Cedric Chérain leider na ronde 1 in Rally van Haspengouw

Na de druk bezochte fotosessie vrijdagnamiddag op de Grote Markt van Sint-Truiden, gingen 65 teams vanochtend van start in deze 26ste Rally van Haspengouw. Een korte regenbui maakte de klassementsproeven vlak voor de start nog extra verraderlijk.

De kampioen van 2023, Maxime Potty, profiteerde van zijn startnummer 1 om meteen de eerste scratch op de tabellen te zetten, maar Cédric Cherain, zijn belangrijkste titelrivaal vorig seizoen, reageerde met de snelste tijd op de tweede proef. In de eerste halve lus van 2 proeven waren Gino Bux, die voor de eerste met een Hyundai i20 N Rally2 reed, en Fred Miclotte de belangrijkste verrassingen met een 3de en 4de plaats, voor Niels Reynvoet.

Maxime Potty

Leider Maxime Potty liet zich verrassen op de derde proef in Halle-Booienhoven, waar hij een halve minuut en de leiding verloor: “Er lag een grote plas in een remzone en ik kreeg de Citroën niet gestopt. We schoven rechtdoor. Ik moest omdraaien, maar toen ik terug naar de proef reed, schoof ik nog eens rechtdoor en sloeg de motor af. Ik zal nu moeten achtervolgen…”

Cédric Cherain heeft met zijn Hyundai de leiding genomen met 12″3 voorsprong op Niels Reynvoet, die tevreden is over zijn start in een wedstrijd waarin hij de laatste jaren weinig succes kende. Gino Bux blijft knap presteren met een 4de plaats op 14″2: “De Hyundai bevalt me prima. De differentiële staan heel neutraal afgesteld en de auto geeft me een goed gevoel, een beter gevoel dan de Skoda. Alleen aarzel ik als piloot nog vaak als gevolg van mijn ongeval. We blijven mensen en geen machines…”

Bastien Rouard kende in Halle-Booienhoven ook een moeilijk momentje, maar met een vierde plaats is hij wel tevreden. Daarna volgt Maxime Potty voor Adrian Fernémont op 27″8. De tweevoudige Belgische kampioen begint na een voorzichtige start steeds beter zijn draai te vinden in de Citroën C3 Rally2. “Het waren zeker niet de makkelijkste omstandigheden om vertrouwen op te doen met een nieuwe wagen, maar die derde tijd op KP 3 heeft me vertrouwen gegeven,” lachte Fernémont.

Jos Verstappen

Jos Verstappen, 7de, is op zoek naar het vertrouwen om vooraan aan te pikken: “Door de regen lagen de proeven er heel verraderlijk bij. Ik ben op de derde proef ook even rechtdoor gegaan…”

Vincent Verschueren, nog op zoek naar het vertrouwen, volgt als 8ste, voor Fred Miclotte. De patron van SXM reed een beresterke eerste ronde, maar door een normtijd op de derde proef na de sortie van Kurt Boone, is dat voorlopig niet te zien. Wellicht kan Miclotte zijn plaats vooraan weer opeisen.

Kurt Boone (sortie) en Jesse Monnens (motor) waren vroege pechvogels. Jimmy D’hondt (een paaltje geraakt en lek in Gingelom) en Tom Boonen (kleine sortie na een lekke band op KP 3) verloren ook tijd, net als Bjorn Syx, die door een defecte sensor op de eerste twee proeven voorlopig op de 10de plaats staat.

Tom Boonen

Bij de Juniors blijft het ook spannend. Jonas Dewilde heeft 3″3 voorsprong op Maxim Decock. In de M-Cup is Mats Van den Brand leider met 12″ voorsprong op Patrick Diels. In Historic voert Olivier Breittmayer het klassement aan met zijn BMW M3 na de opgave van Dirk Deveux.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws