Junior BRC: Pierre-Manuel Brasseur maakt opnieuw indruk

In het Junior BRC stond dit weekend de Ardeca Ypres Rally op het programma. Een uitdagende wedstrijd, met 18 klassementsproeven en 222 km tegen de chrono op de smalle, hobbelige asfaltbaantjes in de regio van Ieper. Ook bij de jongeren lag het tempo van bij de start bijzonder hoog. Zoals verwacht waren het de tenoren van de Stellantis Cup die de wedstrijd bij de jongeren kleur gaven. Pierre-Manuel Brasseur was van start tot finish de snelste van het pak, voor Junior-kampioen Jonas Dewilde en een sterk rijdende Maxim Decock.

Pierre-Manuel Brasseur

Net als in de Rally van Wallonië, reed Pierre-Manuel Brasseur van start tot finish aan de leiding, al bleven de verschillen klein. Na 18 proeven had hij een marge van 39″4 op dichtste achtervolger Jonas Dewilde. De ontlading bij de jonge Pierre-Manuel Brasseur was dan ook groot. “Het is mentaal lastig om vrijdagavond al aan de leiding te staan, want iedereen komt je feliciteren, maar je hebt nog niets in handen. Zaterdag stonden er immers nog 135 km op het programma. Het bleef ook spannend, want op de voorlaatste proef kregen we plots een natte baan voorgeschoteld. We moesten nog snel twee andere banden monteren op de verbinding. Het is niet mijn type parcours, maar een goede piloot moet overal snel zijn. Ik had me ook heel goed voorbereid. Ik heb goede vrienden, zoals Charles Munster, die me hun onboards geven om te bestuderen,” vertelde Brasseur.

Jonas Dewilde

Jonas Dewilde was ook tevreden, want met de snelste tijd op de laatste proef wipte hij nog net over Maxim Decock. “Pierre-Manuel was dit weekend een fractie sneller. Zelf heb ik een klein foutje gemaakt in de afdaling op kasseien op de Kemmelberg, waar ik te enthousiast aan de handrem trok en een paaltje raakte. Ik ben wel blij met de tweede plaats, want we hebben hard gestreden met Maxim Decock, die ik nog net kon kloppen,” aldus Dewilde, die leider blijft in de tussenstand.

Maxim Decock

Maxim Decock uit Komen strandde op 3″4 van Jonas Dewilde. “Het was een spannend duel, met hier en daar een foutje, zoals vrijdagavond op de Kemmelberg, waar ik rechtdoor ging en de motor liet afslaan. Dat kostte zeker 10″. Er is echt hard gereden!,” aldus Maxim Decock.
Lander Depotter, de winnaar van de manche in de Sezoensrally, kwam voor de eerste keer aan de start in Ieper. Vrijdagavond klokte hij 2 keer de snelste tijd in Zillebeke en plaatste hij zich voor Jonas Dewilde in de tussenstand, maar zaterdagochtend reed hij lek op de Kemmelberg. Er tikten bijna 3 minuten weg. Met een 4de plaats kon hij de schade nog beperken. Het andere slachtoffer van lekke banden was Tom Heindrichs, die het ganse weekend bijgestaan en aangemoedigd werd door zijn halfbroer, Thierry Neuville, de huidige leider in het Wereldkampioenschap. Het mocht echter niet zijn. “Dit was duidelijk mijn weekend niet. Eerst ben ik vrijdagavond twee keer rechtdoor gegaan en daarna hebben we veel tijd verloren door twee lekke banden. We hebben de ganse rally moeten achtervolgen,” aldus een ontgoochelde Heindrichs.

Lander Depotter

Lander Dhaene eindigde in zijn thuisrally op 4’03”. De jonge rally-ingenieur reed wel zijn eerste snelste tijd in de klasse. “Natuurlijk in Watou, mijn thuisbasis,” lachte Dhaene. “Ik heb gemerkt dat ik nog te onregelmatig ben op de proeven. Ik moet me langer kunnen concentreren, maar het zijn drukke tijden. Vorige week was ik aan het werk in Zweden in het Europees kampioenschap en morgen ben ik aan het werk op een testsessie in Polen voor de volgende WRC-wedstrijd.”
Thomas Martens, de 18-jarige Limburger die vorige week zijn rijbewijs haalde, heeft zijn rallydebuut in België met glans doorstaan. Het was zijn eerste ervaring op asfalt en met een Clio Rally5, maar op de allerlaatste proef klopte hij referentie Benoit Verlinde met 0″5. “Dit had ik zelf ook niet verwacht, want Benoit Verlinde werd twee jaar geleden kampioen in de Clio Trophy, maar we zaten meteen goed in het ritme. Op de laatste proef heb ik alles op alles gezet om de overwinning te pakken. Dit was ongetwijfeld de spannendste wedstrijd die ik ooit reed.”

Thomas Martens

Natuurlijk was Benoit Verlinde, 8ste Junior, ontgoocheld. “Bravo voor Thomas, want hij heeft heel sterk gereden. We hebben door kleine problemen met de auto, zoals twee proeven met slechte remblokken, misschien 20″ laten liggen, maar voor het overige hebben we hard gereden,” besloot Benoit Verlinde.

Tussenstand Junior BRC: 1. J. Dewilde 91; 2. P-M. Brasseur 65; 3. T. Heindrichs 46; 4. M. Decock 39; 5. L. Depotter 37; 6. C. Fiasse 28; 7. D. De Rycke ; 8. C. Sugar 18; 9. L. Cols 12; 10. L. Dhaene 8; 11. Th. Martens 6; 12. L. Baudet & B. Verlinde 4

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws