Stijn Naert: Niet in klassement, toch tevreden

Ook Stijn Naert en Steven Ramboer tekenden present voor de Vlaamse seizoenafsluiter. En misschien werd het voor het Renault Clio-duo geen happy-ending, maar toch blikken ze tevreden terug op hun 6 uren van Kortrijk.

Steven Ramboer: “Het beloofde een heroïsche 6 uren van Kortrijk te worden na de vele regen van zaterdag en de weken ervoor. De moeilijke weerscondities en de slechte staat van het onverhard op Lavano op zaterdagavond waren dus zeker geen ideale context om een nieuwe wagen in die condities te leren kennen. We hadden geen vertrouwen op de proef en het was heel moeilijk om grip te vinden. We besloten dus al vlug om behouden de finish te halen op zaterdagavond.

Op zondag waren we direct mee met de toppers uit de Clio Trophy. We moesten slechts een handvol seconden toegeven op Aalbeke en dat stemde ons zeer tevreden. Ook op Marke leek dit het geval te gaan worden maar in de laatste haakse bocht lieten we de motor afslaan en gingen een tiental seconden verloren. Op Rollegem waren we heel goed op weg tot we even rond gingen. Even achteruit maar we konden toch nog een vierde tijd bij de Clio’s afklokken. Op Moeskroen 1 konden we zelfs een derde tijd op de tabellen zetten bij de Clio Rally5 deelnemers.

We waren dan ook zeer tevreden van de progressie tijdens de eerste ronde op zondag. We toonden dat we competitief konden meestrijden, ondanks de geringe ervaring met de wagen en nog nooit met regenbanden te hebben gereden gezien we de wagen ontdekten in deze omstandigheden. We vonden zelfs dat we nog wat marge hadden maar uiteraard is de limiet in dergelijke weersomstandigheden moeilijk te bepalen. Het parcours veranderde steeds, paaltjes om couperen tegen te gaan waren plots weg of stonden er plots terug, als ze weg waren coupeert iedereen en ligt de weg vol modder, enz. Je moet met zoveel rekening houden dat het zeker geen sinecure was om de wagen op de weg te houden en ook snel te zijn.

KP6 terug een vierde tijd bij de Clio Rally5 deelnemers maar ook een vijfde tijd algemeen in divisie 1-2. Ook op Marke tikten we als vierde Rally5 af, maar op Rollegem liep het mis net voor de finish. Na een heel sterke proef en vrijwel zekere goede tijd verslikten we ons in de laatste remzone voor de finish. 40 meter voor de finish lag de wagen op zijn buik met de wielen los boven een gracht. De wielen blokkeerden in en we gleden tergend traag net over de rand van de gracht. De wagen had geen schade.
Ondanks de hulp van oa Jeroen De Blauwe, waarvoor dank, konden we de wagen niet lostrekken. We waren gewoon met te weinig op dat punt. Na een half uurtje konden we dan toch verder maar een goed klassement was uiteraard niet meer mogelijk.

Toch wilden we graag de auto verder ontdekken en konden we op de proef erna terug meteen een vierde tijd van de Clio rally5 deelnemers realiseren. Tevens een zesde tijd in divisie 1-2. Op die manier zag je dat het vertrouwen van Stijn er meteen terug was.
Lavano werd geneutraliseerd en dat vonden we net als veel andere deelnemers minder erg.

Op naar de laatste ronde in het donker. Op Aalbeke een vijfde tijd in divisie 1-2 en Marke een zesde. Helaas konden we onze favoriete proef Rollegem niet meer rijden in het donker en toen we op Moeskroen na 1km lek reden besloten we op het dubbelpunt richting finish te rijden. Ook de BMW na ons bereikte de finish met 2 lekke banden en nog een andere deelnemer na de BMW had ook een lekke band. Blijkbaar allemaal in dezelfde coupure. Naar we vernamen stond de voet er nog maar was het paaltje weg of was het toch een put die was ontstaan? We weten het niet aangezien het donker was maar aangezien er zoveel deelnemers naeen lek reden op hetzelfde punt zal er daar wel iets geweest zijn.

Uiteindelijk werden we nog uit het eindklassement geschrapt wegens het overschrijden van de maximale 15 minuten tijdsverlies tussen 2 tijdscontroles. We wisten dat dit ging gebeuren aangezien we na onze sortie niet op tijd op KP Moeskroen geraakten. Maar we wilden maximale ervaring op doen en hebben zo de wedstrijd tot de eindmeet toch uitgereden.

In de tent op de grote markt werd nog nagekaart en ondanks dat we niet geklasseerd werden bleken we beiden toch heel tevreden na een wedstrijd in zeer moeilijke omstandigheden. We hadden heel wat ervaring opgedaan en dat was toch het voornaamste met het oog op de toekomst. We toonden dat we het tempo van de regelmatige deelnemers in de Clio Trophy aankonden in deze omstandigheden. Het smaakt uiteraard naar meer. Maar koken kost geld en dus wordt het een winter zoeken naar de nodige partners die ons willen steunen om volgend jaar met dergelijke wagen een stapje hogerop te gaan.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws