Freddy Loix meesterlijk in Ieper

In de Ardeca Ypres Rally, een wedstrijd met internationale weerklank en uitstraling, hebben de 50+ piloten getoond dat ze het tempo van de Belgische toppers nog kunnen evenaren. Jos Verstappen deed in de openingsfase zelfs even een gooi naar de leidersplaats, maar het was uiteindelijk Freddy Loix die meesterlijk naar de zege in de Master Cup reed.

Jos Verstappen opende vrijdagavond erg sterk. Na drie proeven had hij de tweede plaats in handen op amper 3″3 van leider Stéphane Lefebvre. Maar, in Zillebeke moest hij de rol lossen door een lekke band links vooraan, opgelopen door een tik tegen een betonblok bij het snijden. Verstappen zette vrijdagavond nog twee snelste tijden op de tabellen, maar zaterdag ging het mis op de eerste proef. In het bos op de Kemmelberg lag de snelheid in een rechtse te hoog, waardoor Verstappen frontaal op een boom knalde.

Zijn kameraad Roger Hodenius overkwam quasi hetzelfde. Ook hij reed al vroeg in de wedstrijd lek bij het aansnijden van een bocht. “In Zillebeke doken we in het bos. Door de overgang van licht naar donker, moeten je ogen daar even wennen en daardoor zag ik het paaltje om niet te snijden aan de binnenkant niet. We hebben de band gewisseld. Het klassement was verkeken,” vertelde Hodenius, die op de Kemmelberg zaterdagochtend ook van de baan ging en bij het zoeken naar een uitweg uit de weide in de sloot reed.

Na de opgave van Verstappen, was Freddy Loix veruit de snelste Master met de Toyota Yaris GR Rally2. Even kwam het podium in zicht, tot hij door een lekke band bijna 2 minuten verloor op de Kemmelberg. Freddy Loix won bij de Masters en werd uiteindelijk 6de algemeen. “Ik ben heel tevreden, want zonder die lekke band zouden we net naast het podium geëindigd zijn. Dat betekent dat de Yaris heel competitief was. Het is logisch dat de toppers van het BRC net wat sneller zijn. Niet alleen zijn ze een stuk jonger, maar ze hebben ook veel meer ritme dan ik,” aldus Freddy Loix, nog steeds recordhouder met 11 zeges in Ieper.

De tweede plaats bij de Masters was voor Fred Miclotte, 8ste algemeen met een gloednieuwe Skoda Fabia RS die aanvankelijk voor John Wartique bestemd was. “John gaf maandag forfait en toen heb ik beslist om zelf te rijden met de Fabia RS. Ik moest de auto nog ontdekken. Hij reageert anders, maar ik vond snel mijn draai. Dit was mijn eerste Ieper als piloot. In sommige snelle waaiers heb ik bewust wat marge genomen, want ik weet dat regelmaat in Ieper de sleutel tot succes is. Ik ben blij met dit resultaat,” aldus Fred Miclotte, die kon rekenen op de hulp van Grégoire Munster, de WRC-rijder van M-Sport. “Jourdan Serderidis en Grégoire Munster waren hier aan het werk als mijn ouvreurs. Merci aan hen!”

Kris Princen, winnaar bij de GT’s, was de derde Master met zijn Porsche 991 GT3 op een knappe 9de plaats algemeen. “Ik blijf enorm onder de indruk van de Porsche. Deze wagen heeft zoveel power en je zit heel snel aan hoge snelheden. Ik heb heel wat nota’s à fond wat voorzichtiger moeten maken, want aan 220 km/h waren de bochten die ik vroeger vol gas nam niet haalbaar. Het gaat echt hard met zo een Porsche,” vertelde Princen, die 46″ voorsprong had op Tim Van Parijs. “Ik heb vrijdag in de eerste ronde al een fout gemaakt waarbij ik twee banden lek reed en een minuut verloor. Ik heb het ganse weekend een prachtig duel uitgevochten met Kris Princen. Lang geleden dat ik me nog zo geamuseerd heb,” lachte Tim. Glenn Janssens, ook slachtoffer van een lekke band vrijdagavond, knokte zich terug naar de 5de plaats bij de Masters, gevolgd door Bert Coene en Alpine-rijder Christophe Kerkhove.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws