serderidis. Vooral Loubet heeft goede herinneringen aan Griekenland, waar hij in 2022 zijn eerste WRC-etappezege behaalde.

Na de start op donderdagmiddag in Athene begint de actie met een spectaculaire superspecial op de prachtige kust van de hoofdstad. Er volgen nog drie wedstrijddagen rond Loutraki en Lamia, waaronder een brute vrijdag waarop de bemanningen vijf snelheidsproeven moeten afleggen zonder mogelijkheid tot service.

Foto: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws