Toyota, Team WRT en de Iron Dames

Het zou zowaar een mooie combinatie zijn, de Iron Dames in een Toyota Hypercar gerund door het Belgische W Racing Team. Maar we hebben het uiteraard over het FIA World Endurance Championship dat gisteren met de ‘8 Hours of Bahrain’ het seizoen heeft afgesloten, en met Belgisch succes!

Beginnen doen we met de Hypercars waar Toyota andermaal won. De #8 Toyota GAZOO Racing GR010 van Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa leidde de laatste race van het seizoen van start tot finish. Toyota pakte daarmee de derde titel in de klasse op rij voor het Japanse team, de vierde al voor Buemi en Hartley bij de piloten, voor Hirakawa was het zijn tweede op evenveel jaren.

De andere Toyota met het nummer 7 op de deuren werd na een sterke comeback ten gevolge van een incident in de start van de race (spin in bocht één als gevolg van een contact met de #2 Cadillac van Earl Bamber) nog heel knap tweede. Derde werd de #50 Ferrari van Fuoco, Molina en Nielsen. Onze landgenoot Laurens Vanthoor werd samen met teamgenoten Estre en Lotterer vijfde in de #6 Penske Motorsport Porsche achter de #38 Hertz Team Jota Porsche van Felix da Costa, Stevens en Ye.

Belgisch succes

In LMP2 deed het Belgische Team WRT wat Toyota in Hypercar deed, namelijk een 1-2 waarbij de overwinning naar de #41 Oreca-Gibson van Robert Kubica, Rui Andrade en Louis Deletraz ging. Kubica pakte de geblokte vlag en boekte zo zijn derde zege van het seizoen en de vierde op rij voor WRT in Bahrein.

De overwinning voor het Belgische team zorgde ervoor dat Kubica, Andrade en Deletraz de LMP2-rijderstitel in de wacht sleepten, nadat ze hadden geprofiteerd van een lange late pitstop voor het zustermodel No.31 van Team WRT met Robin Frijns, Sean Gelael en Ferdinand Habsburg. Kampioen Team WRT sluit het jaar af met een totaal van 173 punten, 59 punten voor op de als tweede geplaatste Inter Europol Competition.

Iron Dames schrijven geschiedenis

En daar heeft Sarah Bovy aan meegeholpen. Samen met teamgenoten Michelle Gatting en Rahel Frey behaalden zij een emotionele eerste WEC-zege in de laatste LMGTE Am race ooit. Zij werden zo het eerste vrouwelijke team ooit dat een race van het FIA World Endurance Championship won, al werd het op het laatste van de race nog bijzonder spannend. De #98 D’Station Racing Aston Martin van Talbot, Stevenson en Fujii naderde en kwam op een gegeven moment terug tot op 1,2 seconden van Gatting die op haar beurt het onderste uit de kan van de Porsche haalde, de kloof in eerste instantie niet liet verkleinen, nog wat gas bijgaf om uiteindelijk aan de finish 5,548 seconden voorsprong te hebben.

Dankzij de overwinning werden de Iron Dames nog tweede in de algemene stand van het kampioenschap in LMGTE-Am, achter de kampioenen van Corvette Racing.

Het FIA WEC-seizoen 2024 gaat in februari volgend jaar van start met de proloog en de eerste ronde in Doha, Qatar.

(foto’s met dank aan FIA WEC press)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws