Lyssia Baudet: “Nooit eerder zo snel gereden”

Op de snelle wegen in en rond Sankt Vith wisten Lyssia Baudet en Daphné Henry alle valstrikken te vermijden. De leden van het RACB National Team wisten in de Clio Trophy de vijfde plaats te veroveren. Een mooie manier om een leerseizoen af te sluiten.

Van de 97 wagens die aan de start stonden van de East Belgian Rally hebben er deze zaterdag 30 het einde niet gehaald. Op het programma stonden 12 chronoritten, goed voor 152,1 km tegen de klok. Om maar te zeggen dat het parcours in de geboortestreek van Bruno Thiry en Thierry Neuville best wel selectief bleek. Zoals bij elke andere wedstrijd waar ze dit jaar aan de start stond, was ook deze rally helemaal nieuw voor Lyssia Baudet.

“Gelukkig had de organisatie het goede idee om het parcours enkele dagen voor de officiële verkenningen via onboardbeelden te onthullen”, legt de jonge rallyrijdster uit. “Samen met Daphné, mijn co, hebben we die onmiddellijk gebruikt om de goede raad van Marc Duez en Cédric De Cecco in de praktijk om te zetten en ons notasysteem bij te schaven. Toen we op enkele uren voor de start van de wedstrijd de verkenningen van de proeven konden afwerken bleek dat heel nuttig.” Tijdens de rally ging het duo van de Clio #48 in de kleuren van het RACB National Team zoals steeds heel methodisch te werk.

“Hoewel de weersomstandigheden van start tot finish gunstig waren, lag het parcours er bij de eerste passage heel glad bij”, stelt Daphné. “We moesten dus goed op onze tellen letten en een veiligheidsmarge behouden.” Maar Lyssia en Daphné wisten deze laatste uitdaging van het seizoen tot een goed einde te brengen en kwamen als vijfde in de Clio Trophy over de finish.

“We zijn heel trots dat we op dit ultrasnelle parcours niet het minste foutje hebben gemaakt. Wat een uitzonderlijk parcours. Ik denk niet dat ik in mijn hele leven al zo snel heb gereden. Ook toen het donker werd wisten we nog goede tijden neer te zetten. Deze rally gaat me wel een tijdje bijblijven.”

Geoffroy Theunis, general manager van RACB National Team bevestigt die analyse:
“Lyssia en Daphné hebben hun leerseizoen op een mooie manier afgesloten. Men mag niet vergeten dat Lyssia alles te leren had: alle parcours, de verschillende soorten asfalt, de steeds wijzigende grip, wisselende weersomstandigheden. Alles wat rally’s zo moeilijk maakt, en ook ervaring vereist. Niet alleen wisten de twee jonge vrouwen in de Renault een schitterend duo te vormen, maar bovendien hebben ze in de loop van het jaar heel wat progressie geboekt en toonden ze zich heel snel.”

Foto’s: RACB National Team

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws