Jota Porsche wint verlengde 6 Hours of Spa

Will Stevens en Callum Illott hebben met de Porsche van Jota de incidentrijke 6 Hours of Spa gewonnen. In een wedstrijd die bijna 2 uur stil lag pakte Porsche een 1-2 overwinning, met een tweede plek voor de Penske Porsche van Laurens Vanthoor, Andre Lotterer en Kevin Estre.

Een zware crash tussen de Cadillac Hypercar van Earl Bamber en de BMW GT3 van Sean Gelael op het rechte stuk van Kemmel tekende de wedstrijd. Beide rijders kwamen ongedeerd uit hun machines, maar door de grote schade aan de vangrails moest de wedstrijd maar liefst 1 uur en 44 minuten worden stilgelegd met de rode vlag. Om 19.10 uur werd de race hervat, na het voorziene einde, maar opnieuw met 1.44 uur op de klok.

De gouden Porsche 963 profiteerde van een goed getimede pitstop net voor die neutralisatie, wat hen aan de kop van de veld bracht en Ferrari van de leiding stootte. Die positie gaf Illott in de sprint naar de finish niet meer uit handen. Illott en Stevens zijn het eerste duo dat een topklasse WEC-race wint sinds 2014 (meestal rijden namelijk 3 rijders in een auto) én de eerste Britse winnaars sinds 2017.

Tweede werd de #6 Porsche van het Penske fabrieksteam bestuurd door Kevin Estre, Andre Lotterer en onze landgenoot Laurens Vanthoor.

De #50 Ferrari van Miguel Molina, Antonio Fuoco en Nicklas Nielsen won het van de #51 zusterauto bestuurd door James Calado, Alessandro Pier Guidi en Antonio Giovinazzi voor de derde plek op het podium.

Neel Jani en Julien Andlauer werden vijfde met #99 Porsche van Proton Competition, voor de twee Toyota’s met de #8 (Buemi, Hartley, Hirakawa) voor de #7 (Conway, Kobayashi, de Vries).

De LMGT3-overwinning werd pas in de laatste ronde beslist. De #60 Iron Lynx Lamborghini van Matteo Cressoni, Franck Perera en Claudio Schiavoni, die aanvankelijk profiteerde van de rode vlag, reed tot de laatste ronde aan de leiding, maar moest toen noodgedwongen tanken.

Zo pakte de #91 Porsche van Richard Lietz, Yasser Shahin en Morris Schuring de leiding én de meteen ook de overwinning. De #92 Porsche pakte de tweede plaats. Bewonderenswaardig, gezien die auto tijdens kwalificatie volledig in de vernieling werd gereden en tijdens de nacht opnieuw moest opgebouwd worden. Een knappe wederopstanding dus voor Alaiksandr Malykhin, Klaus Bachler en Joel Sturm.

De Iron Lynx Lamborghini werd uiteindelijk nog derde, voor de vroege leiders Iron Dames (Bovy, Frey, Gatting) die de vierde plaats bemachtigden. De #59 United Autosports McLaren eindigde op de vijfde plaats.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws