De Porsches domineren onder de Zolderse zon

Het was onder een lentezon dat de 100 Series by BGDC 2024 deze zaterdag hun aanvang namen op het circuit van Zolder in het kader van de Terlaemen Cups. Het inspireerde de rijders op de twee Porsche 992 GT3 Cup ingeschreven in de Klasse GT+, die de debatten domineerden. De zege kwam toe aan de familie Meurrens…

In de betreurenswaardige afwezigheid van de MARC II Ford met Mustang carrosserie van Raphaël van der Straten, konden de Porsche 992 GT3 Cup #23 (Mick, Tom en Steve Meurrens) en de #17 (Olivier Dons en Philippe Wils) volop hun gang gaan gedurende de tweemaal 100 minuten van de Terlaemen Cups, een evenement op poten gezet door de ploeg van het BGDC. De #17 van het team van Speedlover Racing haalde dan wel de pole position, maar een bestraffing van meer dan één ronde tijdens de eerste manche (wegens een voorsteken onder gele vlag) beknotte de kansen van het duo Dons-Wils. De #23 van de familie Meurrens eindigde het eerste gedeelte van de wedstrijd met een voorsprong van een ronde.

Daarna zagen ze de #17 terugkomen tot in hun kielzog tijdens de tweede manche van 100 minuten waarna ze reageerden om uiteindelijk de finishvlag te zien met 27 seconden voorsprong! En dat was helemaal niet zoveel na 3 uur en 20 minuten aan adembenemende wedstrijd ! De champagne was voor Mick, Tom en Steve.

De MARC BMW V8 van Dirk Mertens, Maurits van Egdom en Tom De Neef was eveneens ingeschreven in GT+, maar viel uit met een breuk in de achterbrug. De van oorsprong Australische silhouette-wagen werd opnieuw op orde gezet voor de tweede manche en dat liet hen toe om het podium binnen zijn klasse te vervolledigen.

De strijd om de zege in GT4+ was zeer intens. De bolides van deze klasse openden eveneens de jacht op de kleinste trede van het algemene podium ! En de eerste manche zag een van de belangrijkste nieuwkomers binnen de 100 Series by BGDC 2024 volop schitteren : de zeer mooie Toyota GR Supra GT4 van Patrick Dubois en Cedric Wouters… alleen maar om daarna met defecte remmen forfait te moeten geven voor het vervolg van de wedstrijd! Het potentieel van de Japanse bolide was echter meer dan veelbelovend…

De Porsche Cayman GT4 konden daarna positie vatten aan de kop van het klassement. En het was de #988 van de formatie PG Motorsport, met Karl White en Paul Geeris, die op autoritaire wijze won, voor een andere Cayman GT4, de #44 van Eric Billiard en Quinn van Hooydonk (kleinzoon van een zekere Mike van Hooydonk, die aanwezig was aan de voet van het podium !), en voor de BMW M2 #45 die werd gedeeld door Wiebe Wijtzes, Robbe Staals en Patrick Franssen.

Het werd een foutloos parcours voor de prachtige Alpine A110 Cup van Alain Boveroux en Stéphane Cristinelli in de Divisie 2, met een mooie zesde eindplaats en de zege binnen de klasse E om alles compleet te maken. De Peugeot RCZ Cup van Fabrice Massin en Pierre Léonard, kreeg daarenboven nog problemen met de versnellingsbak in de eerste manche.

De Mitjet 2L waren voor het eerst aanwezig in de 100 Series by BGDC, ingedeeld in de Klasse F, en ze lieten meteen van zich spreken. André en Guillaume Patze wonnen in hun categorie, voor de BMW Z4 van Alain Van Tornhaut, die de afstand van deze dubbele wedstrijd op zijn eentje afwerkte, en voor de tweede Mitjet 2L, die van Axelle en Arnaud Blaise. Die kregen de officieuze prijs voor het mooiste kleurenschema!

Van een stevig robbertje vechten was er zeer duidelijk ook sprake binnen de Klasse B van de Divisie 1, waar drie wagens met elkaar in de clinch gingen over de gehele duur van deze wedstrijd in twee manches. Yvan Muller, de kampioen van 2023, die deze keer werd vergezeld van Gaël Frère, ging door op zijn elan en won met de Renault Clio Cup #68.

Maar lange tijd werd het offensief gevoerd door de Renault Clio Cup #61 van Thomas Vanloocke en Jérémy Princen en de Vauxhall Astra Coupé #777 van de onnavolgbare Philippe Ménage en Guy Katsers. Uiteindelijk dienden zij zich tevreden te stellen met respectievelijk de zilveren en de bronzen medailles.

De andere Clio’s pakten de ereplaatsen, met de streekrijders uit de regio Sankt-Vith, Robin Dries en Samuel Hilgers (#262) op de vierde plaats, voor Hervé Deger, Jérôme Heinen en François Jeukenne (#37) enerzijds, en Patrick Asnong, Olivier Debroux en Eric Duthoit (#510) anderzijds. Minder geluk was er voor de Honda Civic Type R van diverse generaties met de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons (#99) en de Belgen Yannick Van Espen, Laurent De Coninck en Marco Van Belle (#47). Zij konden niet verder komen dan wat troostprijzen door problemen van verschillende aard. De Clio #13 van Olivier Meurens en Benjamin Renaud liep dan weer aan tegen motorproblemen terwijl de Clio #110 van Fred Faucon, Georges Pons en Michael Divoy bij meerdere gelegenheden de pits diende op te zoeken.

In de Klasse A deed de Renault Clio II #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten zijn nieuwe kleuren alle eer aan door te winnen van de Suzuki Swift #105 van nieuwelingen Stijn Vervaet en Raf Van Belle. Bange momenten waren er voor Patrick Vander Eecken, de teamgenoot van Nicolas La Monica, die op zijn dak terecht kwam aan de Bolderberg na een probleem met de remmen op zijn Peugeot 206 #70 ! Hij kwam gelukkig met de schrik vrij en het duo maakte alvast bekend dat de voorbereidingen voor hun deelname aan de wedstrijd in Magny-Cours met een Porsche 996 GT3, reeds volop aan de gang zijn…

Het is dus in de streek van de Nièvre, op het circuit dat lange tijd diende als kader van de Grote Prijs van Frankrijk, dat de 100 Series by BGDC zijn tweede aflevering van het seizoen 2024 zal kennen, van 18 tot 20 mei…

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws