De 24 eerste acties voor het eeuwfeest van de CrowdStrike 24 Hours of Spa

Ter gelegenheid van de eeuweditie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa, met start op zaterdag 29 juni om 16.30 uur, heeft organisator SRO Motorsports Group een ambitieus programma op poten gezet met de promotie voor het evenement en een verbeterde ervaring voor toeschouwers in het achterhoofd. Met een knipoog naar het unieke ritme van een dubbele race van de klok, zijn hier 24 acties, in afwachting van meer verrassingen, die van 2024 een absoluut uitzonderlijke editie zullen maken.

 1. Historische races

Is er een betere manier om hulde te brengen aan de CrowdStrike 24 Hours of Spa dan auto’s naar het circuit te brengen die de legende van deze mythische race hebben geschreven? In samenwerking met Peter Auto zullen meer dan tachtig toerismewagens (van 1966 tot 2000) en GT-bolides te bewonderen zijn op het circuit. Er worden twee wedstrijden voor de GT’s en één voor de toerismewagens georganiseerd. Spektakel en nostalgie gegarandeerd!

 1. Inside 24 Hours

Sinds de eerste editie in 1924 staan de toeschouwers van de CrowdStrike 24 Hours of Spa centraal. Tijdens de eeuweditie zorgt SRO Motorsports Group ervoor dat ze een kijkje kunnen nemen achter de schermen! Fans kunnen een bezoek brengen aan de wedstrijdleiding, de perszaal, de paddock, de montagestand van Pirelli, de tv-studio’s… De toeschouwers zullen meermaals door de pitlane en langs de pitgarages kunnen wandelen dankzij de Pit Walks. Ze kunnen zo getuige zijn van de pitstopoefeningen en de bandenwissels van de teams.

Tijdens de langverwachte Track Walk kunnen de toeschouwers over het circuit lopen en de beroemde foto nemen op de Raidillon, een onvergetelijke souvenir van deze knotsgekke week. En dan is er nog de niet te missen Grid Walk, waar houders van het juiste ticket de auto’s op de startgrid van dichtbij kunnen bekijken, vlak voor de honderdste editie van start gaat. 

 1. Kinderen aan het feest 

Passie wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Omdat jongeren onze toekomst vormen, worden ze meer dan ooit op hun wenken bediend. De toegang is gratis voor kinderen jonger dan 12 en een Kids Village – met speciale animaties – maakt zijn intrede. Tot slot kunnen jonge scholieren uit Spa, Stavelot en Malmedy met hun klas gratis naar het circuit op donderdag en kunnen ze zelfs een blik werpen achter de schermen. 

 1. Parade en voetbal

De CrowdStrike 24 Hours of Spa vindt gelijktijdig met een ander erg populair evenement plaats: het EK voetbal. Op woensdag 26 juni, tijdens de grote parade die de wagens en rijders naar het centrum van Spa brengt, spelen de Rode Duivels een van hun wedstrijden. Kunt u niet kiezen? Geen probleem! De uitzending van Euro 2024 op groot scherm aan het gemeentehuis van Spa, op een steenworp van het casino van Spa, laat u tegelijk genieten van het voetbal en van de unieke sfeer van de parade.

We noteren ook dat de parade, uitzonderlijk voor de eeuweditie, een langer traject krijgt en de eer heeft om het oude circuit af te leggen. De oneindige bocht van Burnenville, Malmedy, de S van Masta, la Carrière… Stuk voor stuk mythische bochten tot 1978 die opnieuw, eventjes toch, het motorgebrul van de wagens van de 24 Uur zullen ontvangen. 

 1. Een nieuw fandorp 

Fanbeleving is essentieel in de ogen van SRO Motorsports Group. Bovenop de strijd op de piste, die terecht de titel krijgt van ‘grootste GT-race ter wereld’, is de CrowdStrike 24 Hours of Spa een populair evenement met voor ieder wat wils. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag, is er goed nagedacht over de Fan Village. De toeschouwers vinden er souvenirwinkels (kledij, miniaturen, goodies…), kunstenaars die hun werken laten zien, verbeterde restauratiemogelijkheden, animaties, enzovoort.

Om fans de mogelijkheid te bieden om zelf het stuur te nemen, zullen verschillende simulatoren met de officiële game van Assetto Corsa Competizione uiteraard de verplaatsing maken.

Niet te missen is het freestyle motorspektakel van de Circus Trial Tour aangeboden door Monster en de ‘Casa Pirelli’, die de liefhebbers het universum laat ontdekken van de Italiaanse bandenleverancier. Dankzij de photobooth kunnen ze met een gepaste souvenir terugblikken op hun bezoek.

Terug naar zij die zelf het stuur willen nemen. Zij kunnen met de kleine trein richting de zone Blanchimont voor een kartingsessie op de RACB-piste. Tot slot is er, tot ieders grote vreugde, de terugkeer van een reuzenrad aan de voet van de Raidillon. 

 1. Muziek in de 24 Hours 

In de paddock zal een podium plaats bieden aan concerten op donderdag- en vrijdagavond. De Belgische groepen Mister Cover en Six No More, gekend om hun covers van hits uit de 20ste  eeuw, zullen de link leggen met het verleden en de muziekgeschiedenis. Op het programma staat een reis door de wereld van rock, soul, Frans chanson en pop van de jaren 50 tot nu.

Het concert op zaterdagavond vindt plaats op een gloednieuw podium aan de voet van de Raidillon. Van 20 tot 2 uur verwelkomt het internationale sterren als Kungs, Henri PFR, Peter Luts en Jérémie Charlier. Een garantie op een geweldig feest!

 1. Verbroedering tussen 24 uursraces

Wat zijn de twee grootste uithoudingsraces waarin GT3-wagens het algemene klassement kunnen winnen? Eenvoudig: de CrowdStrike 24 Hours of Spa en de ADAC Ravenol 24h Nürburgring! Die twee legendarische races hebben hun eigen kenmerken, maar maken voortaan wel beide deel uit van de Intercontinental GT Challenge. Fans die beide wedstrijden willen bijwonen, kunnen dat dankzij het erg voordelige ticket ‘One for two’. Verschillende acties (onder meer een gezamenlijke kledinglijn) zullen dienen als symbool van de verbroedering tussen de ADAC Ravenol 24h Nürburgring (30 mei-2 juni) en de CrowdStrike 24 Hours of Spa (26-30 juni).

 1. Gallery of Time 

Bovenop de wedstrijden voor historische wagens, zeg maar een museum op wielen, wordt een tijdelijke tentoonstelling ingericht op het dak van het pitgebouw die de geschiedenis van de CrowdStrike 24 Hours of Spa vertelt. De expositiestukken, die vaak geleend zijn door fans van de race, nemen de bezoekers mee op een reis door de voorbije eeuw. De expositiestukken, waarvan de meeste geleend zijn van fans van de race, nemen de bezoekers mee op een reis door de voorbije eeuw. Foto’s, video’s, posters, racewagens, miniaturen, helmen, overalls… de Gallery of Time wordt een van de ‘places to be’ van deze 24 Uur!

 1. De officiële shop van het eeuwfeest

De officiële winkel van de SRO Motorsports Group biedt fans een volledig exclusieve collectie ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Diverse kledij, drinktassen, postkaarten, kampeeruitrusting, goodies… Het wordt een mix van de klassieke onderwerpen en erg leuke accessoires. Bovendien zal een gelimiteerde uitgave van affiches van weleer een plezier zijn voor alle verzamelaars.

 1. Miniaturen van de 100ste verjaardag

Voor vele liefhebbers van de autosport is een miniatuurcollectie een must. De herinnering van een persoonlijke ervaring, de liefde voor een merk, een creatieve decoratie of de passie voor een wedstrijd: aan goede redenen geen gebrek. Dankzij de samenwerking met Spark, wereldleider in hoogwaardige miniaturen, wordt een speciale collectie gecreëerd voor de 100ste verjaardag van de CrowdStrike 24 uur van Spa. Deze ‘limited edition’ voor 1:43-schaalmodellen wordt een lust voor het oog voor alle liefhebbers. 

 1. Paddock rood, het hart van de paddock

Paddock rood bevindt zich aan de binnenkant van La Source en belooft voor de fans het hart van de paddock en zonder twijfel een van de meest betoverende plekken te worden. De toeschouwers kunnen er kuieren tussen de hospitality van teams en partners. Ze kunnen er rijders, ingenieurs en teambazen tegen het lijf lopen. Een tentoonstelling van historische auto’s, de aanwezigheid van constructeurs, supercars, een groot scherm om de wedstrijd te volgen, de studio van de commentatoren, handtekeningensessies… Paddock rood wordt dit jaar een bijzonder geliefde plek! 

 1. Een evenement binnen ieders handbereik 

Met de juiste informatie meer genieten van de wedstrijd! Dat credo voor de toeschouwers ligt SRO Motorsports Group nauw aan het hart: ze willen ervoor zorgen dat de informatiestroom verder op punt wordt gesteld. Een nieuwe, meer intuïtieve website, sociale media boordevol praktische info, informatiepunten op verschillende locaties op het circuit, meer wegwijzers… Al die elementen zullen garant staan voor een betere ervaring voor de toeschouwers.

Om niets te missen van de race, kunnen ze terecht op de app van de Fanatec GT World Challenge Europe. Ter plaatse zullen vijftien grote schermen geplaatst worden op het circuit en daarnaast is er de FM-radio waar het commentaar beluisterd kan worden. Zo hoeft u werkelijk niets van de wedstrijd over het hoofd te zien. 

 1. Campings

De CrowdStrike 24 Hours of Spa beleven op een camping, dat is de wedstrijd beleven op een nog intensere manier. Om die ervaring te verbeteren, werden diverse acties gelanceerd. Een lijst van alle naburige campings zal binnenkort beschikbaar zijn op de website van het evenement. Zo heeft iedereen een overzicht van het erg gevarieerde aanbod en de diverse tarieven. Daarnaast is er een zone voorbehouden aan kampeerwagens (met zicht op de baan!) en komt er een jeugdkamping (binnen de zone van het circuit) voor jongeren van 17 tot 27.

 1. Trofee Paul Frère 

Zonder de tussenkomst van Paul Frère hadden we vermoedelijk nooit samen de honderdste verjaardag van de CrowdStrike 24 Hours of Spa gevierd. De racende journalist, onder meer winnaar van de 24 Uur van Le Mans in 1960, vormde de basis van de renaissance van de wedstrijd in 1964, na een onderbreking van elf jaar. Zijn ambitie om de zogenaamde 24 Uur van Francorchamps een uniek karakter te bezorgen, heeft de Belgische klassieker een nieuwe, nooit eerder geziene wending gegeven. Ter gelegenheid van het eeuwfeest en ter ere van deze grote Meneer, krijgt de beste Belgische rijder in het algemene klassement dus een unieke prijs: de Trofee Paul Frère.  

 1. Vuurwerk 

Tenzij de weersomstandigheden het verhinderen, maakt een groots vuurwerk zijn terugkeer voor de honderdste verjaardag! Het wordt gegarandeerd een magische, kleurrijke gebeurtenis, terwijl de race op het circuit volop aan de gang is. 

 1. Meer plaats in de tribunes

Dankzij een samenwerking met Spa Grand Prix en het Circuit de Spa-Francorchamps, beschikken de toeschouwers over duizenden zitplaatsen op de tribunes. Bovenop de permanente installaties van het Circuit de Spa-Francorchamps, die een prachtig zicht bieden op de startzone en de Raidillon, worden meer tribunes gebouwd voor de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Het zijn er zes: drie in de Raidillon, een in Speaker Corner, een in de remzone van de Bus Stop Chicane en een net na de haarspeldbocht van La Source. Belangrijk: ze zijn toegankelijk voor iedereen die in het bezit is van een ticket met algemene toegang, zonder extra kosten!

 1. Versterkte promotie

Nu de CrowdStrike 24 Hours of Spa in 2024 een zeer belangrijke mijlpaal bereikt, is de organisatie vastbesloten om zijn statuut van grote internationale wedstrijd te bevestigen. De liefhebbers erkennen allemaal de aantrekkingskracht van ‘onze’ 24 Uur, maar de bedoeling van SRO Motorsports Group is om het evenement te leren kennen aan een breder publiek.

Om het honderdjarige bestaan te vieren, investeren de organisatoren in een ongekende promotiecampagne om het bereik van de Ardennenklassieker tot ver buiten de grenzen van België te brengen.

Het moet gezegd dat de CrowdStrike 24 Hours of Spa heel wat te bieden heeft: het is zowel een autosportfestival als een muziekfestival en de toegankelijkheid is ook een argument om gezinnen aan te trekken. Deze internationale promotiecampagne zal ook gebaseerd zijn op de essentiële sociale netwerken en een nieuwe benadering van de media.

 1. De Belgische luchtmacht 

Het Belgische leger zal sterk vertegenwoordigd zijn om te herinneren aan zijn essentiële rol in de vredeshandhaving.

 1. Een programma op papier en boeken

Fans hebben erom gevraagd en dus maakt het programma op papier zijn terugkeer! Het wordt een waar ‘collector’s item’ met zowel praktische info, alles wat u moet weten over de race, een presentatie van de animaties en, uiteraard, een speciaal hoofdstuk over de 100 jaar van de CrowdStrike 24 Hours of Spa.

Daarnaast zullen een aantal historische werken de fans van de geschiedenis van de GT-racerij en de 24 Uur veel leesplezier bezorgen. In samenwerking met uitgever Benoit Deliège wordt bijvoorbeeld een boek voorgesteld over het honderdjarige bestaan van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. 

 1. Hall of fame

Een eeuw racen, dat laat onvermijdelijk zijn sporen na. Door de decennia heen hebben bepaalde persoonlijkheden, winnaars of instellingen hun stempel gedrukt op de CrowdStrike 24 Hours of Spa!

Als eerbetoon aan zij die de legende van de 24 Uur hebben geschreven, wordt een ‘Hall of fame’ geïntroduceerd, een memorial van de wedstrijd waar ze vereeuwigd zullen worden. Met de bedoeling om de fans en de sleutelfiguren van de race dichter bij elkaar te brengen, zullen degenen die nog onder ons zijn worden uitgenodigd om hun verhalen te delen met toeschouwers tijdens conferenties.

Aan wie hebben we gedacht? Het antwoord wordt onthuld tijdens de week van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. 

 1. Live in het hart van de race

Het is een erezaak voor SRO Motorsports Group: de CrowdStrike 24 Hours of Spa kan rechtstreeks en integraal gevolgd worden op het scherm. Voor deze uitzonderlijke editie komt er versterking van meer camera’s, dronebeelden en een nog groter bereik over de hele wereld.

De CrowdStrike 24 Hours of Spa wordt dankzij zijn bijzonder media-aandacht in de vijf verschillende continenten uitgezonden en bereikt op die manier een publiek dat ruim meer dan vijf miljoen kijkers bedraagt.

Het YouTube-kanaal GT World, dat meer dan 550 000 volgers telt, is daarnaast overal ter wereld gratis beschikbaar, en biedt commentaar aan in het Frans, Nederlands, Duits, Engels, Italiaans en Japans. In totaal is dat goed voor meer dan 70 uur livebeelden van de 24 Uur, met het voorprogramma, maar ook speciale uitzendingen. 

 1. Woensdag alles mag 

De fans dichter bij de actie brengen, het is een van de kernwaarden van de CrowdStrike 24 Hours of Spa. In 2024 gaat SRO Motorsports Group nog verder. In samenwerking met Curbstone Events wordt het circuit een dag voor de eerste vrije trainingen geopend voor fans. De operatie ‘Woensdag alles mag’ biedt zij die het willen de mogelijkheid om aan heel toegankelijke tarieven enkele ronden af te werken op het mythische Circuit de Spa-Francorchamps, eventueel in het gezelschap van een professionele instructeur. Zo kan u de exploten van de rijders vervolgens nog meer appreciëren!

 1. Aangepaste ticketverkoop

Deze verjaardag van de CrowdStrike 24 Hours of Spa vormt eveneens de gelegenheid om de ticketverkoop anders aan te pakken. Om het aanbod van de traditionele tickets aan te vullen (algemene toegang met of zonder paddock), hebben nieuwe keuzes hun opwachting gemaakt om beter te beantwoorden aan de verwachtingen van de fans. Zo geeft het nieuwe ‘After work’-ticket toegang op donderdag- en vrijdagavond.

 1. Wedstrijden voor het eeuwfeest

Het 24ste en laatste punt om van de 24 Uur van 2024 een absoluut uitzonderlijke editie te maken: 24 wedstrijden worden georganiseerd in de weken die voorafgaan aan de CrowdStrike 24 Hours of Spa. De prijzen zijn erg gevarieerd en sommige daarvan erg exclusief! Een circuitdoop, deelname aan de parade in een auto van de organisatie, een diner bij de teams, een bezoek aan de wandelgangen, een ontmoeting met de artiesten van de concerten, een bezoek aan een baanpost, toegang tot de Grid Walk, enzovoort.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws