Toyota met sterke delegatie naar Kroatië

Sinds Kroatië drie jaar geleden voor het eerst deelnam aan het WRC, heeft TGR-WRT in evenzoveel edities met drie verschillende coureurs de overwinning behaald. Twee van die coureurs keren terug in de line-up voor het evenement van dit jaar, met 2021-winnaar Sébastien Ogier voor zijn tweede start van het seizoen, naast 2023-winnaar Elfyn Evans en Takamoto Katsuta, die in Kroatië al drie keer in de top-zes eindigde.

Na een recordzege in de Safari Rally Kenia leidt TGR-WRT het constructeurskampioenschap met vier punten, terwijl Evans aan de leiding gaat in het rijderskampioenschap, op slechts zes punten van de leider.

Vier GR Yaris Rally2-auto’s zijn ingeschreven in Kroatië, met Sami Pajari (Printsport) en Georg Linnamäe (RedGrey Team) samen met het TGR WRC Challenge Program-duo van Yuki Yamamoto en Hikaru Kogure, die ingeschreven zijn om te strijden voor WRC2-punten.

Elfyn Evans: “De start van ons seizoen was solide en we zijn uit elke ronde gekomen met behoorlijke punten. We hebben drie vrij unieke evenementen gehad met zeer specifieke uitdagingen en nu we bij een aantal meer typische Europese asfalt- en grindrally’s komen, moeten we ons richten op het maximaliseren hiervan. Vorig jaar was goed voor ons op asfalt, ook in Kroatië, dus het is een rally waar we naar uitkijken. We weten dat dit een behoorlijk lastige rally is met de wisselende grip en het is heel gemakkelijk om een fout te maken. We moeten dus proberen een nette rally te rijden, maar tegelijkertijd weten we dat we snel moeten rijden om vooraan mee te kunnen strijden.”

Sébastien Ogier: “Ik heb genoten van mijn vrije tijd sinds Monte-Carlo en nu ben ik blij dat ik weer kan meedoen. Mijn test vorige week was een goede kans om mijn gevoel terug te krijgen in de auto, met een behoorlijk veeleisende weg: behoorlijk snel met sprongen en smalle stukken. Dat zijn ook kenmerken van de rally, maar we weten ook dat het weer in deze tijd van het jaar onzeker kan zijn. We hebben niet de ideale startpositie voor een asfaltrally, dus we moeten de omstandigheden inschatten en kijken wat we kunnen doen. Mijn belangrijkste motivatie is altijd om het podium te halen en voor de overwinning te vechten, maar ik ben hier ook om het team te helpen en met het nieuwe puntensysteem zien we dat de zondag nu ook belangrijker is dan ooit.”

Takamoto Katsuta: “Ik voel me steeds zekerder op asfalt na mijn prestaties in Rally Japan vorig jaar en een aantal etappes in Monte-Carlo dit jaar. Kroatië is echter een van de lastigste rally’s vanwege het vele snijden en het aantal veranderingen van ondergrond. Ik kan me nog verbeteren in het asfaltrijden als de weg vuil is en ik wil dit evenement aangrijpen om vooruitgang te blijven boeken. Het wordt geen gemakkelijke rally, zeker niet met onze startpositie op vrijdag en al helemaal niet als het regent. Het kan dus belangrijk zijn om in het begin wat geduld te hebben en dan te proberen het ritme en een goede balans te vinden om hard te kunnen pushen.”

Foto: Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws