Evans aan de leiding, Neuville volgt

De Welshman Elfyn Evans heeft zijn start van de ‘Rallye Monte-Carlo’ niet gemist. In zijn Toyota GR Yaris won Evans gisterenavond overtuigend de eerste twee klassementsproeven van de rally en deelde daarmee al een kleine tik uit aan zijn concurrenten, al moet je zo’n ’tik’ in de Monte-Carlo uiteraard wel met een stevige korrel zout nemen.

In de eerste klassementsproef ‘Thoard – Saint-Geniez’ zette de Toyota-rijder Ott Tänak al op 5,2 sec. en onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe op 8,3 sec. Op ‘Bayons-Bréziers’ ging de Welshman gewoon op zijn elan verder, nam 6,8 sec. op Neuville en 11,8 op Ogier. Na die twee bijzonder sfeervolle klassementsproeven sluit Evans bijgevolg af met een voorsprong van 15,1 sec. op onze landgenoten en 21,6 sec. op Sébastien Ogier. Tänak volgt op P4 en kijkt aan tegen 22,8 sec. Fourmaux besluit de top 5 voor Katsuta en onze Grégoire Munster met co Louis Louka die twee keer zevende werd.

Evans kon gisterenavond profiteren van de uitzonderlijk droge omstandigheden en ook zijn bandenkeuze, immer zo belangrijk in de Monte, bleek de juiste te zijn. “De tweede kp was wel iets moeilijker dan de eerste en dit omwille van diverse omstandigheden. Het doel was vooral om er zo goed mogelijk door te komen en dat is gelukt. Natuurlijk ben ik blij, maar het is nog maar het begin,” aldus Evans die omwille van zijn startpositie wat in het voordeel was.

Foto met dank aan ‘Facebook At World’. Link onderaan het artikel.

Iets minder vlot verliep het in het kamp van Hyundai. Het is te zeggen, er staken her en der wat probleempjes (bandenprobleem, gaspedaal) de kop op wat vermoedelijk resulteerde in iets tragere tijden. “Blijkt dat alle drie de wagens met die gelijkaardige problemen te kampen hebben. We weten wat er scheelt, dus de jongens weten wat doen om het opgelost te krijgen,” aldus Neuville.

Bij Ford was Adrien Fourmaux duidelijk in zijn nopjes en sloot de eerste dag af op een mooie vijfde plaats. Ook Grégoire Munster was tevreden met zijn resultaat en zal vermoedelijk ook wel wat onder de indruk geweest zijn van de sfeer ter plaatse. Dat kunnen we althans afleiden van zijn bericht … “What a fantastic start last night!”

Foto met dank aan ‘Facebook Grégoire Munster’.

In WRC2 zorgen de Spanjaarden Pepe Lopez en zijn nieuwe co David Vazquez voor de verassing. Het duo was het snelste in beide proeven. Jourdan Serderidis eindigde op een 38ste plaats algemeen en is zeer tevreden met zijn derde plaats bij de WRC Masters.

Foto met dank aan Facebook ‘Jourdan Serderidis Rally Fans’.

Voor onze landgenoten John Wartique en Maxime Andernack zit de ‘Rallye Monte-Carlo er helaas al op. Een lekke band en problemen met de krik op de eerste kp en een kapotte motor op de tweede zijn daar de oorzaak van.

Op het moment van schrijven hebben we ook de derde klassementsproef al achter de rug en daar klokten onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe de snelste tijd waardoor de algemene achterstand op Evans gereduceerd wordt naar 9,8 sec. Op de vierde proef is het duo echter weer 9 seconden trager waardoor de achterstand weer vergroot wordt naar 18,8 sec.

(Foto Evans met dank aan Facebook Toyota GAZOO Racing WRC. Foto van Thierry en Martijn met dank aan ‘at world‘.)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws