14 constructeurs en resem toppiloten aan de start van de FIA WEC seizoensopener

Over goed twee weken trekt ook het FIA World Endurance Championship zich op gang voor de eerste manche van het seizoen, de Qatar 1812km. Aan de start verschijnen maar liefst 14 verschillende fabrikanten. We sommen ze even voor u op: Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche en Toyota en dat benadrukt nog maar eens de voortdurende groei van ’s werelds beste endurance race serie.

Tevens verschijnen er ook enkele grote namen aan de start. In de rangen van WRT, reeds gekend, zevenvoudig wereldkampioen in de Moto GP, Valentino Rossi en in 2009 nog wereldkampioen in de F1, Jenson Button.

In vergelijking met vorig jaar vonden er wel wat rijderswissels plaats. Bij Toyota vervangt voormalig wereldkampioen in de Formule E Nyck de Vries Jose Maria Lopez. Bij Porsche Penske Motorsport vervangt Matt Campbell Dane Cameron. Ferrari AF Corse, winnaars van de 24 uur van Le Mans, komt met een ongewijzigde line-up aan de start en Peugeot TotalEnergies heeft onze landgenoot Stoffel Vandoorne aangetrokken.

Sebastien Bourdais op zijn beurt gaat Cadillac Racing helpen en Jenson Button neemt plaats in één van de twee Porsche 963 van Hertz Team Jota. Nog een bekendheid uit de F1, alsook actief in rally, is Robert Kubica in een door AF Corse privé ingeschreven Ferrari 499P Hypercar.

De gloednieuwe LMGT3-klasse, die nieuw is voor 2024, is gebaseerd op het bestaande technische platform LMGT3 van de FIA en bestaat in het eerste seizoen uit 18 deelnemers.

Belgische inbreng

Eén Belgisch team start in Qatar en dat zowel bij de Hypercars als in die nieuwe LMGT3 categorie. In de #15 BMW M Hybrid V8 deelt onze landgenoot Dries Vanthoor het stuur met Raffaele Marciello en Marco Wittmann.

Foto met dank aan facebook Marco Wittmann.

Sheldon Van Der Linde, Robin Frijns en René Rast nemen de #20 BMW M Hybrid V8 voor hun rekening. Ook in LMGT3 zet WRT twee wagens in. De #31 BMW M4 LMGT3 is er voor Darren Leung, Sean Gelael en Augusto Farfus. Ook nu blijft onze landgenoot Maxime Martin teamgenoot van Valentino Rossi in de, hoe kan het ook anders, #46 BMW M4. Ahmad Al Harthy is de derde rijder op die wagen.

Bij Porsche Penske Motorsport rijdt ook nu Laurens Vanthoor en dit samen met Kevin Estre en André Lotterer in de #6 Porsche 963. Reeds eerder genoemd, Stoffel Vandoorne, zien we in de #94 Peugeot 9X8 samen met Paul di Resta en Loïc Duval.

Naast Maxime Martin starten in LMGT3 ook nog Tom Van Rompuy die het stuur van de #81 TF Sport Corvette Z06 LMGT3.R deelt met Rui Andrade en Charlie Eastwood. Mogen uiteraard niet ontbreken, de Iron Dames in de #85 Lamborghini Huracan LMGT3 Evo2 met onze landgenote Sarah Bovy met Doriane Pin en Michelle Gatting als teamgenoten.

Op 24 en 25 februari zal er voorafgaand aan het seizoen getest worden tijdens de Proloog en dit in Doha.

Drie vrije trainingen voor de Qatar 1812 km gaan door op donderdag 29/02 en vrijdag 01/03 in de voormiddag met namiddag de kwalificaties. Racen doen we op zaterdag 02/03 tussen 11.00 en 21.00 uur lokale tijd.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws