GR Yaris Challenge piloten bieden spektakel

en waar rallyfeest werd het dit weekeinde in en rond Hellendoorn, waar niet minder dan 140 equipes aan de start stonden van de 41e editie van de Eurol Hellendoorn Rally. Tienduizenden bezoekers kwamen op het rallyspektakel af, niet in de laatste plaats om Jos Verstappen in actie te zien. Maar ook de equipes die meedoen aan de GR Yaris Challenge lieten zich in het uiterst sterke deelnemersveld niet onbetuigd. Yannick Vrielink verraste door dicht bij een top-10 klassering te komen in de door Bernhard ten Brinke (Skoda) gewonnen wedstrijd. Op de tweede plaats eindigde Björn Satorius in de door HWM gerunde Ford Fiesta, voor de als derde geklasseerde leider in het Open Nederlands Rally Kampioenschap, Kevin van Deijne (Hyundai).

Onder stralende weersomstandigheden en grote publieke belangstelling werd de Eurol Hellendoorn Rally een promotie voor de rallysport. De ambiance waarin de vierde ronde van de GR Yaris Challenge werd afgewerkt was geweldig en dat was van de gezichten van de deelnemers af te lezen. Alle vier de Challenge-equipes kwamen de ruim 450 km lange wedstrijd met meer van 150 wedstrijdkilometers zonder noemenswaardige problemen door. Dat gold zeker niet voor veel andere equipes, waarmee de betrouwbaarheid en de snelheid van de onder het publiek ook populaire GR Yaris werd benadrukt.

Yannick Vrielink, genavigeerd door Annemieke Hulzebos, was ook in zijn thuisrally de concurrentie in de GR Yaris Challenge te snel af. Op vrijdagavond leek een top-10 klassering te midden van het geweld van de 25 Rally2 en Rally3 bolides zelfs even tot de mogelijkheden te behoren, maar Vrielink zag zelf zaterdagochtend al dat dat te hoog gegrepen zou zijn. “Ik wilde ook niet te veel risico nemen met het oog op de strijd voor het Nederlands Rally Kampioenschap,” aldus Vrielink, die in het NRK zijn leidende positie verstevigde door met zijn 14e plaats in het algemeen klassement de volle punten te pakken in de titelstrijd. “Voor deze plek hadden we vooraf zeker getekend.”

Rick Arendsen

Rick en Edwin Arendsen waren volop aan het genieten en waren blij met de 24e plaats aan de finish. Als derde GR Yaris equipe kwam Eduard Eertink met zijn nieuwe navigator Joachim Wagemans enkele plaatsen achter Arendsen aan de meet. Roel van der Zanden en Gijs Boom hadden het ook zichtbaar naar hun zin en kenden een (vrijwel) foutloze rally.

Afgeleid van de WRC-winnende Yaris van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team is de GR Yaris een volbloed sportwagen. De Challenge-versie werd door HWM aangepast voor gebruik in de rallysport. Met een 1,6 liter driecilinder turbomotor levert de vierwielaangedreven GR Yaris in rallytrim zo’n 260 pk en komt daarmee op elke ondergrond tot fenomenale prestaties. “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is relatief laag en de ‘running costs’ vallen ook mee,” aldus Hans Weijs.

Reacties van de deelnemers aan de GR Yaris Challenge na de Eurol Hellendoorn Rally

1e Yannick Vrielink/Annemieke Hulzebos
Yannick Vrielink kijkt terug op een memorabele rally: “Prachtig om hier in deze ambiance te mogen rijden. Aanvankelijk gingen we voor een top-20 klassering, maar op de eerste avond leek er zelfs meer in te zitten. we moeten wel realistisch blijven. In dit veld was top-10 te hoog gegrepen en we moeten ook ons grote doel, het NRK voor ogen blijven houden. En daarin deden we weer goede zaken. We raakten nog even een paaltje in ons enthousiasme, maar verder kenden we een probleemloze rally.”

2e: Rick Arendsen/Edwin Arendsen
Opnieuw reed de zoon/vader-equipe Arendsen naar een welverdiende tweede plaats: “Na de lastige start van het seizoen met wat problemen hebben we de weg omhoog gevonden. Het gaat geweldig! En de complimenten voor de organisatie van ‘Hellendoorn’; ze hebben een prachtig evenement neergezet, met oog voor deelnemers en publiek. En wij hebben – op een losse lampenbar op KP2 na – een probleemloze en fijne rally gereden. Lekker!”

Eduard Eertink

3e: Eduard Eertink/Joachim Wagemans

Voor zijn thuisrally moest Eduard Eertink op zoek naar een andere navigator: “Bart Heun kreeg de kans om bij Mitchel van den Brink in te stappen en ik gun hem dat van harte. En ik ben blij dat Joachim Wagemans met zijn ervaring mij bij wil staan; Joachim is ook een uitstekende rijder en kan mij zo van advies dienen. Het ging lekker, maar we verloren hier en daar wat tijd door soms iets te snel te gaan… Zo hadden we vrijdagavond een ‘momentje’ op het onverhard op KP Mageleresch; bij de landing werd de uitlaat platgedrukt en misten we vermogen. Maar dat werd op de service weer kundig hersteld.”

4e: Roel van der Zanden/Gijs Boom
Roel van der Zanden en Gijs Boom hadden het duidelijk net als de andere GR Yaris equipes naar hun zin: “Mooie proeven, leuke sfeer, prachtig weer en een prachtig deelnemersveld, wat wil je nog meer?” vroeg Van der Zanden zich af. “We hebben echt lekker gereden, maar ook wij hadden wel een paar spannende passages, maar gelukkig liep alles goed af. En de competitie was heftig hier, maar dat maakt het juist zo mooi – in zo’n deelnemersveld heb je altijd een paar equipes om directe strijd mee te voeren. Dan maakt het niet uit of het voor de eerste of voor de 40e plaats is.”

Roel van der Zanden
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws