Bruno Thiry met Volkswagen ID. 5 in de E-Rallye de Monte-Carlo

Hij was meer dan een decennium lang één van de beste vertegenwoordigers van de Belgische rallysport op wereldniveau. Na acht deelnames aan de Rally van Monte-Carlo en één aan de historic-versie bereidt Bruno Thiry zich nu voor op zijn debuut in de E-Rallye de Monte-Carlo, aan het stuur van een Volkswagen ID. 5 van de Belgian VW Club. “Moustic” keert zo terug naar het merk dat hem een eerste fabriekscontract bezorgde, en snijdt de wedstrijd op de voor hem zo typerende manier aan: bescheiden, maar vol enthousiasme.

Bruno Thiry was gedurende heel wat jaren fabrieksrijder in het wereldkampioenschap rally, en deed heel wat Belgische rallyliefhebbers dromen. Naast zijn onmiskenbaar stuurtalent wisten zijn talrijke supporters ook de eenvoud en menselijke kant van deze spoorwegarbeider te waarderen, waarden die hem tijdens zijn hele klim richting de top van de mondiale rallysport zijn bijgebleven.

Hoewel hij over enkele dagen zijn 61ste verjaardag viert, is “Moustic” nog altijd een grote naam in de Belgische autosportwereld… en nog altijd een groot autoliefhebber, in de breedste zin van het woord. Hij ging dan ook graag en met veel enthousiasme in op de uitnodiging van de Belgian VW Club om van 18 tot 22 oktober deel te nemen aan de E-Rallye de Monte-Carlo. “Ik ben altijd nieuwsgierig als het gaat om nieuwe dingen te leren te kennen”, geeft hij toe. “En dat ik dit samen met de Belgian VW Club kan doen, de mensen die me aan het begin van mijn carrière een stevige duw in de rug hebben gegeven, dat maakt het alleen maar nog mooier.”

In 1988 zetten de Belgian VW Club en Bernard Munster aan de vooravond van de Condrozrally een punt achter hun samenwerking, waarna Bruno het voorstel kreeg om de officiële Volkswagen Golf II GTI te besturen. “Mijn corijder, Dany Delvaux, had onderhandeld met J.G. Mal-Voy, de verantwoordelijke van de Belgian VW Club”, herinnert Bruno zich. “De Condroz verliep heel goed, en in 1989 zetten we onze samenwerking verder. Dankzij de steun van mijn sponsors en van de Belgian VW Club kon ik mijn job bij de NMBS opzeggen, en me helemaal op de rallysport toeleggen. Het was ook dankzij de Club – maar dan met een Audi 80 quattro – dat ik in de Acropolisrally mijn debuut in het wereldkampioenschap kon maken. Voor de amateur-rijder die ik toen was, was dat een ongelooflijk avontuur. Kortom, de Belgian VW Club heeft me mijn eerste officiële zitje bezorgd, en dat zal ik nooit vergeten!”

De internationale carrière van Bruno ging daarna snel in stijgende lijn, met vier podiumplaatsen in het wereldkampioenschap en de Europese titel in 2003. Tussen 1993 en 2022 stond Bruno acht keer aan de start van de Rally van Monte-Carlo, met twee top 5 plaatsen (1995 en 2000) als beste resultaat. In 1993 won hij de klasse van de tweewielaangedreven wagens.

Tussen 18 en 22 oktober gaat hij dus opnieuw aan de slag op de voor hem bekende rallywegen, maar nu aan het stuur van een volledig standaard Volkswagen ID. 5. “Tuurlijk is dat een heel andere uitdaging, ook al omdat we niet met winterse weersomstandigheden zullen worden geconfronteerd”, lacht hij. “Maar ik kijk er echt naar uit om met de Belgian VW Club deel te nemen aan de E-Rallye de Monte-Carlo. Ik heb al twee regularitywedstrijden afgewerkt, waarbij ook de Monte-Carlo Historique in 2010, waar ik samen met Nicolas Gilsoul als vierde finishte.”

Zoals gewoonlijk trekt Bruno heel bescheiden richting één van de belangrijkste wedstrijden voor de deelnemers aan de FIA ecoRally Cup. “In dit soort wedstrijden heeft de corijder een cruciale rol”, benadrukt Bruno. “Hij of zij doet 80 procent van het werk, want de corijder geeft het juiste tempo aan om er voor te zorgen dat het verplichte gemiddelde gerespecteerd wordt. Ik rijd voor de eerste keer samen met Laurent Secretin, die vorig jaar samen met Bernard Heine als vierde finishte. We hebben elkaar nog niet ontmoet, maar ik weet wel al dat het een groot rallyliefhebbers is. Ik ben er zeker van dat we samen een paar mooie momenten zullen beleven.”

De Belgian VW Club bereidt de wedstrijd tot in de puntjes voor, vooral door voorafgaande simulatie-oefeningen, zodat de rijder en de corijder al enkele automatismen kunnen kweken en het potentieel van de auto optimaal leren te benutten. “Ik wil van die gelegenheid ook gebruik maken om goede raad te vragen aan Antoine Dechamps, die voor de Belgian VW Club al twee seizoenen de FIA ecoRally Cup afwerkt en een beetje de kapitein van het team is”, stelt Bruno met een brede glimlach. “Ik sta met beperkte ambities aan de start, want naar mijn mening is dit echt voer voor specialisten, helemaal anders dan een snelheidsrally. Het wordt ook de eerste keer dat ik met een elektrische auto op bergwegen zal rijden. Ik zal me dan wellicht ook wat moeten aanpassen om het energieverbruik onder controle te houden, een extra parameter naast de eigenlijke regularity. Alles is nieuw voor me, maar het wedstrijdaspect laat me niet koud en dat is nog altijd een opwindend gevoel. Men kan dus op mij rekenen om het beste van mezelf te geven.”

Met Antoine Dechamps en Bernard Heine aan het stuur werkt de Belgian VW Club ook andere wedstrijden van de FIA ecoRally Cup af, en zal bij de op stapel staande E-Rallye de Monte-Carlo ook andere teams laten rijden. Binnenkort meer daarover!

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws