Het zevende seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup

Dit weekend slaat V-Max Racing Management op Circuit Zandvoort haar tenten op voor de traditionele Voorjaarsraces en beleven we, aub, het zevende seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup!

Na de geslaagde testdagen in Mettet en op Circuit Zolder groeide de interesse voor de Ford Fiesta Sprint Cup en doken er nieuwe namen op van kandidaat-rijders. Nieuwkomers in de Ford-merkencup, maar in die mate ervaren en beslagen dat we mogen stellen dat Fiesta-habitués Tomas De Backer en Calvin de Groot zullen mogen knokken voor de podiumplaatsen!

Bovenaan het lijstje van favorieten staat dus ontegensprekelijk tweevoudig Fiesta-kampioen Tomas De Backer. Hij zit nog altijd in de vertrouwde #97 FordStore Feyaerts, maar komt voortaan uit binnen de nieuwgevormde structuur TDB Nice Racing ofte het bundelen van de krachten tussen vader Eddy en zoon De Backer en Johan Land van Nice Racing. Het nieuwe TDB Nice Racing neemt alvast twee jonge rijders onder de vleugels en dat zijn 22-jarige Martin Scanière en 16-jarige Lukas Stiefelhagen. Met vijftiger Peter Wuyts als vierde man bij TDB Nice Racing is het bewijs geleverd dat er in de Ford-merkencup niet alleen plaats is voor jonge welpen.

Namen, die werden ook ingevuld bij Oeste Racing, de formatie van Jo Lambrecht die vorig jaar Calvin de Groot toeliet zijn opwachting te maken en vooral de degens te kruisen met het duo Czyz-De Backer!
Naast de vertrouwde #143 van De Groot laat Oeste Racing Fiesta’s rijden voor Tristian Földesi, Nicolas Bever, Mathias Ronzani en Sonny Gevaert. De eerstgeciteerden zijn vaste waarden in de Fun Cup en hun ambitie is duidelijk om voor de overwinning te gaan en het dus op te nemen tegen De Backer en Oeste-maatje De Groot. Net zoals Calvin de Groot leerde Ronzani de stiel in de C1 Racing Cup, terwijl Sonny Gevaert via, jawel, Jo Lambrecht tijdens de testdag op Mettet kennismaakte met de Fiesta in Cup-versie. Twintigers Földesi, Ronzani en Gevaert zijn alvast kandidaten in de Junior-klasse en er in de arena te treden tegen Martin Scanière en Nederlander Lukas Stiefelhagen. Met wie deze jongelingen zullen moeten afrekenen, is Jenson de Leeuw. De 17-jarige Nederlander die voor MV Motorsport uitkomt, maakte vorig jaar al furore door de strijd aan te binden met de gevestigde waarde en er prompt voor de algemene overwinning te gaan!

Vele andere jonge talenten zijn hen voorafgegaan en slaagden er in om in de Ford Fiesta Sprint Cup de stiel te leren en zich in de belangstelling te rijden. Namen? Loek Hartog, Kenny Herremans, Nathan Vanspringel, Daan Pijl, Colin Caresani, Kobe Pauwels, Rik Koen, Ellis Spiezia, Senna van Soelen… De lijst is lang en onvolledig. Het toont aan dat de Fiesta Cup al die jaren een ideale kweekvijver is geweest.

Gezien Tomas De Backer en Peter Wuyts onder de vlag varen van FordStore Feyaerts en Oeste Racing gelinkt is aan Ford-garage Vermeire strijden de twee Ford-verdelers voor de punten in de Ford Dealer Team Cup.

Zoals gebruikelijk begint het race-weekend van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup met twee vrije sessies, ééntje op vrijdag 12 april, samen met de Mazda MX-5, en een tweede sessie van dertig minuten op zaterdag 13 april. Op zaterdag volgt dan de kwalificatie om 14u20, over twintig minuten. Race 1 is voorzien op zondag 14 april, klokke 10u15. In tegenstelling tot wat de voorbije jaren het geval was, geldt er geen omgedraaide startgrid meer: vooraan staat de rijder die de ‘pole position’ verwezenlijkte. Idem voor Race 2, met start om 13u45, met daarin vooraan de rijder die in de kwalificaties de tweede snelste rondetijd liet afklokken en de verdere hiërarchie op die grid wordt ook voor alle andere rijders bepaald door hun tweede snelste ronde.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws