Winst in Divisie 1-2 voor Stijn Naert

De heerschappij van Stefaan T’Joens in de Divisie 1-2 is zondag doorbroken. Niet de Avelgemse garagist, maar wel Stijn Naert mocht de winnaarstrofee in ontvangst nemen na afloop van de TBR Rally. Co-piloot Steven Ramboer doet ons hun wedstrijdverhaal.

“De traditionele zomerse afspraak begin juli is de TBR short rally in Oekene. Het was ondertussen trouwens zo’n 7 maanden geleden dat Stijn nog eens aan de start stond van een wedstrijd. Net zoals andere jaren was het asfalt in Oekene opnieuw glad en met onveranderde proeven wist Stijn welk parcours er op zondag voor de boeg stond. Net als vorig jaar ging hij de strijd aan in Divisie 1-2 met een Renault Clio rally5. Doch niet dezelfde wagen. Op zaterdag werd er nog duchtig gesleuteld aan de set-up van de wagen met het service team om meteen in het goede ritme te kunnen starten op zondag. Merci service-team.

Op kp 1 werd het eerste rondje met enige marge afgewerkt om bij het tweede rondje het gaspedaal meteen een beetje dieper in te drukken. We lieten een twaalfde tijd algemeen noteren en het gevoel zat meteen goed in de wagen. De tweede kp lag ons ook goed maar op deze proef kunnen de PK sterkere wagens met vaak een hogere topsnelheid makkelijker het voorplan nemen. We klokten dan ook een 16de tijd maar stonden na ronde 1 nog steeds 12de algemeen en leider in divisie 1-2 met een goeie 15 seconden voorsprong op Stefaan T’Joens.

Op kp3 konden we bij de tweede passage de 10 tijd neerzetten en konden we onze voorsprong vergroten tot 16,6 seconden in divisie 1-2. Ook kp 4 verliep vlekkeloos al moesten we hier 1,7 seconden toegeven aan de Mitsubishi Evo X van Stefaan zodat onze voorsprong na ronde 2 net geen 15 seconden bedroeg. We hadden dus vrijwel gelijke tred kunnen houden. Algemeen stonden we halfweg op een 11 plaats algemeen.

Op de service werd in samenspraak beslist om iets hardere banden te zetten voor ronde 3. We waren telkens iets trager in ronde 3 tov ronde 2 maar het verschil was miniem. Doch we hadden een beter gevoel met de andere banden en we zagen onze concurrenten voor de overwinning in divisie 1-2 ook betere tijden draaien wat onze voorsprong deed slinken naar 4,1 seconden. Stefaan was zo bijna 11 seconden sneller dan ons die derde ronde. Ook in het algemene klassement moesten we een plaatsje prijsgeven en zakten we naar rang 12.

Het zou een spannende laatste ronde worden. Vooraf wisten we dat we eerst en vooral zelf feilloos dienden te blijven en dat de beste kansen om onze voorsprong te behouden lagen in de eerste van de twee slotproeven. Heel geconcentreerd werd de proef afgewerkt zonder enige fout. We klokten een 7de tijd ( jawel ) algemeen op KP7. We dienden slechts 0,7 seconden toe te geven op Stefaan waardoor we de slotproef aanvatten met een voorsprong van 3,4 seconden. In ronde 3 hadden we 4,4 seconden trager gereden dan Stefaan op KP Oekene 2 dus het zou heel nipt worden.

Stijn perste echt alles uit de Clio. De rempunten werden tot het uiterste verplaatst en onder druk kon hij de Clio heelhuids aan de finish brengen. Wat voor mij al een prestatie is voor een jonge piloot die toch nog maar voor de derde maal met een rally5 een wedstrijd mocht betwisten. Maar was het genoeg ? Luttele seconden na de TK kon ik Stijn het goede nieuws melden dat we slechts 2,6 seconden hadden verloren en dus divisie 1-2 wonnen met 0,8 seconden voorsprong.

Papa Filiep stond ons al op te wachten op het eind van de straat en toen de arm door het venster ging zagen we ook bij hem de blijdschap. We werden ex-aquo 10de algemeen met Danny Kerckhof, maar werden als 11de geklasseerd omdat Danny een snellere tijd had op kp1. We wonnen uiteraard ook de klasse 2D en werden eerste voorwielaangedreven wagen.

Stijn heeft voor wat mij betreft nogmaals getoond tot wat hij in staat is met een Clio Rally5 en zijn talent bevestigd door voor het tweede jaar op rij de klasse te winnen en nu ook divisie 1-2. Misschien is het tijd voor een stapje hogerop en zich eens te kunnen meten met de deelnemers in de Clio Trophy in de volgende wedstrijd die ook in de buurt van Roeselare wordt verreden ? Of een iets langere rally zoals de Hemicuda met een Clio rally5 ?

Het behaalde resultaat smaakt uiteraard naar meer maar helaas is het vinden van partners voor het deelnemen aan een dergelijke wedstrijden niet zo simpel maar wie zijn bedrijf graag ziet op een Clio van een jonge talentvolle piloot of Stijn wil steunen weet hem zeker te vinden. Fingers crossed en hopelijk tot snel.”