WRC 2024: Spanning gegarandeerd volgend jaar

Het FIA World Rally Championship is klaar voor nog een spannend seizoen in 2024 na de bekendmaking van de kalender. In het 52e seizoen zal het WRC 13 fascinerende bestemmingen aandoen op vier continenten, met een perfecte mix van traditie en innovatie die in lijn ligt met de eeuwenoude erfenis van de rallysport.

De iconische Rallye Monte-Carlo (25-28 januari) geeft opnieuw het startschot voor de campagne van 2024, met de beroemde Col de Turini passen hoog in de Franse Alpen die de teams als geen ander op de proef stellen. Op de voet gevolgd door de bevroren bossen van Rally Zweden (15 – 18 februari), het enige puur op sneeuw en ijs verreden evenement op de kalender.

Een belangrijke verschuiving vindt plaats tijdens de Safari Rally Kenia, die terugkeert naar de meer traditionele datum van 28 – 31 maart, nadat het de afgelopen jaren in juni werd verreden. Deze verschuiving naar het Paasweekend zorgt voor een nog zwaardere test, aangezien het samenvalt met het begin van het regenseizoen in Naivasha.

De Rally van Kroatië (18-21 april) heeft sinds zijn WRC-debuut in 2021 honderdduizenden toeschouwers getrokken. De unieke proeven rond de hoofdstad Zagreb variëren van glad tot gebroken asfalt en zullen in al hun glorie terugkeren, net als de legendarische gravelproeven van de Vodafone Rally de Portugal (9 – 12 mei) – ook een groot succes bij het publiek.

Er wacht mediterrane charme op Rally Italia Sardegna (30 mei – 2 juni) voor de langverwachte terugkeer van ORLEN 80e Rally Polen (27 – 30 juni), terug na een onderbreking op het hoogste niveau van de sport sinds 2017. De razendsnelle gravelwegen van Polen beloven een spannend spektakel dat alleen maar verder versterkt zal worden door de enthousiaste fans van het land.

2023 FIA World Rally Championship Round 11, Rally Chile 28 September – 1 October 2023 Thierry Neuville Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Het WRC is verheugd om een nieuwkomer te verwelkomen in Tet Rally Latvia (18 – 21 juli), gelegen in de bruisende zuidelijke kuststad Liepāja. Voortbouwend op jaren van succes op het niveau van het FIA Europees Rallykampioenschap, onderstreept het evenement met losse ondergrond de duidelijke weg voor evenementen om op te klimmen naar het wereldpodium van het WRC.

Snelheidsliefhebbers kunnen zich verheugen op de razendsnelle Secto Rally Finland (1 – 4 augustus), die bekend staat om zijn duizelingwekkende snelheden en zwaartekracht tartende sprongen. De spanning neemt dan een andere vorm aan tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland (5 – 8 september), die een heel andere smaak biedt met zijn bochtige, rotsachtige bergetappes.

2023 FIA World Rally Championship / Round 10 / Acropolis Rally Greece 2023 / 6th-10th September, 2023 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Zuid-Amerika laat zich opnieuw gelden met de Rally Chile Bio Bío (26 – 29 september), waarmee het wereldwijde bereik van het kampioenschap opnieuw wordt bevestigd. De Central European Rally (31 oktober – 3 november) trekt door Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland als voorlaatste ronde, voordat de grote finale plaatsvindt in Azië tijdens de FORUM8 Rally Japan (21 – 24 november).

FIA Wereldkampioenschap Rally kalender 2024:

25 – 28 januari Rallye Monte-Carlo (Asfalt/IJs)
15 – 18 februari Rally Zweden (Sneeuw)
28 – 31 maart Safari Rally Kenia (Gravel)
18 – 21 april Rally van Kroatië (Asfalt)
9 – 12 mei Vodafone Rally de Portugal (Gravel)
30 mei – 2 juni Rally Italia Sardegna (Gravel)
27 – 30 juni ORLEN 80e Rally Polen (Gravel)
18 – 21 juli Tet Rally Letland (Gravel)
1 – 4 augustus Secto Rally Finland (Gravel)
5 – 8 september EKO Acropolis Rally Griekenland (Gravel)
26 – 29 september Rally Chili Bio Bío (Gravel)
31 oktober – 3 november Rally van Midden-Europa (Asfalt)
21 – 24 november FORUM8 Rally Japan (Asfalt)

Foto Ford: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws