Kalle houdt het netjes op zaterdag en nadert de overwinning in de Safari Rally

Kalle Rovanperä heeft een belangrijke stap gezet op weg naar zijn tweede overwinning in de Safari Rally Kenia. Hij bleef uit de problemen, terwijl zijn WRC-collega’s op zaterdag in de problemen kwamen.

Tijdens de meest bewogen dag van dit FIA World Rally Championship-seizoen tot nu toe, die werd gekenmerkt door wisselende omstandigheden, variërend van droog en stoffig tot nat en modderig, was Rovanperä een van de weinige die foutloos reed. Hij vergrootte zijn voorsprong tot een indrukwekkende 2m 8s, terwijl Thierry Neuville, Elfyn Evans en Takamoto Katsuta te kampen hadden met aanzienlijke tegenslag.

Ondanks het feit dat hij de vorige dag elke proef domineerde, koos Rovanperä voor een meer behoudende aanpak op de wegen van zaterdag in de buurt van het Elmenteita-meer, ten zuiden van de Naivasha-basis van de rally. Aanvankelijk ging hij Toyota GR Yaris-teamgenoten Evans en Katsuta voor, totdat het tweetal achterop raakte na lekke banden in de ochtend.

Thierry Neuville kwam naar voren als Rovanperä’s grootste bedreiging, maar zijn uitdaging was van korte duur nadat zijn Hyundai i20 N een probleem kreeg met het brandstofsysteem tijdens de eerste proef van de middag in Soysambu. Neuville verloor meer dan tweeënhalve minuut toen hij het probleem verwerkte in de resterende twee proeven, wat de deur opende voor Katsuta om de tweede plaats terug te winnen voor M-Sport Ford Puma-man Adrien Fourmaux.

Rovanperä’s zaterdagresultaat levert hem 18 punten op als hij de proeven van zondag uitrijdt. Katsuta krijgt er 15 terwijl Fourmaux, die op 3m13 van de leiding eindigde, er 13 krijgt.

“De leiding is nu vrij goed,” zei de tweevoudig wereldkampioen, “dus we hebben het natuurlijk voorzichtig aangepakt. Het is niet zo leuk als je een grote voorsprong hebt en in een proef als [Sleeping Warrior] ga je gewoon om elke rots heen, het is eng. Morgen is nog steeds een zware dag en we zullen proberen om de klus te klaren.”

Fourmaux overleefde een lekke linker voorband in de laatste etappe en is nu op weg naar zijn tweede top drie finish in opeenvolgende rally’s na zijn eerste podium in Zweden. Hij had meer dan twee minuten voorsprong op de als vierde geplaatste Evans, die in totaal vier lekke banden had.

Een zichtbaar ontdane Neuville completeerde de top vijf op meer dan 11 minuten achterstand van de koplopers met daarachter WRC2-koplopers Gus Greensmith en Oliver Solberg.

Kajetan Kajetanowicz werd achtste voor Jourdan Serderidis en Ott Tänak, die herstartte na zijn uitvalbeurt op vrijdag. Tänak had nog meer problemen, waaronder een losse pin in de motorkap, een intercom die niet goed werkte en te veel stof in zijn Hyundai, maar hij blijft op korte afstand van de twee coureurs voor hem.

De finale op zondag bestaat uit drie proeven, die elk twee keer worden verreden, aan beide kanten van Lake Naivasha.

  1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2u 48m 50,2s
  2. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +2m 8,9s
  3. A Fourmaux / A Coria FRA Ford Puma +3m 13.3s
  4. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +5m 35,6s
  5. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +11m 48,6s
  6. G Greensmith / J Andersson GBR Škoda Fabia +15m 2,0s

Foto: Jaanus Ree Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws