Tour Auto: aandacht voor prototypes en de BMW 3.0 CSL

De editie 2024 van de Tour Auto zet de BMW 3.0 CSL en de prototypes die hebben deelgenomen aan de geschiedenis van de Tour de France Automobile in de schijnwerpers.Een prototype is de essentie van autosport; het is een stukje techniek dat uitsluitend is bedacht en ontworpen voor circuitraces.

De Tour de France Automobile heeft een aantal van dit soort auto’s gehad, van de Jaguars en Porsches uit de jaren 1950 tot de Matra MS650 en Ferrari 512M uit het begin van de jaren 1970, en niet te vergeten de Porsche 904, 906 en 910, ontworpen om zowel in rally’s als op het circuit te winnen.Onder de modellen die hebben deelgenomen waren verschillende Porsche 906’s en 910’s, Ferrari 512 en Matra MS650’s. Deze machines hebben hun sporen nagelaten dankzij het feit dat ze niet alleen in de racesport werden gebruikt, maar ook op het circuit. Deze machines hebben hun sporen nagelaten dankzij de dapperheid van topcoureurs als Vic Elford, een Engelse coureur die in 1967 de 12 uur van Sebring won aan het stuur van een Porsche 906, en Henri Pescarolo, de legende van de 24 uur van Le Mans, die deelnam aan een groot aantal enduranceraces met een Matra MS650. De kans om een van deze sportwagens op een circuit te zien tijdens een historisch evenement is uiterst zeldzaam en tijdens de Tour Auto zullen niet één maar meerdere prototypes over de Franse wegen rijden – onwerkelijk! En last but not least zal er een eerbetoon worden gebracht aan de legendarische BMW 3.0 CSL die in de jaren 1970 zijn stempel drukte op de Tour de France Automobile. De BMW 3.0 CSL was de eerste auto die werd geproduceerd door BMW Motorsport GmbH, de sporttak van het Beierse merk. De CSL (L voor Leichtbau) was 200 kg lichter dan de standaard 3.0 CS en was uitgerust met een aangepaste versie van de nu beroemde rechte 6-motor van BMW. Onmiddellijk na de lancering van de auto in 1972 volgde racesucces: tussen 1974 en 1979 won BMW zes keer het Europees toerwagenkampioenschap.

De BMW 3.0 CSL’s bewezen zich ook in de Tour de France Automobile door in 1972 hun betrouwbaarheid te bewijzen. Deze auto’s zijn nu autolegendes, symbolen van BMW’s geavanceerde engineering en de groeiende betrokkenheid bij de autosport.

Foto: Mathieu Bonnevie

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws