Thuisrace voor RedAnt Racing

Dit weekend snijdt de Porsche Carrera Cup Benelux de voorlaatste meeting van het seizoen 2023 aan, met twee races in het kader van de Truck Grand Prix op Circuit Zolder. Voor RedAnt Racing mikt Sam Dejonghe op een algemene podiumplaats, terwijl ook Luc Vanderfeesten in de AM-klasse eveneens grote ambities koestert. Maar die realiseren wordt geen makkelijke zaak.

Na afloop van de meeting in Assen prijkt Sam Dejonghe met zijn #777 Porsche uit de ateliers van RedAnt Racing op de vijfde plaats in de PRO-tussenstand. Het verschil met de rijders op vier en drie is echter niet zo groot, en Dejonghe is vast van plan om die kloof dit weekend op zijn minst wat te verkleinen.

“Eigenlijk had dat verschil zelfs nooit zo groot mogen zijn”, stelt Dejonghe onomwonden. “In Assen was ik goed op weg naar een vijfde plaats, toen ik er door Rik Koen werd naast getikt. Ik kon nog wel wat punten redden, maar het hadden er veel meer kunnen en moeten zijn.”

De timing van het Zolderse weekend is ietwat bijzonder: beide races van 30 minuten en een ronde worden op zondag afgewerkt, met slechts een kleine twee uur tussen de wedstrijden. “Dan weet je dat je zeker in de eerste race intelligent moet rijden”, analyseert Dejonghe. “Zware schade in de eerste wedstrijd betekent immers dat je hoogstwaarschijnlijk niet aan de start van de tweede kan staan. Vooral bij de start wordt het opletten, maar we zijn al het hele seizoen goed weggeraakt van de grid, dus dat zou geen probleem mogen zijn.”

Bovendien hebben de troepen van RedAnt Racing zich uitstekend op deze meeting kunnen voorbereiden. Twee weken geleden finishten ze nog op het podium van de 24 Uur van Zolder, met de wagen die onder andere ook door Sam Dejonghe werd bestuurd.

“Ja, qua wedstrijdritme en circuitkennis moet dat wel goed zitten, denk ik”, lacht Dejonghe. “Bovendien werken we donderdag nog een testdag af. Als we er dan op zaterdag in slagen om ons goed te kwalificeren, dan hoort een podiumplaats wel tot de mogelijkheden.”

Ook Luc Vanderfeesten, dit weekend aan het stuur van de #911 Porsche, werkte de 24 Uur van Zolder af. “Dat is één van de redenen waarom ik wel wat verwacht van dit weekend”, geeft hij toe. “In Assen crashte ik in de vrije trainingen en liep ik nadien wat achter de feiten aan. Dat moet in Zolder beter kunnen. Met het wedstrijdritme van de 24 Uur en de testdag vooraf verwacht ik in de AM-categorie competitiever voor de dag te komen.”

Ook teambaas Bert Redant blikt optimistisch vooruit naar het voorlaatste raceweekend van de Porsche Carrera Cup Benelux.

“Ik denk niet dat we beter voorbereid aan een weekend kunnen beginnen”, stelt hij. “Zowel Sam als Luc hebben de 24 Uur afgewerkt, en daar ook goed gepresteerd. Ik denk dat ze nu wel weten hoe het in Zolder draait en keert. Hoewel het niveau van Carrera Cup ook deze keer superhoog zal zijn, denk ik dat we op een podium mogen mikken.”

Redant houdt evenwel ook rekening met onvoorziene omstandigheden. “Iedereen weet dat er in de Carrera Cup ‘gespierd’ wordt gereden, om het nog beleefd uit te drukken”, klinkt het. “Ik hoef geen namen te noemen, want iedereen weet om welke rijders het gaat. Om één of andere reden wordt Sam daar dikwijls het slachtoffer van. Nochtans rijdt hij snel, fair én binnen de track limits. Vroeg of laat moet dat ook renderen.”

(foto’s met dank aan ivantarantsovphoto)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws