Aanstormend WRC-talent Pajari maakt debuut in Rally1 in Letland

Toyota Gazoo Racing World Rally Team geeft de talentvolle jonge piloot Sami Pajari de kans om zijn debuut te maken op het hoogste rallyniveau wanneer hij volgende maand in een GR YARIS Rally1 HYBRID rijdt tijdens Rally Letland.

De 22-jarige Fin Pajari wordt beschouwd als een van de meest opwindende jonge talenten in de rallysport. Hij werd de jongste Junior WRC-kampioen ooit toen hij de titel opeiste in 2021, en vorig jaar behaalde hij zijn eerste WRC2-overwinning in Rally Finland.

Dit jaar rijdt Pajari met de nieuwe GR Yaris Rally2 in de zeer competitieve WRC2-klasse, waar hij indruk heeft gemaakt met zijn podiumwinnende snelheid op alle ondergronden terwijl hij waardevolle feedback gaf aan de ingenieurs. Tijdens de Rally Italia Sardegna van afgelopen weekend behaalde hij een overtuigende WRC2-zege en eindigde hij op de zesde plaats algemeen.

Door Pajari de kans te geven om in Letland de stap naar Rally1 te maken, laat TGR-WRT zien dat het de ambitie heeft om jong talent de kans te geven om het wereldpodium van de rallysport te bereiken. Dit maakt deel uit van TOYOTA GAZOO Racing’s wereldwijde inzet om jonge coureurs te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het verwezenlijken van hun dromen.

Jari-Matti Latvala: “Naast ons TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge Program, waar we sinds 2015 jonge Japanse coureurs opleiden, houden we ook een oogje in het zeil voor de meest getalenteerde jonge coureurs die uitkomen in de WRC-ondersteuningscategorieën. Dit jaar hebben we gezien dat Sami Pajari erg goed rijdt met onze GR Yaris Rally2 en we willen zijn potentieel graag zien in onze Rally1-auto. Sami heeft grote stappen gemaakt en steeds betere resultaten behaald, met een schitterend weekend in Sardinië. Hij laat niet alleen een geweldige snelheid zien, maar geeft onze ingenieurs ook de feedback die ons helpt om een steeds betere auto te maken voor al onze klanten. Rally Letland is net als Rally Finland een snel en vloeiend evenement en Sami houdt ook van de wegen in de Baltische regio, dus die passen goed bij hem en zouden hem moeten helpen om zich meer thuis te voelen. Het is ook op dit soort snelle wegen dat je echt kunt voelen en begrijpen hoe de aerodynamica van een Rally1-auto werkt. We hopen dus dat Sami en Enni daar wat mooie ervaring kunnen opdoen en kunnen leren over de auto en de overstap van Rally2.”

Sami Pajari: “Het voelt geweldig om deze kans te krijgen bij TOYOTA GAZOO Racing. Dit is iets waar ik al jaren naartoe werk, maar het komt niet zo vaak voor dat er een stoeltje beschikbaar is in een Rally1-wagen. Het wordt een enorme uitdaging, want er zijn zoveel nieuwe dingen te leren en het tempo op topniveau ligt ook erg hoog. Maar ik zal proberen me niet te veel te focussen op het resultaat en geen druk te voelen op dat vlak. Ik wil gewoon genieten en alle ervaring opdoen die ik kan opdoen voor de toekomst. In Letland zijn de etappes in ieder geval overwegend snel en vloeiend, iets wat ik wel gewend ben uit Finland, en het is in principe ook een nieuw evenement voor iedereen, dus in die zin starten we min of meer vanaf dezelfde plek als de topcoureurs. Ik hoop dat als we het goed doen, er misschien een kans is op iets moois in de toekomst, maar daar kan ik pas veel later over nadenken. Voor nu focus ik me gewoon op deze ene rally en geniet ik ervan.”

Foto: Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws