WEC: Drievoudige triomf voor de Porsche 963 in Qatar

Porsche Penske Motorsport stormde naar een eerste overwinning met de Porsche 963 in het FIA World Endurance Championship WEC. Tijdens de seizoensopener in Qatar kwamen fabrieksrijders Kévin Estre (Frankrijk), André Lotterer (Duitsland) en Laurens Vanthoor (België) als eerste over de finish aan het stuur van de auto met nummer 6. De zusterauto met nummer 5 eindigde als derde in het 1.812 kilometer lange evenement. Het klantenteam Hertz Team Jota rondde de triomf van Porsche af met de tweede plaats algemeen. In de nieuwe LMGT3-klasse behaalde de 911 GT3 R van Manthey PureRxcing de eerste plaats.

De Porsche 963 bleek al vroeg in de tien uur durende race de te kloppen auto te zijn. Hoewel de Deense Michael Christensen vanaf poleposition in de eerste ronde de leiding verloor in het hybride prototype nr. 5, werkte Laurens Vanthoor zich in de beginfase snel naar de leiding aan het stuur van de zusterauto. Na ongeveer 90 minuten veroverde de 505 kW (687 pk) sterke raceauto uit Weissach de eerste plaats, die hij in de daaropvolgende acht uur slechts kort weer afgaf door een verschillende pitstop strategie. Aan het einde van een nagelbijtende race op het Lusail International Circuit scoorden Estre/Lotterer/Vanthoor de eerste overwinning in het wereldkampioenschap voor het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport met een voorsprong van meer dan 30 seconden.

Onder zonnige en warme omstandigheden overdag en aanzienlijk koelere temperaturen in de laatste uren, hield de No. 5 Porsche 963 constant gelijke tred met de leidende auto. Campbell/Christensen/Makowiecki werden echter geplaagd door pech: de auto moest onverwachts twee keer de pit in vanwege schade aan de banden. In een uiterste poging maakte Daytona-winnaar Matt Campbell een indrukwekkende comeback, waardoor het team naar de laatste podiumplek reed. Toegegeven, het team profiteerde ook van de pech van Peugeot. De concurrerende auto had lange tijd op de tweede plaats gereden, maar werd in de laatste ronden gehinderd door een technisch defect.

“We hebben keihard gewerkt en zijn op de best mogelijke manier beloond. Dit succes is moeilijk in woorden uit te drukken”, vertelt Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport. “Iedereen die erbij betrokken was, heeft onberispelijk werk geleverd. Het team en de coureurs hebben een geweldige prestatie geleverd. Mijn felicitaties gaan ook uit naar het hele team thuis in Weissach. Niemand had een driedubbel succes voor Porsche kunnen verwachten. Maar mijn respect gaat ook uit naar Peugeot. Het is bitter om zo vlak voor de finish te worden gedwarsboomd. Ze hadden het verdiend om samen met ons op het podium te staan. De Porsche 911 GT3 R van Manthey PureRxcing won in de nieuwe LMGT3-klasse. De start van het seizoen had niet beter kunnen verlopen.”

“Vandaag hebben we weer een mijlpaal bereikt met ons Porsche Penske Motorsport-team”, zegt Roger Penske, teamoprichter en voorzitter van Penske Corporation. “Dit is een langetermijnproject, dat lang geleden is begonnen. Onze eerste algemene overwinning in het FIA WEC aan het begin van het seizoen 2024 is een uitzonderlijk goed gevoel. Het is het resultaat van de onvermoeibare inspanningen van iedereen in het team.”

“Ons Porsche Penske Motorsport-team heeft nu aan beide kanten van de Atlantische Oceaan genoten van de perfecte start van het nieuwe seizoen”, zegt Jonathan Diuguid. De Managing Director van Porsche Penske Motorsport voegt daaraan toe: “Na onze overwinning in Daytona waren we vandaag in Qatar met beide auto’s extreem snel en werden we beloond met een overwinning en een podiumplaats. Dit succes was het resultaat van hard werken. We hebben over de hele afstand alles gegeven wat we hadden. Het was zwaar tot de laatste ronde. Nu kijken we allemaal uit naar de rest van het seizoen.”

De Hertz Team Jota-klantenploeg toonde de kracht van de Porsche 963 in Qatar. De twee Britse racers Callum Ilott en Will Stevens en de Fransman Norman Nato reden foutloos achter het stuur van de nr. 12 en kwamen als tweede over de finish. De zusterauto bestuurd door ex-Formula 1-wereldkampioen Jenson Button uit Groot-Brittannië, zijn landgenoot Phil Hanson en Oliver Rasmussen uit Denemarken behield lange tijd een plek in de top 8, maar viel uit met nog ongeveer 30 minuten op de klok. De identieke Hypercar van Proton Competition met Julien Andlauer uit Frankrijk, Neel Jani uit Zwitserland en Harry Tincknell uit Groot-Brittannië eindigde de seizoensopener als elfde.

In de nieuwe LMGT3-categorie zette Manthey PureRxcing de toon. De Porsche 911 GT3 R van het geroutineerde klantenteam uit de Duitse Eifel domineerde bijna over de hele afstand vooraan in het 18-koppige LMGT3-veld. Nadat de coureurs Klaus Bachler uit Oostenrijk, Joel Sturm uit Duitsland en Alex Malykhin uit Groot-Brittannië de titel in de Asian Le Mans Series hadden veroverd, volgden ze nu met een seizoenszege in het FIA WEC in Qatar. De 911 van Manthey EMA kwam als 15e over de finish. “Dit weekend wonnen we de eerste race voor het wereldkampioenschap op basis van FIA GT3-voertuigen. Dit is een nieuw hoofdstuk in de racegeschiedenis”, zegt Sebastian Golz, Project Manager Porsche 911 GT3 R. “Van de ontwikkelingsinspanningen van het hele projectteam tot de test- en racevoorbereiding door het Manthey-team en hun coureurs – dit teamwerk heeft zijn vruchten afgeworpen en het maakt me bijzonder trots. We zullen wat inzichten en huiswerk meenemen uit Qatar, want het is nog maar het begin van een uitdagend seizoen.”

Dankzij de successen in de topklasse van de hypercars staan Porsche en het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport nu aan de leiding van alle categorieën in de tussenstand van het kampioenschap. Hertz Team Jota staat op de eerste plaats voor privéteams in het FIA WEC, Manthey PureRxcing staat bovenaan in de LMGT3-klasse. Ronde twee van het FIA World Endurance Championship WEC is de zes-uursrace in Imola op 21 april. Dit is het WEC-debuut op het Formule 1-circuit aldaar, na eerdere races in Monza, Italië.


Kévin Estre (Porsche 963 #6):
“Ik ben ongelooflijk trots dat we dit met z’n allen hebben bereikt. Onze auto was extreem sterk vandaag en het team werkte vlekkeloos. Toch was het lang niet zo makkelijk als het er van buitenaf misschien uitzag – zeker niet! We kwamen veel lastige situaties tegen en we hadden ook wat contact met andere auto’s. Twee uur voor de vlag veroorzaakte een botsing aanzienlijke schade. Maar zelfs met een minder dan ideale auto is het ons gelukt. Dank aan iedereen in het team en aan mijn teamgenoten.”

André Lotterer (Porsche 963 #6): “Hier heb ik lang op gewacht. Eindelijk mijn eerste overwinning voor Porsche! Vandaag stonden er drie No. 6-coureurs bovenaan het podium. Deze overwinning is te danken aan iedereen in het team. Iedereen heeft ongelooflijk hard gewerkt en zoveel dingen verbeterd voor het nieuwe seizoen. Het werkt perfect. We beleefden ook enkele zenuwslopende momenten in de race, maar we hielden het hoofd koel en namen de overwinning mee naar huis. We gaan graag zo door.”

Laurens Vanthoor (Porsche 963 #6): “Ik ben absoluut opgetogen. Ik heb lang van deze dag gedroomd! Het is gewoon ongelooflijk om te zien hoeveel vooruitgang we hebben geboekt ten opzichte van het begin van het vorige seizoen. We zijn op alle vlakken aanzienlijk verbeterd. Het is geweldig om daar deel van uit te maken. Ik ben trots op wat we hebben bereikt en ik zal me dit moment nog vele jaren herinneren.”

Frédéric Makowiecki (Porsche 963 #5): “Wat een geweldige start van het nieuwe WEC-jaar met een overwinning voor de zusterauto en een derde plaats voor onze Porsche 963. Na een paar tegenslagen hebben we alles uit de kast gehaald om terug te keren naar de top. Oké, het was niet helemaal succesvol, maar we stonden tenminste allemaal samen op het podium. Nu vieren we de overwinning van vandaag als team. Het is fantastisch om het jaar zo af te trappen na het moeilijke seizoen 2023.”

Norman Nato (Porsche 963 #12): “Voor de start van het raceweekend was het moeilijk in te schatten hoe we het zouden doen ten opzichte van de anderen in de Hypercar-klasse. Hadden we verwacht op het podium te eindigen? Waarschijnlijk niet – maar het is ons gelukt. Hoe geweldig is dat! Ik kan niet wachten op de volgende race.”

Harry Tincknell (Porsche 963 #99): “Het was een soort leerweek voor ons. De laatste keer dat ik met de auto reed was in Bahrein in 2023. Veel dingen waren nieuw en onbekend. Het is geweldig om Julien aan boord te hebben. Het teamwork verloopt soepel. Ons racetempo was soms geweldig, maar we moeten dit nog constanter volhouden. Ik ben blij dat een Porsche heeft gewonnen.”

Klaus Bachler (Porsche 911 GT3 R #92): “Wat een waanzinnig resultaat. Het was mijn eerste race in een FIA-wereldkampioenschap, dus meteen winnen is gewoon een droom. Ik wil mijn team en mijn collega-coureurs enorm bedanken. We hebben zoveel energie in dit project gestoken en alles minutieus voorbereid. De eerste overwinning is binnen. Nog zeven races te gaan, waaronder de 24 uur van Le Mans. Er ligt nog veel voor ons.”

  1. Estre/Lotterer/Vanthoor (F/D/B), Porsche 963 #6, 335 ronden
  2. Stevens/Ilott/Nato (UK/UK/F), Porsche 963 #12, 335 ronden
  3. Campbell/Christensen/Makowiecki (AUS/DK/F), Porsche 963 #5, 335 ronden
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws