Henk Vossen blijft overeind in spekgladde Zuiderzeerally

De rentree van de Zuiderzeerally werd zaterdag een uitdaging voor veel equipes, want de door de regen spekglad geworden dijkweggetjes in de omgeving van Kampen stelden de equipes op de proef. Een tiental van de 67 gestarte teams raakte van de weg, soms met flinke schade tot gevolg, maar gelukkig zonder persoonlijk letsel. Onder hen enkele favorieten voor de ereplaatsen, zoals Kevin van Deijne en Martin van Iersel (beiden Hyundai) en Richard Pex (Skoda). Ook de Limburgse rallyrijder Henk Vossen raakte kort van de baan, maar kon op eigen kracht en zonder schade, zei het met tijdverlies zijn weg vervolgen; hij bleef overeind in de zeer lastige omstandigheden tijdens deze 35e editie van de Zuiderzeerally.

“Wij kwamen hier zeker niet voor een topklassering aan de start, maar al tijdens de verkenning op zaterdagochtend bleek dat de klassementsproeven zeer glad waren. Schade rijden stond in ieder geval niet op het programma, dus begonnen we voorzichtig aan de wedstrijd,” aldus Henk Vossen. Samen met gelegenheidsnavigator Erik de Wild tastte Vossen de mogelijkheden af om de Hyundai i20 Rally2 in het goede spoor te houden zonder al te veel tijdverlies: “Dat lukte niet altijd even goed; zo raakten we op de vijfde proef bij IJsselmuiden van de weg en gleden stuurloos over het gras richting het open water…. Gelukkig hield een stevige rietkraag ons nog net op het droge en konden we op eigen kracht weer terug de dijk opsturen,” vertelt Henk Vossen later redelijk laconiek. “Dat was even schrikken,” weet ook Erik de Wild, die al snel zijn draai vond. “Natuurlijk moesten we onze samenwerking finetunen, maar Erik heeft mij goed gecoacht vandaag,” zegt Henk Vossen aan de finish van de rally.

Henk Vossen tot slot: “Natuurlijk zijn we niet tevreden met onze klassering (24e), maar ook de ervaring van vandaag biedt weer aanknopingspunten voor mijn volgende rally, de voor het wereldkampioenschap meetellende Rally van Kroatië, eind april.” Voor die tijd hoopt de Limburgse rallycrack te kunnen beschikken over een update van Hyundai Motorsport op het gebied van de schokdempers, om zo tot een betere afstelling te komen.

De 35e editie van de Zuiderzeerally eindigde na negen klassementsproeven in de eerste overwinning voor de jonge, talentvolle Yannick Vrielink (Ford), na een spannende secondenstrijd met Ingo ten Vregelaar (Skoda). Michiel Becx (Ford) eindigde op de derde plaats. Slechts 51 teams bereikten de finish in Kampen. Ondanks de maartse buien trok de Zuiderzeerally veel bekijks en lijkt de vier jaar afwezigheid op de Nederlandse rallykalender de traditionele openingswedstrijd van het seizoen niet te deren. En daar zijn alle betrokkenen blij mee.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws