Complex weekend voor Xwift Racing Events in Hockenheim

Xwift Racing Events werkte het voorbije weekend de vijfde meeting van de hoogstaande GT4 European Series af. In dat kampioenschap speelt het jonge Belgische team met de jonge talenten, Antoine Potty en Etienne Cheli, sinds het begin van het seizoen mee vooraan, getuige de twee zeges en een podiumplaats eerder dit seizoen. In Hockenheim kende het Belgische team geen makkelijk weekend, al scoorde Cheli en Potty aan het stuur van hun Toyota Supra GT4 EVO een zesde plaats in de eerste race, maar brute pech maakte dat zij tijdens de tweede race hun kansen niet konden verdedigen. Desalniettemin blijft het team, net als de rijders, vierde in het kampioenschap, met nog steeds een theoretische kans op de titel en een open kans op het eindpodium, waarover op 30 september en 1 oktober in Barcelona beslist wordt.

Herinner u het incident in Misano, bij het begin van de vierde meeting van het seizoen, waarbij de wagen van Xwift Racing Events door een deelnemer die alle controle over zijn bolide was verloren, zwaar werd geraakt. Het team verzette toen hemel en aarde om nog aan de races op Italiaanse bodem te kunnen deelnemen, uiteraard in verre van ideale omstandigheden en de meubelen werden er gered.

“Sinds Misano heeft het team vervolgens hard gewerkt om de wagen weer in optima forma te krijgen”, legt Kobe Claes, Team Manager uit. “Etienne Cheli en Antoine Potty vertrokken dus met ambitie naar het Duitse circuit Hockenheim en gezien de krachtsverhoudingen tussen de diverse merken, was onze zesde plaats op zaterdag zeker geen slecht resultaat, temeer dat de teams die voor ons in de puntenstand staan, geen of minder punten konden scoren. Zesde is niet waar we naar streven, maar alles bijeen konden we niet ontevreden zijn.”

Echter op het einde van de eerste afspraak van het weekend ging er een steen door de radiator van de wagen en niet alleen werd de radiator behoorlijk beschadigd, ook de temperatuur van de motor liep te hoog op, waardoor het duo op zondag zijn kansen niet zou kunnen verdedigen. De kans op definitieve motorschade zou te groot geweest zijn en dus diende het team met pijn in het hart voor de tweede race van het weekend forfait te geven, uiteraard een moeilijke beslissing.

“Klopt, met pijn in het hart bleef de wagen in de paddock staan”, vervolgt Claes. “Echter door de beperkte puntenscore van de directe rivalen, blijft de situatie in het kampioenschap eigenlijk onveranderd. Hierdoor komen wij mathematisch nog steeds in aanmerking voor de titel, al beseffen we ook dat we daarvoor de troeven niet meer helemaal in eigen handen hebben. Het eindpodium is daarentegen wel nog steeds een reële optie, waarbij we natuurlijk in Barcelona sterk uit de hoek moeten komen. In de strijd om het zilver en het brons, moeten we niet rekenen, maar gewoon vol voor een topresultaat gaan en dat gaan we als team in Barcelona zonder meer doen!”

De GT4 European Series is een competitie voorbehouden aan GT4-wagens van zeer diverse en mythische sportwagenmerken, met naast Toyota, onder meer ook Alpine, Aston Martin, BMW, Chevrolet, McLaren, Mercedes-AMG en Porsche. Het kampioenschap bestaat uit zes meetings met telkens twee wedstrijden van 60 minuten, met één verplichte pitstop. De competitie start eind april op het F1-circuit van Monza en loopt vervolgens via Paul Ricard (Fra), Spa-Francorchamps (Bel), Misano (Ita), Hockenheim (Dui) en Barcelona (Spa). De volgende afspraak is op 2 en 3 september in het Duitse Hockenheim.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws