Toyota Gazoo Racing WRT al zeker van beide titels

Toyota Gazoo Racing World Rally Team heeft na een spannende finale van de Rally Chili zijn titel als constructeurskampioen weten te behouden en zich verzekerd van een nieuwe clean sweep van FIA World Rally Championship-titels in 2023.

Elfyn Evans behaalde op de laatste dag van de rally een podiumplaats als derde, net voor teamgenoten Kalle Rovanperä en Takamoto Katsuta.

2023 FIA World Rally Championship / Round 11 / Rally Chile 2023 / 28th September – 1st October 2023 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Samen met een een-tweetje tussen Rovanperä en Evans op de Power Stage, die aan het einde van de rally werd verreden, om de maximaal beschikbare bonuspunten voor het team te claimen, was dit genoeg om de constructeurstitel veilig te stellen met nog twee rondes te gaan. Het is de vierde keer, en het derde jaar op rij, dat TGR-WRT de titel heeft gewonnen sinds de oprichting en het is de zevende constructeurstitel die Toyota heeft gewonnen sinds 1993.

TGR-WRT is nu ook verzekerd van zijn vijfde rijders- en bijrijderskampioenschap op rij. De inspanningen van Rovanperä en Evans op de Power Stage zorgen ervoor dat alleen zij en hun respectievelijke navigators Jonne Halttunen en Scott Martin dit jaar de titels kunnen winnen. Rovanperä en Halttunen staan 31 punten voor op Evans en Martin met 60 punten uit de laatste twee evenementen.

2023 FIA World Rally Championship / Round 11 / Rally Chile 2023 / 28th September – 1st October, 2023 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Jari-Matti Latvala: “Ik ben erg blij met hoe deze rally voor ons is geëindigd. Het was niet de makkelijkste, want zaterdag was echt een veeleisende dag en zondagmorgen dachten we dat het moeilijk zou worden om op het podium te komen. Maar het laat zien dat je in de rallysport geduld moet hebben en door moet gaan tot het einde, want het kan altijd voor verrassingen zorgen. Ik ben echt trots op het team en de bemanningen voor al het werk dat we tijdens het seizoen hebben gedaan. Twee ronden voor het einde van het seizoen is het vroegste moment waarop we als TGR-WRT ooit de constructeurstitel hebben gewonnen. De concurrentie is hard en de auto’s zitten dicht bij elkaar, maar ik denk dat we het verschil hebben gemaakt met onze betrouwbaarheid en dat we de auto’s zonder problemen thuis hebben gebracht, zoals we hier hebben gedaan. Nu zijn we benieuwd welke van onze twee crews die strijden om de rijders- en bijrijders titel de laatste twee rondes zal winnen.”

Foto’s: FB Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws