Drie Aston Martin fabrieksrijders met Comtoyou Racing in de GT World Challenge Europe

In 2024 start Comtoyou Racing een lange-termijnsamenwerking met Aston Martin Racing. Op woensdag 21 februari toonde het Belgische team zijn Aston Martin Vantage GT3 voor de eerste keer aan het grote publiek. Deze première had een grote symbolische waarde: door zijn bolide voor te stellen in het kader van de lancering van het eeuwfeest van de CrowdStrike 24 Hours of Spa gaf de Belgische renstal te kennen dat ze bij de Ardense klassieker, geprogrammeerd van 26 tot 30 juni, een rol van betekenis wil spelen.

“We zijn nu al enkele weken uitgebreid aan het testen om de nieuwe Aston Martin Vantage GT3 zo goed mogelijk onder de knie te krijgen”, stelde een verheugde team principal Jean-Michel Baert, in de abdij van Stavelot aanwezig om de lancering van de 24 Uur bij te wonen. “Maar we zijn heel blij dat we de auto nu ook aan het grote publiek kunnen tonen. Als Belgisch team is het duidelijk dat de CrowdStrike 24 Hours of Spa een belangrijke rol hebben gespeeld in onze beslissing om naar de GT-racerij over te stappen. We zijn er dan ook heel trots op dat we met Aston Martin aan de start van de eeuwfeesteditie kunnen staan. Dat we dat bovendien met een trio prestigieuze rijders kunnen doen, die zeker een gooi naar de zege kunnen doen, zorgt alleen maar voor nog meer motivatie!”
Er moet nog enkele weken geduld worden geoefend om alle rijders van Comtoyou Racing te kennen. “We zijn nog volop in gesprek met een paar rijders”, bevestigt team manager François Verbist. “We hebben heel wat contacten en staan ook open over enkele late beslissingen. Het doel is duidelijk: we willen zo sterk mogelijke teams samenstellen, rekening houdend met de beperkingen die een team als het onze heeft.”

Eén ding is zeker: de samenwerking tussen Aston Martin Racing en Comtoyou levert ook concrete resultaten op in de vorm van de aanwezigheid van drie fabrieksrijders in de Endurance Cup van de Fanatec GT World Challenge Europe. Het trio wil Aston Martin alvast een tweede zege in de grote Belgische enduranceklassieker bezorgen, na die van St. John Horsfall en Leslie Johnson, in 1948 aan het stuur van een Aston Martin 2-Litre Sports.

Eerder behaalden ze voor Aston Martin al de endurancewereldtitel van de GTE Pro-categorie in de FIA WEC, en ook nu rijden de Denen Nicki Thiim en Marco Sørensen samen. Ze vormen een team met de nieuwe fabrieksrijder Mattia Drudi, vorig jaar de kampioen van de Sprint Cup in de Fanatec GT World Challenge Europe. pe.

Nicki Thiim stond in 2021 en 2023 al op het podium van de CrowdStrike 24 Hours of Spa en mikt dit jaar uiteraard op de zege. “In tegenstelling tot mijn vorige deelnames wordt Spa geen one-shot, want we starten dit jaar ook in de andere vijf races van de Endurance Cup”, stelt de 34-jarige Deen. “Ik ben heel blij dat ik dit kampioenschap kan afwerken, want het is zonder twijfel het meest hoogstaande in de GT3-racerij, met heel wat teams die uitsluitend uit fabrieksrijders bestaan. Ik merk dat de mensen van Comtoyou Racing enorm gemotiveerd zijn en kijk al uit naar de start van het seizoen.”

Het duo Nicki Thiim en Marco Sørensen, ook gekend als de ‘Dane Train’, won in 2016 en 2020 de GTE Pro-categorie van de FIA WEC en reed in 2021 in Spa naar het podium. Sindsdien voegde Marco in 2022 ook de GTE Am-wereldtitel toe aan zijn palmares, onder andere via een klassezege in de 24 Uur van Le Mans. Dit jaar hoopt de 33-jarige Deen de CrowdStrike 24 Hours of Spa op zijn erelijst te kunnen bijschrijven.

“Ik ben er zeker van dat we met Comtoyou Racing mooie dingen kunnen laten zien”, aldus de voormalige eenzitterrijder. “Ik kijk vol ongeduld uit naar de eerste race. Met de komst van de nieuwe auto hebben we allemaal veel te leren: het team, de ingenieurs, de rijders… Maar ik ben er van overtuigd dat we ook allemaal veel plezier aan onze samenwerking zullen beleven. Comtoyou heeft als team al bewezen wat ze waard zijn, en wij zijn ook hypergemotiveerd. Ik kan haast niet wachten!”

Aan de zijde van het onafscheidelijke duo is de Italiaan Mattia Drudi een nieuwkomer in de rangen van Aston Martin. Zijn prestaties van 2023, en dan vooral zijn titel in de Sprint Cup van de Fanatec GT World Challenge Europe, maken van de 25-jarige Italiaan één van de rijzende sterren van de GT-racerij.
“Ik sta te trappelen om aan mijn eerste seizoen als fabrieksrijder voor Aston Martin Racing te beginnen”, stelt de rijder uit Misano. “De wagen mogen delen met snelle en ervaren rijders als Nicki en Marco is een hele eer voor mij. In 2023 kon ik – als één van hun tegenstanders – het debuut van Comtoyou in de GT-racerij aanschouwen, en ze toonden meteen heel wat potentieel. Ik denk dat we met de nieuwe Aston Martin Vantage GT3 mooie ambities mogen koesteren. Er zit een drukke maand aan te komen, met heel wat testwerk, maar ik ben er evenwel van overtuigd dat we helemaal klaar zullen zijn voor de eerste race van het seizoen.”

De Fanatec GT World Challenge Europe begint met een race over 3 uur op het Circuit Paul Ricard, van 5 tot 7 april. De Endurance Cup loopt vervolgens langs het eeuwfeest van de CrowdStrike 24 Hours of Spa (26-30 juni), de Nürburgring (26-28 juli), Monza (20-22 september) en de 6 uur van Jeddah (21-23 november).

(foto’s met dank aan Vision Rea @ Aston Martin Racing)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws