Podium en Power Stage voor Cédric Cherain

Cédric Cherain en Damien Withers maakten dit weekend hun terugkeer op het podium tijdens een manche van het Kroon Oil Belgian Rally Championship 2024 ter gelegenheid van de Ypres Rally. Die wedstrijd vormt traditioneel het hoogtepunt van het seizoen en wordt betwist op de klassementproeven van de Westhoek. Zij eindigden de wedstrijd met een scratchtijd op de Power Stage, en pakken de vijf punten die daarbij horen! Het duo op de Hyundai i20 N Rally2 BMA deed een goede zaak met het oog op de titelstrijd…
Eens te meer trok deze proef, met basis in de Westhoek, een mooi deelnemersveld aan in het begin van deze zomer. Een tiental teams konden aanspraak maken op een topresultaat. Al in de twee lussen van de vrijdagavond werd er volop tegenaan gegaan. Toch konden Cédric Cherain en Damien Withers de Hyundai i20 N Rally2 in de kleuren van Kroon Oil en La Meuse, binnenbrengen op een voorlopige derde positie…


‘Het was inderdaad volop strijd, en een dagje later zouden we op net dezelfde positie eindigen’, vertelt Cédric. ‘Op een gegeven moment lagen we op de tweede positie, voordat we een kleine fout maakten aan de aankomst van een proef en we een vijftigtal seconden verloren! Mijn fout… maar als je in de aanval gaat, dan zijn dat dingen die kunnen gebeuren! Door de scratch te pakken in de Power Stage doen we een goede zaak, want dat laat ons toe om in totaal 20 punten mee te nemen uit de Westhoek. Dat is leuk, vooral dan nog omdat de leider in de tussenstand, Niels Reynvoet, hier geen enkel puntje scoort.’


In deze strijd, waarin geen enkele toegeving werd gedaan, lieten de toppers in de Westhoek het ritme op geen enkel moment zakken, terwijl de omstandigheden op bepaalde tijdstippen toch wel bijzonder moeilijk waren, vooral dan wat de meteo betrof…
‘Binnen het Belgische kampioenschap wordt er feitelijk weinig behouden gereden’, vervolgt de rijder. ‘Er wordt dusdanig snel gereden, en om een kans te kunnen maken om vooraan mee te spelen moet je de zaken optimaliseren en alles helemaal correct doen. Het scenario was quasi perfect, maar dat kleine foutje was voldoende om ons uit de strijd voor de tweedeplaats te zetten. We moesten ook nog op de weersomstandigheden letten en op de kleine regenbuitjes die soms wel op een slecht moment zich aandienden. Zo begon het in de laatste passage over de Kemmelberg te regenen terwijl wij op harde banden stonden! Dat is dan je hart vasthouden! We konden gelukkig fouten vermijden en bovendien ook de Power Stage op Dikkebus winnen. Een felbegeerde zege gezien de punten die er op het spel stonden.’


Het vervolg van het kampioenschap gaat langs een ander, typisch Vlaams parcours, met de Omloop van Vlaanderen, voordat er twee proeven aankomen in het oosten van het land: de East Belgian Rally en de Spa Rally. ‘Dat zijn twee wedstrijden die me altijd goed liggen, dichter bij huis en met de supporters die er in grote getale aanwezig zijn. Het belooft een boeiend tweede deel van het kampioenschap te gaan worden! Een dankjewel aan iedereen, het BMA team en Hyundai Motorsport hebben hier geweldig werk geleverd, en felicitaties aan Stéphane Lefebvre, die zegevierde in de zusterwagen van ons team. Bravo…’
Na een welverdiende zomervakantie, zien we de hoofdrolspelers van het Kroon Oil Belgian Rally Championship terug in de regio van Roeselare, begin september. Binnen de nationale competitie wordt het dan stilaan Money Time…

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws